De stemming in de dealingroom is mies. Op maandag 25 november leunden we bij AEX 398,59 achterover in onze stoelen om de doorbraak te bewonderen. Tot ons afgrijzen gebeurde het omgekeerde.

We gingen ‘glijden’ en zakten gisteren, voor het eerst in 2 maanden, door de 380. Twintig punten, 5%, in de kliko. En waarom? Via de media moeten we vernemen dat het komt doordat de FED op korte termijn gaat beginnen met de afbouw van de steun. Is dat dan slecht nieuws ? Het betekent toch dat de Amerikaanse economie langzaamaan rijp is om op eigen benen te staan! En voor aantrekkende rente hoeven we ook niet bang te zijn. Bernanke heeft duidelijke uitspraken gedaan over een langdurig lage rente. Logisch ook, want hogere rente zou het prille herstel om zeep brengen en dan kunnen ze weer opnieuw beginnen. Onze Draghi heeft soortgelijke teksten uitgesproken. Het ‘kieperen van het sentiment’ heeft de particuliere belegger uit de markt gejaagd. Die zien we voor januari niet terug.

Ze willen de markt wel ‘snappen’. Met als gevolg zeer lage omzetten die geen verkooporders kunnen dragen. We zien alleen nog wat professie met technische handel waarbij de richting geen rol speelt. Tot overmaat van ramp gaan de ‘potloodstreeptrekkers’ nu hun voorspellingen bijstellen.

De kortgeleden nog genoemde steun is nu ineens weerstand geworden. We geloven er niets van. De doorbraak is op basis van fundamentele beoordelingen dichtbij. Nu verkopen maakt je een dief van je eigen portemonnaie.

Afgelopen week was ik een paar dagen aan de Costa del Sol voor bizniz&pleasure. Zakelijk bezocht ik, met als opdracht; ‘Sem, ga jij eens kijken’, appartementencomplexen. Daarbij viel het mij op dat goede locaties alweer schaarser worden en prijzen daarvan niet langer dalen.

Het is ook geweldig wat daarvoor geboden wordt; weids uitzicht over de zee tot Afrika en Gibraltar, ruim terras op het zuiden, iedere kamer zijn eigen badkamer, marmer, eersteklas afwerking, ruime lift, eigen parkeerplaats en opslag, gezamenlijk zwembad in mooie tuin enz. “Aandelen en stenen geven meer zekerheid dan een rekening bij de bank”, zei een makelaar tegen me.

 

ALEX Spanje

Op vrijdag organiseerde Alex Vermogensbank in de schitterende beachclub Estrella del Mar aan het strand van Elviria voor zijn relaties ‘Knokken met opties’ waar ik gastspreker was. Altijd een feest om voor de NederSpanjaarden op te treden. Gezamenlijk boetseerden we een modelportefeuille met AEX- en AMX-aandelen en opties. Vol kennis, vino en tapas konden we huiswaarts. Volgende maand begint het seizoen in Spanje. Het land heeft ‘een jas uitgedaan’ en een mooie lange zomer kan ze helpen ‘uit het dal te klimmen’. Ik denk dat ze dat gaat lukken, gewoon een kwestie van tijd.

 

Royal Dutch

De portefeuilles van SEM.nl zijn overwogen in Koninklijke Olie. Met een put eronder die betaald wordt uit de hoge dividendstroom en een call erop voor extra rendement. Door de jaren heen waren deze posities een zeer stevig fundament onder de behaalde resultaten van de aan ons toevertrouwde gelden. ‘Blijft dat zo?’, is de vraag die een beheerder zich moet stellen. SEM denkt van wel. Sinds de zomer van 2012 is de koers van 'onze Olies', zoals de beursterm luidt, gestadig gedaald. Een aandeel van één van de grootste ondernemingen ter wereld is nu evenveel waard als een jaar geleden. Een vat Brent zakte vorige week door de $100.

Beleggers keren energie en alles wat daarmee te maken heeft, zoals olie en gas, de rug toe. Zo bleek dat 17% van een groep vermogensbeheerders die BoA Merrill Lynch op reguliere basis ondervraagt, onderwogen zit in aandelen van energiebedrijven.

Dat is 3x normaal. Honderd buck per vat Brent is niet iets om als belegger in RD van wakker te liggen. De $125mrd die het concern in exploratie en productie steekt van 2012 tot 2015, is gebaseerd op een gemiddelde olieprijs van ten minste $85.

Wereldwijd ligt het kantelpunt voor alle grote jongens in olie&gas op $70, berekende Goldman. Als, in het ergste geval, Brent wél door de 85 zakt, is er volgens ING-analist Mulder 'nog geen man over boord'.

