Als tegenwoordig bij ons een positie ‘onder water’ staat, spreken we van een ‘Rutte Resultaat’. Op het mededelingenbord houden we de ,,kracht” van zijn kabinet bij.

Deze week o.a. de volgende berichten:

  • De Nederlandse inflatie is 2x zo hoog als het gemiddelde van de eurozone
  • De woningverkopen waren in juni gehalveerd t.o.v. juni 2012
  • De autoverkopen zijn de laagste van Europa
  • Het BKR meldde 720.000 landgenoten die amper aan hun verplichtingen kunnen voldoen
  • De werkloosheid is opgelopen naar 8,5% van de beroepsbevolking
  • Schoolklassen vergroot naar 33 leerlingen

 

De Nederlandse economie zal ook volgend jaar nauwelijks groeien, voorspelde het economisch bureau van ING gisteren. De bank verwacht voor 2014 een minieme economische groei van 0,1%. Volgens de economen raakt Nederland steeds verder achterop bij andere kernlanden van de eurozone als België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Daar is de economie sinds de recessie van 2009 met 4 tot 8% gegroeid. In Nederland met slechts 1%. De bank wijt dit vooral aan de problemen op de huizenmarkt. Terwijl de huizenprijzen in Nederland daalden, werden huizen in de andere kernlanden meer waard. De lagere huizenprijzen en groeiende restschulden zetten in Nederland een rem op de bestedingen. Het herstel van de economie wordt verder beperkt door de vele bezuinigingen die de groei afremmen. “Er wordt op het verkeerde moment te hard in de overheidsuitgaven gesneden.”

 

“Samsom vindt verdergaande nivellering een prima zaak”, zei Hans n.a.v. een interview met de Telegraaf en vulde aan met: “Nog even en we zitten met z’n allen in de bijstand”. Thomas vervolgde met: “En de uitkeringen moeten dan worden betaald door de Grieken!” Toen konden we weer even lachen.

Nederland moet zijn rug rechten en een MASSA protest moet de neerwaartse spiraal doorbreken. Huisdobbelaar Guus heeft al een bord geschilderd: Rutte met pensioen. Nederland weer poen. En de VVD doet er goed aan Rita Verdonk terug te halen.

 “Mokum driezevenenzestig!”, roept de dealingroom. Nog 7 punten en de 12-maands hoog van 28 mei is doorbroken. We denken dat dat kan gaan gebeuren. Aan de beurs, leert onze ervaring, gebeuren alle goede dingen in 3 keer. Dus doorbraak, dan een ‘tikkietrug’ en vervolgens ‘vlam in de pijp’ voor een mooie zomerrally. Als je vroeger op de vloer zo’n uitspraak deed, zeiden de handelaren: “Je mond zal taartjes eten.”

 “Vopakken drieënveertigveertig!”, roept de dealingroom. Dat is 2,18 onder het slot van gisteren.Ons tankopslagbedrijf verlaagt vanmorgen, in een tussentijds handelsbericht, de Ebitda-verwachting voor 2013 naar e730-780mln. Geeft aan dat er over het algemeen een gezonde vraag is naar opslagdiensten in N-Amerika, Azië en M-O. Maar dat Nederland onder druk zal blijven staan. Een ‘Rutte-resultaat’?!. Meldde tevens 350 miljoen euro te willen ophalen met uitgifte nieuwe klasse preferente aandelen die worden aangeboden aan institutionele beleggers. Daarnaast kunnen bestaande aandeelhouders 10 normale aandelen Vopak inruilen tegen een nieuw preferent aandeel C, beursgenoteerd met een jaarlijks dividend van 1 euro. Op basis van de slotkoers was de 12-maands totaalperformance 13% negatief. Daar komt vanochtend dus 6% bij.  Zwaar overdreven natuurlijk, maar de beurs overdrijft altijd. We zitten speculatief in calletjes maart en staan voor de vraag ‘aanhouden of aanlappen’. Een Ebitda van ‘pak hem beet’ 755 meloen is geen kattenpies. En ze handhaven de ambitie om in 2016 een Ebita, exclusief bijzondere posten, te realiseren van 1 miljard euro.

 “Akzoos drieënveertigzeventig!”, roept de dealingroom. Kregen gisteren ‘een timmer’ van 3,80 op Q2 en hebben aangegeven besparingen verder op te voeren. Huisdobbelaar Guus kocht contraire ‘groeneverfcallen’, zoals hij ze noemde. Afloopdatum september en uitoefenprijs 43 kostte gisteren de helft van de koersdaling op 1 dag. “Dat wordt glans!”, riep hij opgewekt.

 “Lithoos zevenenzestigvijftig!”, roept de dealingroom. Wat een feest voor de beleggers is deze notering uit Veldhoven. Verhoogde bij de presentatie van Q2 de omzetverwachting voor 2013. Hielden onder de streep e239mln over van 1,3mrd omzet. We zijn wel voorzichtig bij deze koers met een 12-maands plus van 50%. Daar komt niet 1,2,3 nog eens 50% bij.

 “Als we onderweg zijn naar Den Haag voor het protest, moeten we over Leiden rijden”, zei Semjr vanochtend bij een bakkie. We keken hem vragend aan. “Dan gaan we langs bij de gebroeders Abdullah en Umut Tagi van vishandel Atlantic. Zijn net als verleden jaar eerste geworden in de AD-haringtest met eindcijfer 9,5.” Dat zien we wel zitten.


Afspraak maken?