Fonds:

PostNL (PNL)

 

Optieconstructie:

Call spread

 

Motivatie:

Sneller profiteren van mogelijk herstel

 

Uitleg:

Het fonds PostNL noteert momenteel EUR 3,01 (13 november, opening). Als je wilt investeren in een bepaald fonds doe je dat omdat je verwacht dat de koers van dat fonds gaat stijgen. Tevens kan een goed, stabiel, dividendbeleid de reden zijn voor een mogelijke belegging. Je kunt overwegen om de aandelen te kopen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een optieconstructie op te zetten. Vandaag nemen we als voorbeeld het fonds PostNL. Met het opnemen van een dergelijke optieconstructie kun je (sneller) van een mogelijke koersstijging profiteren, het aandeel PostNL betaalt geen dividend uit.

Bij het fonds PostNL kiezen we voor het kopen van een call spread. De call spread in dit voorbeeld kent een investering van EUR 0,40. De call spread kan een (zeer) hoog rendement opleveren, namelijk EUR 1,10 (+275%) bij een koers van EUR 4,50 of hoger (Bij opties is de verhouding 1:100; de constructie kost dus EUR 40,00).

 

Constructie:

Koop een call PostNL met een looptijd juni 2017 en een uitoefenprijs van 3,00. Deze kost bij de huidige koers van PostNL ongeveer EUR 0,65. Verkoop tegelijkertijd een call PostNL met eenzelfde looptijd en een uitoefenprijs van 4,50. Deze call levert een bedrag op van EUR 0,25.

 

Investering, rendement & risico

De investering van deze callspread is EUR 0,65 -/- EUR 0,25, oftewel EUR 0,40. Bij een koers boven de EUR 4,50 is het rendement maximaal in deze constructie. De koers van PostNl was begin augustus jl. nog boven de EUR 4,00, maar momenteel is de koers van PostNL EUR 3,01, het is dus een speculatieve, offensief ingestelde, optieconstructie. Bij een koers boven de EUR 4,50 ontvangen we het verschil tussen de uitoefenprijzen van de call spread, in dit geval EUR 4,50 (verkochte call) minus EUR 3,00 (gekochte call) is EUR 1,50. De investering is EUR 0,40. Je kunt dus EUR 1,50 -/- EUR 0,40 = EUR 1,10 verdienen, een potentieel rendement van 275%.

 

Alternatief voor aandelen

De aandelen kosten EUR 3,01. Voor de prijs van 100 aandelen (EUR 301,00) koop je omgerekend ongeveer 7 call spreads (EUR 302 / (EUR 0,40 * 100)). Bij een eventuele stijging van het aandeel PostNL profiteer je, ondanks een gelijke investering, veel meer. Normaliter mis je bij het kopen van een callspread t.o.v. het aankopen van aandelen het dividend, maar PostNL betaalt geen dividend.

 

Om tot een (goed) rendement te komen, hoeft de koers natuurlijk niet perse boven de EUR 4,50 te komen, elke stijging van de koers in PostNL is van positieve invloed op de waarde van de call spread. De looptijd is tot en met de derde vrijdag van juni 2017, ruim 1,5 jaar.

 

Een belangrijke 'keerzijde' van deze optieconstructie is het risico dat je loopt. Als de koers van PostNL  daalt, loop je het risico dat de waarde van de gekochte callspread daalt. Als de koers van PostNL op EUR 0,00 staat, gaat de waarde van de callspread ook naar EUR 0,00. Het maximale risico van de call spread is dus gelijk aan de investering. Om je risico te beperken kun je van tevoren bepalen waar je stoploss zit, bijvoorbeeld op -/-50%.

 

Looptijd:

Ondanks dat de looptijd in deze constructie is bepaald op juni 2017 hoef je niet zo lang te wachten om winst of verlies te nemen. De combinatie kan dagelijks tijdens beursuren worden verhandeld.

 

Niveau:

Gevorderden. Bij het aangaan van deze optieconstructie is kennis en ervaring vereist. De belegger dient zich van tevoren van informatie en kennis te voorzien om na te gaan of een dergelijke constructie en de financiële gevolgen bij hem/haar passen. Deze optieconstructie kent een (zeer) hoog risico.

 

Meer optieconstructies:

Naast de vaste column van Sem van Berkel voor De Financiële Telegraaf presenteert hij nu ook wekelijks op zondag een nieuwe optieconstructie. Voor meer optieconstructies voor DFT.nl ga naar

www.sem.nl/dft

 

Disclaimer: Bank- en transactiekosten (evt. overige kosten) en eventuele kosten voor het aanhouden van margin i.v.m. de verplichting die voortvloeit vanuit de opties is niet meegenomen in dit voorbeeld en bijbehorende  berekening. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. SEM.nl (www.sem.nl/dft) is niet verantwoordelijk voor verliezen die kunnen ontstaan door het aangaan van dergelijke optieconstructies. Beleggers dienen zelf van te voren na te gaan of dergelijke, zeer risicovolle, optieconstructies passen binnen hun eigen beleggersprofiel. Deze optieconstructie is nadrukkelijk geen advies en de uitleg van deze optieconstructie is dan ook puur informatief en dient slechts als voorbeeld waaraan geen rechten kunnen ontleend.

 

 


Afspraak maken?

Let op: Risicoloos beleggen bestaat niet. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen