We zaten voorbeurs opgewekt bij elkaar met een bakkie en chocoladeletter. De opening werd hoger verwacht op sterke Duitse fabrieksorders. Die zijn in oktober 2,5% gestegen t.o.v. september, terwijl economen 0,5% verwachtten. Frau Merkel is dus nog steeds 'op stoom'.

Na de bel verscheen er 426,73 op het scherm, een mooie plus van 3 punten t.o.v. het slot. Gisteren acteerden we nog 432,22 hoog, maar dat kon niet worden vastgehouden omdat Draghi weinig losliet over de ECB-plannen voor het opkopen van staatsobligaties om de inflatie aan te jagen en de economie te stimuleren. De handel was vooruitgelopen op meer berichtgeving en kieperde het teveel na de persconferentie.

 

UNILEVER

"Unies drieendertignulvijf", roept de dealingroom. Een plus van 35 cent t.o.v. het slot. Gisteren zetten we een 34,05 hoog neer. Roerganger Polman had zich positief uitgelaten over de vooruitzichten voor 2015 en opperboekhouder Huet liet weten dat de 'spread-divisie' wordt afgesplitst om de slagkracht te vergroten. Op deze woorden werd de voedingsmiddelen- en verzorgingsmiddelengigant 100.000.000.000 euro waard. Geen enkel ander beursbedrijf, behalve Royal Dutch Shell, bereikte in Amsterdam ooit zo'n hoge waardering. Waar staat de notering als voeding wordt verkocht?, vragen we ons af. Bij de mindere broeder van het concern liepen de omzetten de afgelopen jaren terug. Bij verzorging wil Huet de winstmarges verdubbelen. De aandelen zijn in onze portefeuilles goed vertegenwoordigd en we hebben ze verzekerd met een maart 2015 put uitoefenprijs 32. Daarnaast een lange callspread december 2018 met uitoefenprijzen 32-40. Met een 12-maands performance van +19% doet de 15% AEX-zwaargewicht het 10% beter dan de index en voor ons mag er meer bijkomen.

 

AHOLD

"Albert veertienzesenveertig", roept de dealingroom. Dat is 1,14 boven het 40-daags gemiddelde. AH-dochter en verreweg de grootste webwinkel van Nederland, bol.com, tekende deze Sinterklaasweek voor een nieuw record. Per seconde werden acht nieuwe bestellingen geplaatst! Ook deze aandelen zijn in portefeuille en verzekerd met een maart 2015 put uitoefenprijs 14,03. De callspread december 2017 met uitoefenprijzen 12,03-15,03 begint al aardig 'vol te lopen'.

 

ASML

"Lithoos zevenentachtigvijfenzestig", roept de dealingroom. Alweer een nieuw record. Morgan Stanley heeft het koersdoel verhoogd naar EUR 98,00. Volgens de bank zal het vertrouwen van beleggers in de middellange termijn vooruitzichten toenemen als ze zien dat er met de EUV-technologie voortgang wordt geboekt. We hebben de stukken met een put eronder en een call erop, daarnaast een geschreven strangle december 2017 uitoefenprijzen 50 put en 100 call. Huisdobbelaar Guus is blij dat hij heeft meegedaan met SEM's Advies. We kochten op 25 november de callspread afloopdatum 2016 met uitoefenprijzen 85-100. De waarde is inmiddels toegenomen met 27%.

 

Duitsland

Bij een vers bakkie bespreken we de voorspelling van de Duitse centrale bank voor de economie volgend jaar Na de sterke fabrieksorders een dompertje. De Bundesbank halveert zijn verwachting voor de groei van Europa's grootste economie naar 1%. Het stoort de markt blijkbaar niet. Om 10:28 staat de EuroStoxx50 een dikke anderhalf procent in de plus.

 

BAM

 "Bammen tweeeenendertig", roept de dealingroom. Een stuiver erbij. Ze hebben een akkoord bereikt over de vergoeding voor extra werk bij de bouw van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Dat schept vertrouwen, menen analisten van de Rabo. Het onderstreept volgens hen de conservatieve houding van onze bouwer bij de waardering van projecten. De notering is met een negatief 12-maands rendement van 32% een echte winkeldochter. Maar een paar stukken op de plank voor betere tijden kan geen kwaad.

 

TNT Express

"TNTees vijfvijfenvijftig", roept de dealingroom. Nog een winkeldochter waarvan koersstijging te verwachten valt. Er wordt steeds meer online besteld (omzet van webshops nam in de 5 weken voor Sinterklaas met 27% toe t.o.v. hun gemiddelde weekomzet) en die pakjes moeten bezorgd worden. Daarnaast liggen ze onder vuur van aandeelhouders. Franklin Templeton zou via tussenpersonen zijn belang naar 15% hebben uitgebreid. Ze azen op verkoop in delen.

 

Sinterklaas

"Wat wil je als Sinterklaaskadootje, pa?", vraagt Junior aan mij. "Goede werkgelegenheidscijfers vanmiddag in de VS", is mijn antwoord. Lachend gaan we door met de handel.


Afspraak maken?