Fonds:

KPN

 

Optieconstructie:

Call spread

 

Motivatie:

Te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken: speculeren op een overname   

 

Uitleg:

Het fonds KPN noteert momenteel EUR 3,24 (6 november 10:30uur). Als je wilt investeren in een fonds verwacht je dat de koers gaat stijgen of doe je dat vanwege het goede, stabiele, dividendbeleid. Je kunt overwegen om de aandelen te kopen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een optieconstructie op te zetten in KPN. Hiermee profiteer je (sneller) van een koersstijging, maar je hebt geen recht op het dividend (+/- 2%).

Bij het fonds KPN kiezen we voor het kopen van een call spread. De call spread in dit voorbeeld kent een investering van EUR 0,33. De call spread kan een (zeer) hoog rendement opleveren, namelijk EUR 1,17 (+355%) bij een koers van EUR 5,00 of hoger (Bij opties is de verhouding 1:100; de constructie kost dus EUR 33,00).

 

Constructie:

Koop een call KPN met een looptijd december 2019 en een uitoefenprijs van 3,50. Deze kost bij de huidige koers van KPN ongeveer EUR 0,54. Verkoop tegelijkertijd een call KPN met eenzelfde looptijd en een uitoefenprijs van 5,00. Deze call levert een bedrag op van EUR 0,21.

 

Investering, rendement & risico

De investering van deze callspread is EUR 0,54 -/- EUR 0,21, oftewel EUR 0,33. Bij een koers boven de EUR 5,00 is het rendement maximaal in deze constructie. Momenteel is de koers van KPN EUR 3,24, het is dus een speculatieve, offensief ingestelde, optieconstructie. Bij een koers boven de EUR 5,00 ontvangen we het verschil tussen de uitoefenprijzen van de call spread, in dit geval EUR 5,00 (verkochte call) minus EUR 3,50 (gekochte call) is EUR 1,50. De investering is EUR 0,33. Je kunt dus EUR 1,50 -/- EUR 0,33 = EUR 1,17 verdienen, een potentieel rendement van 355%.

 

Alternatief: De aandelen kosten EUR 3,24. Voor de prijs van 100 aandelen (EUR 324,00) koop je omgerekend ongeveer 10 call spreads (EUR 325 / (EUR 0,33 * 100)). Bij een eventuele stijging van het aandeel KPN profiteer je, ondanks een gelijke investering, veel meer.

 

Om tot een (goed) rendement te komen, hoeft de koers natuurlijk niet perse boven de EUR 5,00 te komen, elke stijging van de koers in KPN is van positieve invloed op de waarde van de call spread. De looptijd is tot en met de derde vrijdag van december 2019, ruim 4 jaar.

 

Een belangrijke 'keerzijde' van deze optieconstructie is het risico dat je loopt. Als de koers van KPN daalt, loop je het risico dat de waarde van de gekochte callspread daalt. Als de koers van KPN op EUR 0,00 staat, gaat de waarde van de callspread ook naar EUR 0,00. Het maximale risico van de call spread is dus gelijk aan de investering. Om je risico te beperken kun je van tevoren bepalen waar je stoploss zit, bijvoorbeeld op -/-50%.

 

Looptijd:

Ondanks dat de looptijd in deze constructie is bepaald op december 2019 hoef je niet zo lang te wachten om winst of verlies te nemen. De combinatie kan dagelijks tijdens beursuren worden verhandeld.

 

Niveau:

Gevorderden. Bij het aangaan van deze optieconstructie is kennis en ervaring vereist. De belegger dient zich van tevoren van informatie en kennis te voorzien om na te gaan of een dergelijke constructie en de financiële gevolgen bij hem/haar passen. Deze optieconstructie kent een (zeer) hoog risico.

 

Meer optieconstructies:

Naast de vaste column van Sem van Berkel voor De Financiële Telegraaf presenteert hij nu ook wekelijks op zondag een nieuwe optieconstructie. Voor meer optieconstructies voor DFT.nl ga naar www.sem.nl/dft

 

 

Disclaimer: Bank- en transactiekosten (evt. overige kosten) en eventuele kosten voor het aanhouden van margin i.v.m. de verplichting die voortvloeit vanuit de opties is niet meegenomen in dit voorbeeld en bijbehorende  berekening. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. SEM.nl (www.sem.nl/dft) is niet verantwoordelijk voor verliezen die kunnen ontstaan door het aangaan van dergelijke optieconstructies. Beleggers dienen zelf van te voren na te gaan of dergelijke, zeer risicovolle, optieconstructies passen binnen hun eigen beleggersprofiel. Deze optieconstructie is nadrukkelijk geen advies en de uitleg van deze optieconstructie is dan ook puur informatief en dient slechts als voorbeeld waaraan geen rechten kunnen ontleend.

 

 


Afspraak maken?

Let op: Risicoloos beleggen bestaat niet. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen