SBM OFFSHORE met de billen bloot

Voorbeurs las Hans voor uit Elsevier: “Wie er werkt in Nederland. Vierenveertig procent van bevolking draait op voor resterende zesenvijftig procent. Maar werkende Nederlanders werken gemiddeld maar 23 uur per week. Hoe moet de peperdure verzorgingsstaat op de been worden gehouden nu de vergrijzing nog maar net is begonnen ?”

 We keken elkaar aan. Drieëntwintig uur per week ?! Bij ons is iedereen uiterlijk 8:00 aanwezig en niet voor 18:00 buiten. Op de dag emmers koffie achter het scherm en tussen de middag een snelle boterham. Buiten roken doet niemand meer. “Het CBS meldt dat de economie in het vierde kwartaal met 0,7 procent is gegroeid. Misschien moeten we helemaal niet meer gaan werken. En honderd procent belasting betalen over onze uitkeringen”, zei Thomas. Lachend begonnen we aan de handelsdag.

 

Mokum

Mokum opende 397,55. Dat is 4,24 punten onder de ultimo. De dealingroom is in afwachting van verder herstel richting de hoog van 408,93 op 15 januari. Veel ‘verse’ posities worden niet ingenomen. Naar boven hebben we genoeg en naar beneden teveel. Naast de handel houden we ons bezig met het onderhoud van de portefeuilles. Het ‘rollen’ van gekochte puts en geschreven call opties. Daarnaast veel huiswerk in de Nederlandse noteringen en de Amerikanen waarop we certificaten beursgenoteerd hebben. In het ‘korte werk’ heeft huisdobbelaar Guus een lastige klus. Een aantal van zijn maart-posities dreigen in de kliko te eindigen. Hij heeft (even) niet de grootste mond.

 

SBM offshore

“SBMmen elftachtig”, roept de dealingroom. Onze olieplatformbouwer heeft ons hoofdpijn bezorgd. En ons niet alleen. Prima resultaten 2013 met een prachtig orderboek werden niet beloond en de dag erna stak er met digitaal geweld een storm geruchten op. Er zouden vermogens aan smeergeld zijn betaald. De heftigheid van de kledder overviel ons. Er was immers al twee jaar bekend dat er onderzoeken liepen. Nog verbazingwekkender is het uitblijven van informatie vanuit SBM.

Roerganger Van Rossum had toch ogenblikkelijk moeten komen met een exacte stand van zaken. Er verdampten honderden miljoenen aan beurswaarde ! Het vertrouwen van beleggers was na het drama YME amper hersteld ! Probleem is ook dat je aan alles gaat twijfelen. De Imtech notering is weggevaagd door slecht toezicht en oplichting. Maar hoe zit het bij noteringen als Fugro, Arcadis, BAM en Boskalis ? Is daar voldoende toezicht vanuit het bedrijf en de accountant op ‘bemiddelingskosten’? Een zolang lopend onderzoek als bij SBM is verontrustend en vraagt om geruchten. Waar rook is, is vuur. Daarom dienen de roergangers van de concerns, als er een dergelijke calamiteit opduikt, ogenblikkelijk ‘met de billen bloot’ te gaan. In het belang van aandeelhouders, beleggers en handelaren waar ze hun beursgeld aan te danken hebben.

 

TomTom

“Tomtommen vierveertig”, roept de dealingroom. We overwegen onze posities in verzekerde aandelen weg te doen. In 2013 verdampte de winst en voor 2014 is 100 miljoen aan investeringen gemeld. Opnieuw een overgangsjaar dus. We worden er moe van. De navigatiekastjes zijn een ‘achterhoedegevecht’ geworden en bij service is veel concurrentie en prijsdruk. Het overnameverhaal kunnen we ook niet meer horen. Wat we nog wel zien zitten, zijn onze certificaten. Want het is geen ‘pleite bedrijf’. Bandbreedte 3,00 – 5,30 looptijd september 2014 kost bij de huidige koers 4,73. Dat betekent een rendement van 11,8% indien de koers gedurende de looptijd NIET onder de 3,00 zakt. Een daling met 32% durven we aan.

 

Fugro

“Fugroos veertigdertig”, roept de dealingroom. Mooi, terug boven de 40 toont rijker. Onze  bodemonderzoeker heeft van Shell met een kassabon van 183 miljoen euro opdracht gekregen inspecties, onderhoud en reparaties te verrichten aan de installaties van Shell in de wateren van Maleisië. “Zonder bemiddelingskosten”, riepen we in koor toen het bericht doorkwam.

 

ING

“INGees tienvijfenvijftig”, roept de dealingroom. In 2013 steeg de winst met 22% tot 3,26 miljard. Ze poetsen verzekeraar NN op voor beursgang en verdere aflossing staatsschuld heeft hoogste prioriteit. Hoe ING Bank zich de komende jaren strategisch gaat positioneren wordt eind maart duidelijk. Dan zit roerganger Hamers zes maanden op zijn plek en heeft hij zijn rondje langs investeerders gemaakt. Hij liet al doorschemeren dat een ingrijpende koerswijziging, bijvoorbeeld door middel van acquisities, niet voor de hand ligt. Een mooie planklegger voor de ‘luie portefeuille’ is de callspread uitoefenprijzen 10,00 (kopen) – 15,00 (verkopen) met looptijd december 2018. Kost bij koers doende 1,55 en brengt 3,45 max indien de koers gedurende de looptijd boven de 15,00 komt. Een mogelijk rendement van 222% en met een stroplos op de aankoop kan er geen ‘bloed’ uitlopen. Opties zijn financiële wondertjes.

 

De uitsmijter is voor Marjan: “Geel Olympisch goud brengt Oranje groene stemming op de beurs”.


Afspraak maken?