De week begon rustig, Londen en Wall Street bleven dicht. Als de Goldman Sachsen van deze wereld aan het timmeren zijn, moet je attent 'achter de knoppen' blijven zitten, want ze gooien de pot op de waan van de dag alle kanten op. De waan van de dag die ze vaak zelf boetseren met research en adviezen. Nomura gaf Twitter een koopadvies met koersdoel $43. En hoppa, koers dik 10% hoger. 'De bewegingindustrie', noemen we dat bij ons. Want aan stilstaande koersen kan niet verdiend worden. En het bleef rustig. Gisteren Hemelvaartsdag, vandaag knopen velen er een dag aan vast. Nee, aan dit soort beursweken kan Euronext niet overhouden. Of beleggers aan de komende beursgang van Euronext gaan overhouden, moet nog blijken. Wij kopen ze vooralsnog niet, wat we hebben Bincken en die zitten in TOM.

 

Royal Dutch & Unilever

Voldoende tijd dus voor het onderhoud van onze portefeuilles. Bij Olies en Unies rolden we de put uitoefenprijzen naar boven door en stelden daarmee onze winsten veilig. Terwijl de AEX slechts een paar punten boven de ultimo acteert, plussen deze zwaargewichten van respectievelijk 25,91 naar 29,00 doende en van 29,28 naar 31,86 doende. Met samen meer dan 30% van de weging houden ze de index 'in de lucht'.

 Bij Unies kwam Pim met een interessante tekst. "Beleggers lijken, meer nog dan analisten, een voorschot te nemen op verdere groei in persoonlijke verzorging. Als een van de zeer weinige bedrijven in zijn soort, maakt en verkoopt Unilever zowel voedingsmiddelen als wasmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten. En juist de laatste categorie wordt door beleggers hoger gewaardeerd. Zo wordt voor Golgate-Palmolive meer dan 22 keer de verwachte winst voor dit jaar betaald. De koers-winstverhouding van L'Oreal loopt al naar 24 en Beiersdorf staat op meer dan 28 keer zijn winst. Unilever heeft daarentegen een koers-winstverhouding van nog geen 20,in lijn met voedingsmiddelenfabrikanten als Danone (19) en Nestle (20). Een herwaardering van Unilever als beursfonds zou het aandeel dus verder kunnen opstuwen, concludeerde Andrew Wood van Sanford Bernstein". We hebben vertrouwen in roerganger Paul Polman. Sinds hij aantrad in 2009 is de koers met 80% gestegen. De oorlogskas is ongekend goed gevuld. Er is de laatste jaren voor 4 miljard euro omzet verkocht. Een grote acquisitie kan het aandeel verder opdrijven. Huisdobbelaar Guus zit met toenemende interesse te kijken naar de  calls met afloop december 2014 en uitoefenprijzen 30,00 en 32,00.

 

Randstad

In Randstatten gaan we positie opbouwen. We sluiten ons aan bij de mening van UBS. "De koers van het aandeel is sinds februari van dit jaar onder druk komen te staan,zonder dat er iets wezenlijks veranderde in de beschikbare marktdata en leading indicators een stabiel patroon lieten zien". De bank betoogt dat ons uitzendbureau momenteel goed is gepositioneerd en dat verdere verbetering macro-economische omstandigheden positief effect moet hebben op winstgevendheid. Buy met koersdoel 52,00. We kopen de stukken, zetten er een put onder voor zekerheid en schrijven een call voor extra rendement. Ook vinden we de callspread met afloop december 2015 en uitoefenprijzen 40-45 interessant. De inleg kan verdubbelen bij een koers boven de 45,00. Op 9 januari betaalden we nog 49,85.

 

UncleSEM

Semjr heeft de UncleSEM Certificaten uitgebreid met nieuwe certificaten op Boeing, Goldman Sachs, TransOcean en Walt Disney. Ondanks het inleveren op de buck zijn er keurige rendementen behaald. Maar voor onze bandbreedtes zou 'tikkietrug' van de Amerikaanse beurzen welkom zijn.

 

Costa del Sol

Met een bezoeker besprak ik de situatie aan de Costa del Sol/Golf waar ik kortgeleden een paar dagen doorbracht. De ontwikkelingen zijn ronduit bemoedigend. Huizenprijzen zijn gestabiliseerd en trekken op goede locaties weer aan. Op La Cala Golf (3x18 holes!) wordt binnenkort gestart met de bouw van nieuwe appartementen. Winkel- en horecaprijzen zijn overal gedaald. Spanjaarden beginnen te begrijpen dat je omzetverlies niet blijvend kunt compenseren met het verhogen van de prijzen. Nikki Beach in Elviria heeft een vermogen geïnvesteerd in een nieuw strandgebeuren, het seizoen is inmiddels begonnen. In de haven van Banus was het alweer gezellig druk bij de Sinatra Bar. In het kluphuis van de beleggende NederSpanjaard, het Alex Beleggerscentrum aan de Golden Mile van Marbella, sprak ik mede-beleggers. Ze onderstreepten mijn indruk. Spanje is uit het dal.

 

WK Brazilië

Beurzianen zijn voetballiefhebbers. Het komende WK is dan ook volop onderwerp van gesprek. Vrijdag dertien juni de aftrap tegen wereldkampioen Spanje. Beurzianen zijn ook bijgelovig. Op een vrijdag de dertiende blijven we het liefst van de knoppen vandaan. Maar deze dertiende wordt een geluksdag, hebben we tegen elkaar gezegd. Louis en zijn mannen gaan verrassen en we halen de finale op 13 juli. Duitsland wordt onze tegenstander hebben we bedacht. En Wesley scoort 5 seconden voor het einde van de verlenging de winnende call. "Hoe kunnen we aan het WK verdienen?", vroeg Thomas terwijl hij de dealingroom aan het versieren was. Dat is niet zo moeilijk. Met een zomermaand lang barbecue met bier voor de boeg koop je aandelen Ahold en Heineken.

 


Afspraak maken?