"Shell kan nog behoorlijk wat lenen ten opzichte van zijn balans, om eventueel bij dalende opbrengsten zijn projecten te blijven financieren met een schuld die nog geen 10% van het eigen vermogen bedraagt. En aan het dividend zal Shell al helemaal niet komen. Vanaf de Tweede Wereldoorlog hebben ze  het dividend nog nooit verlaagd. Dat is gewoon heilig voor ze." De daling van de olieprijs kan in het voordeel gaan werken van RD.Terwijl het Brits-Nederlandse concern wel een stootje kan hebben, zijn er concurrenten die 'scherper aan de wind varen'. 

De lagere prijs maakt rivalen zwakker en dat kan een gunstig moment zijn voor een overname, zoals die van de schaliegas activiteiten van het Amerikaanse Chesapeake vorig jaar. In 2013 tankte RD al met meer dan 5% en de notering staat daardoor in de onderste regionen van de Dow Jones Oil&Gas Titans 30 Index, die zelf met 3% is gedaald. Met een koerswinst van 7,5 (ruim onder de gemiddelde 8,6 van RD en zijn concurrenten) lijkt het aandeel niet duur. Ook heeft RD 2x zoveel koop- als verkoopadviezen.

 

UncleSEM Rendement Certificaten

Gisteravond beleefden we met een 'volle bak' weer een mooi online seminar bij DFT. Nico Langedijk van BNP Paribas, Semjr en ik brachten de UncleSEM Rendement Certificaten onder de aandacht. Het was voor de eerste keer dat ik samen met mijn zoon 'op het biljart' stond. Een mijlpaal waarvan we genoten hebben. Junior is binnen ons vermogensbeheer verantwoordelijk voor de investeringen in Amerikaanse aandelen en opties. Hij bepaalde, met zijn mensen, ook de keuze voor de Amerikaanse certificaten en de bandbreedtes. Tijdens het DFT SEMinar bespraken we de Amerikaanse economie waarop we ‘vast’ op zijn en introduceerden onze nieuwe UncleSEM Rendement Certificaten op General Electric, Alcoa en Hewlett Packard.

 

Appeltje van Oranje

Volgende week proosten we op Oranje, een Appeltje van Oranje hebben we sinds gisteravond al op het revers. Telegraaf baas Sjuul Paradijs kwam deze onze persoonlijk opspelden. "Voor de dorst", lachte hij.

Tevreden reden we huiswaarts.

Neem de uitspraken van Pimco, ’s werelds grootste obligatiebelegger met 2 biljoen dollar in beheer. Ze verwachten dat de wereldeconomie volgend jaar tussen de 2,5 en 3% groeit. En dat China en Japan door het herstel in de VS en Europa worden meegetrokken. De eurozone komt uit de recessie dankzij steun van de ECB en de VS zien een gestadige verbetering van de vraag op de arbeidsmarkt, meer vraag naar woningen en duurzame consumptiegoederen, snellere groei huishoudelijke inkomens en kleine versnelling investeringen doordat bedrijven profiteren van buitengewoon soepele financiële condities. Daar kan een belegger toch niet ‘flauw’ van worden ? En dan DNB met de uitspraak “Herstel economie zet door.” Stijgend consumenten- en producentenvertrouwen wijst op omslag van conjunctuur. En de OESO met “Economische herstel aangesloten landen wint aan kracht.” Twintig punten, 5%, in de kliko. Een koopkans dus. Maar we hebben al en wachten het herstel dus maar af. Huisdobbelaar Guus heeft positie genomen in de indexcall januari 400. Bij 378,50 doende heb je, naar zijn mening, voor 85 cent een wintersportvakantie in de portefeuille.

 

Afgelopen woensdag bezocht ik, op uitnodiging van mijn zakenpartner Hans Kaiser, ‘Toys for Boys’ bij Louwman Exclusive Cars aan de A2 bij Utrecht. Het deed mij deugd te ervaren hoe een ‘volle bak’ in de enorme showroom met prachtige auto’s bij zeer verzorgde hapjes en drankjes genoot. En kocht!

 

Wat koopt SEM.nl in 2014 ? Wat is de contraire TOP5 ?

  • Royal Imtech
  • TNT Express
  • KPN
  • Royal Dutch Shell
  • ArcelorMittal

En daarnaast doen we natuurlijk boodschappen bij Ahold, AkzoNobel, ASML, DSM, ING, Philips en Unilever. Gaan sommen maken met de binnenkort geïntroduceerde december 2018 opties.

Posities voor de ‘luie portefeuille’. Maar eerst volgende week veel Kerstborrels. Aansluitend weekje wintersport. Op 3 januari weer een verse column met, naar ik hoop, als kop: Mokum uitgebroken, januari-rally begonnen.

 

Prettige feestdagen en tot dan.


Afspraak maken?