"O nee hé?!", kreunde de dealingroom toen Arcelors door de 10 zakte. De koersdaling was 'too much for a gentleman'. Als je naar de 3-maands koersgrafiek kijkt, heb je een sterke maag nodig. Het aandeel zakte met 22% en dat is de slechtste prestatie sinds de oprichting van het concern, door de fusie van Mittal Steel en Arcelor, in 2006. Directe aanleiding voor het 'doorzakken' waren slechte macrocijfers over de Europese industrie en een Bloomberg-interview met Citigroep. De bank stelde dat ArcelorMittal dieper in de eigen organisatie moet snijden om de problemen in Europa het hoofd te bieden. Pleit voor eenzelfde aanpak als in de mijnbouwindustrie, waar niet langer wordt bijgebouwd maar juist onderdelen worden opgedoekt of verkocht. De Europese staalsector kampt volgens de analisten met een overcapaciteit van 40 tot 50 miljoen ton. Wij hebben aandelen met putverzekering in onze portefeuilles en staan opnieuw voor de vraag of we de puts zullen doorrollen en de winst gaan herinvesteren in 'verse stukken'. Er ontstaat dan een hefboom die bij koersherstel de portemonnaie in een positieve versnelling brengt. Ik denk dat we dat gaan doen, want het MOET goed komen. Beleggen doe je voor de lange termijn en tegendraads, leert meester Buffett. Kortgeleden pakte hij de winst in de Goldman-deal die hij afsloot in 2008 toen de zakenbank 'op kantelen' stond. ArcelorMittal heeft in de afgelopen maanden al stappen gezet. Zo haalde het bedrijf in januari 4 miljard dollar op met de verkoop van aandelen en obligaties. Ook besloten de roergangers om het dividend niet te verhogen en pas te investeren in productiecapaciteit zodra de nettoschuld op de middellange termijn onder de 15 miljard dollar komt. Ze verkochten ook een belang van 15% in hun Canadese mijnbouwbedrijf en schreven af op goodwill van Europese onderdelen.

 

MT Strategieën (koers 9,40):

  • koop aandelen en verzeker met put looptijd september 2013 uitoefenprijs 8,00 voor 0,45
  • koop aandelen en verkoop de call looptijd december 2014 uitoefenprijs 10,00 op 1,40 EN verkoop de put uitoefenprijs 8,00 op 1,10

...kostprijs 9,40 minus 1,40 minus 1,10 = 6,90

...max winst bij koers boven de 10,00 = 3,10 = 45%

...risico is bijkopen op 8,00

...dan aandelen gemiddeld op 7,45

  • verkoop put looptijd december 2014 uitoefenprijs 9,00 op 1,55

...de verkoop brengt de plicht de aandelen te kopen op 9,00

...kostprijs dan 9,00 minus 1,55 = 7,45

...dit bedrag reserveren

...indien koers boven de 9,00 blijft, geen verplichting en ontvangen premie 'in de knip'

  • koop calls looptijd december 2014 uitoefenprijs 8,00 voor 2,40 en/of uitoefenprijs 9,00 voor 1,85

...zet er een stoploss op

 

Bij een bakkie vragen de jongens: "Snappen de mensen die sommen van jou Sem?” "Nou, anders moeten ze gewoon bij ons in beheer komen", antwoord ik lachend. Maar het is een feit. Gisteren bestond de Optiebeurs 35 jaar en nog steeds worden 'de financiële wondertjes voor rendement en zekerheid' door slechts een minderheid in stelling gebracht. Semjr zit er stralend bij. Vandaag gaat, na maandenlange voorbereiding, onze vernieuwde website LIVE. De site is grotendeels 'zijn kindje' en we zijn er erg trots op.

 

"De beste categorie om het meeste rendement te behalen in het tweede kwartaal is beleggen in aandelen. Vastgoed en obligaties zijn bij beleggers het minst favoriet. Dit is althans de mening van bezoekers van DFT", zegt Hans. "En de spaarrentes, die sinds 2008 niet zo laag zijn geweest als nu, zullen nog verder dalen. Dat verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl", vult Marjan aan.

 

Een rondje langs de fondsen

"Wat zijn AMGees?", vraagt huisdobbelaar Guus en krijgt als antwoord: "zesdrieëndertig". Hij heeft positie genomen in callen afloopdatum december 2013 uitoefenprijs 4,50 die bij deze koers 2,00 noteren. De Rabo-analisten wezen bij de ondergewaardeerde aandelen op de producent van specialistische metalen die hoogwaardige metallurgische producten en vacuümovensystemen aanbiedt. Koersverdubbeling achten ze niet uitgesloten.

 

"Olies vierentwintigvierenzeventig!", roept de dealingroom. Roerganger Peter Voser is door zijn collega's verkozen tot 'olieman van het jaar'. Nu moet de koers nog een prijs krijgen.

 

“Bincken 7,47!", roept de dealingroom.

Rabo-analist Kluis verwacht dat het aandeel BinckBank behalve op een verwacht sterk eerste kwartaal ook positief zal reageren op de aanpak van de bankencrisis op Cyprus. Die aanpak laat zien dat beleggers in de financiële sector voortaan meer risico's lopen, waardoor zij nu naar veilige havens vluchten. "Daar zal BinckBank van profiteren", aldus Kluis.

 

Samsung

Er komt een oude beursmakker binnen. "Samsung verkoopt 500 mobieltjes per minuut, Sem. Zie je die zwengeltelefoon nog staan op de beursvloer waarmee we de goud-notering in Londen opvroegen?" Ik herinner het me als de dag van gisteren. ‘Time flies’, we leven in een adembenemende wereld.


Afspraak maken?