Ik was de week opgewekt begonnen, had er 'zin an'. De ING Beleggersbarometer meldde een stand van 103 in januari met de woorden:  "Particuliere beleggers zien de toekomst weer wat zonniger tegemoet. Voor het eerst sinds lange tijd zijn er meer optimisten dan negatief gestemde beleggers. Beleggers zijn niet alleen positiever over de economie en toekomstige ontwikkeling van de AEX, maar ook over de ontwikkeling van de eigen financiële situatie. "Dat was goed nieuws. Obama zei in het weekend tegen CBS: "Er is geen twijfel over dat wij extra inkomsten nodig hebben, in combinatie met het op een slimme manier reduceren van uitgaven om ons tekort naar beneden te brengen. En dat kunnen wij op een geleidelijke manier doen, zodat het geen enorme impact heeft." Ook geen verkeerde tekst. Tokio reikte een groen voortouw voor de Europese beurzen aan.BinckBank 2012-cijfers netjes met een positieve verwachting voor dit jaar op basis van de huidige marktontwikkeling. 


Imtech

En toen kwamen de berichten van Imtech naar buiten: “GROTE POOLSE PROBLEMEN!” Verwacht door achterblijvende financiering en mogelijke onregelmatigheden minstens e100mln af te moeten schrijven. Publicatie cijfers uitgesteld, dividend geschrapt. Dat was echt schrikken. De aandelen zitten sinds jaar en dag, altijd tot volle tevredenheid, in onze portefeuilles. Roerganger Van der Bruggen zette een prachtig bedrijf op de kaart, een markleider in Europa. Er werden mooie 'kralen geregen' en er waren voortdurend meldingen over nieuwe orders. Ik noemde onze dienstverlener met warmte 'de groene techneut'. Er leek geen 'vuiltje aan de lucht'. Ja, er was een hedgefonds 'in de wind gegaan' en een ABN-analist schreef sombere woorden over de financiering in Duitsland. Maar hedgefondsen zijn voortdurend in de weer en analisten vergissen zich nog al eens. Daarnaast werd de inhoud van het rapport door Imtech bestreden. Maar er was wel 'een vuiltje aan de lucht', wat heet, 'donder en bliksem'.

En de notering kwam in een vrije val met een dieptepunt afgelopen woensdag op 9,70. Vandaag noteren we een euro hoger, een kleine 15 onder de prijs die we een jaar geleden met vertrouwen betaalden. Wat een teloorgang! Van ‘groen’ naar ‘rode’ techneut.  Zoals altijd hadden wij bij de aandelen putrechten gekocht. En zoals altijd hebben die ons gered, waardoor de schade beperkt is gebleven. Door de afboeking stijgen de rentelasten met 20% is de verwachting en moeten met de financiers nieuwe afspraken worden gemaakt. Lagere groei en lagere marges zijn niet te vermijden. Op kantoor zijn we in overleg over onze strategie.Het ziet ernaar uit dat we onze putwinsten verzilveren, een deel van de aandelen aanhouden en daaronder een nieuw vangnetje kopen. De ontwikkelingen stemmen treurig.Opnieuw is vertrouwen beschadigd en een beursfavoriet onderuit gegaan waardoor beleggers grote verliezen hebben geleden.'Vertrouwen komt te voet en gaat te paard', luidt een spreekwoord. Ik ben benieuwd en niet gerust op de nieuwe stand van de ING Beleggersbarometer februari. Want naast Imtech kregen beleggers ook nog eens de ondergang van SNS en een mega-emissie bij KPN voor hun kiezen. Één ding is opnieuw bewezen: DE PUT MOET, ALTIJD! 


Rutte

Bij een bakkie bespraken we vanmorgen de korting op onze korting. Van Rompuy moet bezuinigen op de EU-meerjarenbegroting 2014-2020 en wil 350 miljoen bij ons weghalen. Aan de Middellandse Zee is niets te vinden, dus zijn we de klos. Onze Rutte zei voorafgaand aan de Europese top geen korting in te willen leveren. Maar tussen wat hij zegt en wat er gebeurt, zit voortdurend een gapend gat. De Tweede Kamer zal piepen, maar daar weet hij wel raad mee. 


Grote rotatie

"Beleggers bereiden zich voor op de Grote Rotatie", leest Hans voor. "In januari was fondseninstroom in aandelen drie keer zo groot als die in obligaties. Het klinkt als een allesomvattend beleidsplan van een communistische heilstaat: de Grote Rotatie. Toch gaat het om een beweging gedreven uit welbegrepen eigenbelang, waarbij beleggers op grote schaal obligaties omruilen voor aandelen. De Grote Rotatie is een van de thema's van 2013. Jim O'Neill, topman van Goldman Sachs Asset Management, benadrukt in dit verband de relatief hoge 'equity risk premium' (erp) op veel aandelenmarkten. De erp is het verschil tussen de risicovrije rente (de rente op staatsobligaties) en het verwachte rendement op aandelen. Hoe hoger deze risicopremie, hoe aantrekkelijker aandelen." 


Carnaval

Huisdobbelaar Guus ontbrak. Afgereisd naar Oeteldonk om carnaval te vieren. Met een kiel en een pint laat hij deze beursweek achter zich.


Afspraak maken?