"Hoe was het aan de Costa, Sem?", vroegen de jongens toen ik afgelopen maandag binnenkwam. Ik antwoordde met "Perfecto”, de Spanjaarden beginnen het te begrijpen. Ze schenken nu overal glazen wijn waarin een goudvis verdwaalt". We lachten en de stemming was goed. Die dag tikten we 399,06 hoog aan, maar het groen van de ochtend hield geen stand. Na de opening bij de Yankees gingen we south. Vanmorgen openden we 383 en een beetje. Zwaargewichten Unies en Olies geven als vluchthaven voor het weekend tegengas. Zestien punten rood in nog geen vijf beursdagen. Daar wordt je niet bien van. Het sentiment kieperde in de lappenmand. De oorzaken zijn bekend. Zorgen over de Chinese groei en de crisis op de Krim domineren het nieuws. In zijn column 'Non solus' schrijft hoofdredacteur Elsevier, Arendo Joustra, onder de kop 'Europa's uur': “De spanning afgelopen week over de oorlogsdreiging in Oekraïne werd niet alleen veroorzaakt door het optreden van de Russische militairen. Nee,de echte spanning werd veroorzaakt door wat de leiders aan 'onze kant' zeiden of juist niet zeiden. De Westerse leiders leken gespeend van historisch besef, van denken in geopolitieke machtsverhoudingen en van onderhandelingstalent. Juist hun argeloosheid,naïviteit en wensdenken maakten angstig”. Hij sluit af met: “Sinds tsaar Peter de Grote streven de Russen naar ijsvrije havens. Wie zich verbaast toont over de verovering van de Krim, kent zijn geschiedenis niet. Brussel,graag meer realisme en wat minder naïef idealisme”. Het zijn wijze woorden,maar of ze gehoor krijgen? Obligatie-expert Yerlan Szydykov van Pioneer Investments maakt zich geen zorgen over de Oekraïne. Hij beschouwt het land nu als goede belegging, want het geld wordt er nu in containers vol naartoe gesluisd. De VS hebben Oekraïne al 1 miljard dollar aan hulp toegezegd. De Europese Unie wil het land met 11 miljard euro steunen."Het lijkt erop dat Oekraïne nu zijn schulden kan afbetalen". Hij wil niet te cynisch klinken,of verzuurd. "Maar beleggers willen in de eerste plaats rendement behalen; hoe dat gebeurt,is van ondergeschikt belang". Ook dit zijn wijze woorden. Ook in de dealingroom maken we ons niet al te grote zorgen en de put en call bescherming doet zijn werk. De VS kunnen wel oproepen tot sancties,maar er is amper handel tussen de VS en Rusland. Bovendien staat Obama in het krijt bij Poetin die Obama's gezicht redde in Syrië.

Royal Dutch

"Olies vijfentwintigzevenenzeventig",roept de dealingroom. Shell schroeft ambities schaliegas verder terug. Roerganger van Beurden schrapt investeringen om lage gasprijs. Amerikaanse investeringen dit jaar met een vijfde terug t.o.v. vorig jaar.

De investeringen in Amerikaanse schalieprojecten komt daarmee uit op circa 3,8 miljard dollar. Verkoopt daarnaast voor 15 miljard dollar aan bezittingen,zoals schaliegasvelden in de VS,maar ook tankstations in Noorwegen. Oud-roerganger Voser krijgt 5 ton euro voor 3 maanden inwerken van Van Beurden. Wij vragen ons ten eerste af waarom hij dit niet in de laatste 3 maanden van zijn leiderschap deed. Daarnaast, Van Beurden is de erfenis van Voser aan het afbouwen. Moet hij daarin begeleid worden door de bouwer? Misschien is het beter als de Zwitser de ondersteunende kaderlagen flink wakker schudt. RD publiceert Q1 op 30 april. Dat is een dag eerder dan eerder gepland. Te laat is geconstateerd dat de Amsterdamse beurs op 1 mei gesloten is. Dat kun je toch wel een blunder noemen?!

DSM

"DSMmen zesenveertigdrieëntwintig", roept de dealingroom. Sinds het onverwacht vervroegd uitbrengen in een schrikachtige markt van de resultaten (zou de dader nog op zijn plaats zitten?), herstelt de notering maar langzaam van de koerstimmer. Wij zien kansen in aandelen met put eronder en call erop,speculatieve calls en onze beursgenoteerde certificaten. Bij deze koers noteert bandbreedte 37,50-51,50 met looptijd tot 20 maart 2015: 47,75. Deze kostprijs brengt een rendement van 7,83% indien de koers NIET onder de 37,50 zakt gedurende de looptijd. Dat is een daling van nog eens 18,83% en daar geloven we niet in.

Boskalis

"Bossen zesendertigtachtig",roept de dealingroom. Boekte vorig jaar een recordwinst. Onder de streep e366 miljoen uit 3,5 miljard omzet (+15%). Onze maritieme dienstverlener Boskalis verlegt de koers van de onderneming naar het transport binnen de energie- en offshoremarkt. De afgelopen jaren deed het bedrijf uit Papendrecht al een aantal overnames in die richting. Waaronder die van sleper Smit Internationale,zeetransporteur Dockwise en recentelijk het kleinere Nederlandse Fairmont. We hebben de stukken met optiebescherming in onze portefeuilles.

ING Beleggersbarometer

Bij een bakkie zegt onze werkstudent Thomas:"De ING Beleggersbarometer daalde in februari van 139 naar 132 punten omdat de waarde van de portefeuilles afnam door de valuta-onrust. Als dit beursklimaat aanhoudt,zal de uitslag voor maart niet beter zijn. Maar moet je niet juist vertrouwen hebben als de koersen dalen? Hij krijgt een schouderklopje.

Transavia

De uitsmijter is voor Transavia. Afgelopen zondagavond was de vlucht Malaga-Schiphol tweeënhalfuur vertraagd. We kregen een consumptiebon ter waarde van 2,50. We landden in de nacht op de Polderbaan en moesten nog lange tijd taxiën naar de slurf. Aangekomen zei de babbelzieke vrouwelijke purser door de microfoon tegen de ziek,zwak en misselijke passagiers te hopen dat we een prettige vlucht hadden gehad. Daarna strompelden we naar de andere kant van Schiphol om de koffers op te halen.


Afspraak maken?