We zaten voorbeurs ontspannen bij een bakkie. Amerika en Japan zijn ‘vast’ gesloten omdat een deal tussen de Republikeinen en Democraten over het schuldenplafond steeds dichterbij komt. Niet dat we aan de afloop getwijfeld hebben. Welke Amerikaanse politicus wil verantwoordelijk zijn voor het om zeep brengen van het prille economische herstel ? Het straatvechten heeft Mokum sinds 19 september 19 punten gekost. Met een deal kunnen we de opwaartse trend van begin september weer oppakken en een mooi jaarslot neerzetten. De benoeming van “Een kleine dame met groot IQ”, zoals een FED-collega van Janet Yellen haar noemde, doet ook deugd. Zij ziet niet de bestrijding van inflatie als het hoogste doel van de centrale bank. In plaats daarvan ziet zij werkloosheid, het onderwerp waarin zij zelf is gespecialiseerd, als een grote bedreiging voor de economie. Algemeen wordt aangenomen dat het ruime monetaire beleid van de FED onder haar leiding langer zal worden voortgezet. Tapering in laag tempo, zodat onrust op de financiële markten vermeden wordt.


Gisteren meldde De Nederlandse Vereniging van Makelaars in haar derdekwartaalbericht dat in juli, augustus en september 20% meer huizen van eigenaar verwisselden dan in dezelfde periode vorig jaar. Het CBS kwam met 2,4% inflatie in september. Dat is het laagste niveau in 12 maanden. Berichten die moed brengen bij de burgerbelegger. Nu moeten de autoverkopen nog omhoog als barometer voor het consumentenvertrouwen.


 “Meer dan 90% van de beleggers voorziet voor de komende drie jaar een positief rendement op aandelen wereldwijd”, las Pim voor. “Dat blijkt uit een onderzoek van Allianz Global Investors onder bijna 400 institutionele beleggers. Gemiddeld wordt daarbij op een jaarlijks rendement gerekend van zo’n 6%”. Ook een bemoedigend bericht om een beursdag mee te beginnen.

Flippen

“Flippen vierentwintigvijf!” roept de dealingroom. Goldman heeft het advies verhoogd naar buy met koersdoel 30,00.  

Ahold

“Albert twaalfvijfennegentig!”, roept de dealingroom. UPS opent afhaalpunten bij Albert Heijn.

De Amerikaanse pakketbezorger heeft een deal gesloten, zodat in elke supermarkt een zogeheten Kiala-afhaalpunt komt. Door afspraak met AH ziet UPS zijn netwerk afhaalpunten in Nederland verdubbelen naar 1400. En is daarmee de tweede speler achter PostNL met 2600 postagentschappen.

In deze digitale wereld maakt internetshoppen een stormachtige groei door. En die bestellingen moeten bezorgd of afgehaald worden.

 

Royal Dutch

“Olies drieëntwintigtachtig!”, roept de dealingroom. In een rapport over de Europese oliebedrijven verhoogde Goldman het advies in één sprong van sell naar buy. Royal Dutch heeft volgens analisten van de bank aantrekkelijke onderliggende activiteiten, met activa met een lang leven en hoge kasstroom generering. Het bedrijf geeft echter te veel uit aan investeringen met een laag rendement.

De analisten denken dat de wisseling van de macht bij Shell een gerichter investeringsbeleid kan inleiden en de desinvesteringen kan versnellen. Het investeringsbudget voor 2015 kan met zeker 8% omlaag zonder de groei te raken, becijferde Goldman. Met de buy zijn we blij, want onze portefeuilles zijn overwogen met ‘Olies’. Maar misschien moeten we bij Q3 nog een keer slikken. Chevron verwacht in een voorlopige rapportage dat het derde kwartaal minder winst oplevert. En vertrekkend roerganger Peter Voser zei in een interview met The Financial Times ‘spijt te hebben van schaliegas in de VS’. Dat zou een nieuwe afschrijving kunnen betekenen om zijn opvolger ‘schoon’ te laten beginnen.

 

Arcadis

“Arcadissen negentiennegentig”, roept de dealingroom. Heeft in de VS een order binnengesleept op het vlak van watermanagement met een looptijd van drie jaar en een waarde van 30 miljoen euro. Gaat onder meer opvang- en behandelingssystemen voor afvalwater aanpakken, die zwaar werden beschadigd tijdens orkaan Sandy in 2012. De ING denkt dat ons advies- en ingenieursbureau mogelijk 100 miljoen dollar aan inkomsten kan halen in New York en omgeving uit werk gerelateerd aan de orkaan. We kopen de stukken met een vangnetje maart 2014 uitoefenprijs 19 op 9 dup. Huisdobbelaar Guus sprokkelt calls maart 2014 uitoefenprijs 20 voor 1,40.

 

UncleSEM Rendement Certificaten

“Ik handel zojuist certificaten Apple bandbreedte 350,00 – 520,00 looptijd seppen veertien voor Uncle Sem”, meldt Semjr. “Bij vierhondernegenentachtig in de koers maken we zeveneneenhalf procent als de notering niet onder de driehondervijftig komt.” 

 

Bij een vers bakkie komt Hans met het bericht dat het gemiddelde vermogen per volwassene in het afgelopen jaar wereldwijd op een nieuw record van $51.600 is beland. Dat concludeert Credit Suisse in haar Global Wealth Report 2013. De gemiddelde Zwitser is het welvarendst, en heeft meer dan $500.000 tot zijn beschikking. “Moeten we in Zürich geen kantoor openen?”, oppert Thomas.

 


Afspraak maken?