Fonds:

TomTom (TTM)

 

Optieconstructie:

Call spread

 

Motivatie:

TomTom heeft recent een goede deal gesloten met Uber vanwege de omzet met hoge marges die de samenwerking kan opleveren, maar ook vanwege de toekomstige kansen. De kwartaalcijfers Q3 waren goed en werden door ING bestempeld als ‘solide’. ING geeft een buy advies met koersdoel EUR 15,00. Ook de Rabobank is positief over TomTom en roemt het fonds voor het feit dat ze zich hebben omgevormd tot ‘groeibedrijf’. Ook John de Mol is ingestapt en navigeert zijn investeringen met 'vaste' hand.

 

Uitleg:

Het fonds TomTom noteert momenteel EUR 11,40 (20 november, na opening). Als je wilt investeren in een bepaald fonds doe je dat omdat je verwacht dat de koers van dat fonds gaat stijgen. Tevens kan een goed, stabiel, dividendbeleid de reden zijn voor een mogelijke belegging. Je kunt overwegen om de aandelen te kopen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een optieconstructie op te zetten. Vandaag nemen we als voorbeeld het fonds TomTom. Met het opnemen van een dergelijke optieconstructie kun je (sneller) van een mogelijke koersstijging profiteren, het aandeel TomTom betaalt geen dividend uit.

Bij het fonds TomTom kiezen we voor het kopen van een call spread. De call spread in dit voorbeeld kent een investering van EUR 1,85. De call spread kan een (zeer) hoog rendement opleveren, namelijk EUR 3,15 (+170%) bij een koers van EUR 15,00 of hoger (Bij opties is de verhouding 1:100; de constructie kost dus EUR 185,00).

 

Constructie:

Koop een call TomTom met een looptijd dec 2016 en een uitoefenprijs van 10,00. Deze kost bij de huidige koers van TomTom ongeveer EUR 2,60. Verkoop tegelijkertijd een call TomTom met eenzelfde looptijd en een uitoefenprijs van 15,00. Deze call levert een bedrag op van EUR 0,75.

 

Investering, rendement & risico

De investering van deze callspread is EUR 2,60 -/- EUR 0,75, oftewel EUR 1,85. Bij een koers boven de EUR 15,00 is het rendement maximaal in deze constructie. De koers van TomTom noteert nu ongeveer op de hoogste stand van de afgelopen 5 jaar, het is dus een zeer speculatieve, offensief ingestelde, optieconstructie. Bij een koers boven de EUR 15,00 ontvangen we het verschil tussen de uitoefenprijzen van de call spread, in dit geval EUR 15,00 (verkochte call) minus EUR 10,00 (gekochte call) is EUR 5,00. De investering is EUR 1,85. Je kunt dus EUR 5,00 -/- EUR 1,85 = EUR 3,15 verdienen, een potentieel rendement van 170%.

 

Alternatief voor aandelen

De aandelen kosten EUR 11,40. Voor de prijs van 100 aandelen (EUR 1.140,00) koop je omgerekend ongeveer 6 call spreads (EUR 1.140,00 / (EUR 1,85 * 100)). Bij een eventuele stijging van het aandeel TomTom profiteer je, ondanks een gelijke investering, veel meer. Normaliter mis je bij het kopen van een callspread t.o.v. het aankopen van aandelen het dividend, maar TomTom betaalt geen dividend.

 

Om tot een (goed) rendement te komen, hoeft de koers natuurlijk niet perse boven de EUR 15,00 te komen, elke stijging van de koers in TomTom is van positieve invloed op de waarde van de call spread. De looptijd is tot en met de derde vrijdag van dec 2016, ruim 1 jaar.

 

Een belangrijke 'keerzijde' van deze optieconstructie is het risico dat je loopt. Als de koers van TomTom daalt, loop je het risico dat de waarde van de gekochte callspread daalt. Als de koers van TomTom op EUR 0,00 staat, gaat de waarde van de callspread ook naar EUR 0,00. Het maximale risico van de call spread is dus gelijk aan de investering. Om je risico te beperken kun je van tevoren bepalen waar je stoploss zit, bijvoorbeeld op -/-50%.

 

Looptijd:

Ondanks dat de looptijd in deze constructie is bepaald op dec 2016 hoef je niet zo lang te wachten om winst of verlies te nemen. De combinatie kan dagelijks tijdens beursuren worden verhandeld.

 

Niveau:

Gevorderden. Bij het aangaan van deze optieconstructie is kennis en ervaring vereist. De belegger dient zich van tevoren van informatie en kennis te voorzien om na te gaan of een dergelijke constructie en de financiële gevolgen bij hem/haar passen. Deze optieconstructie kent een (zeer) hoog risico.

 

Disclaimer: Bank- en transactiekosten (evt. overige kosten) en eventuele kosten voor het aanhouden van margin i.v.m. de verplichting die voortvloeit vanuit de opties is niet meegenomen in dit voorbeeld en bijbehorende  berekening. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. SEM.nl (www.sem.nl/dft) is niet verantwoordelijk voor verliezen die kunnen ontstaan door het aangaan van dergelijke optieconstructies. Beleggers dienen zelf van te voren na te gaan of dergelijke, zeer risicovolle, optieconstructies passen binnen hun eigen beleggersprofiel. Deze optieconstructie is nadrukkelijk geen advies en de uitleg van deze optieconstructie is dan ook puur informatief en dient slechts als voorbeeld waaraan geen rechten kunnen ontleend.

 

 


Afspraak maken?

Let op: Risicoloos beleggen bestaat niet. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen