De voorpagina van de verse Elsevier is op het prikbord geplakt. Aan de nieuwe premier van Griekenland: “Geachte Heer Tsipras, TERUGBETALEN OF WEGWEZEN!” Dat zijn teksten waar we van houden en we zijn ervan overtuigd dat onze Dijsselbloem korte metten maakt met deze Griekse goochelaar die met een lege kas de uitgaven denkt te kunnen vergroten over de ruggen van de 
Europese belastingbetalers.

FIFA
Ernaast hangt een krantenartikel over onze KNVB-voorzitter Michael van Praag die de handschoen opneemt tegen FIFA voorzitter Sepp Blatter. Van Praag is een Ajax-veteraan die wij in zijn tijd als roerganger zeer konden waarderen. In een gelikte presentatie heeft hij zich kandidaat gesteld om de omstreden Zwitser op te volgen. Met nette woorden bracht hij naar voren de stal te willen schoonvegen. Veel kans maakt hij nog niet, want Blatter heeft met geldschuiven en het toekennen van andere privileges de beslissers in de Derde Wereld in zijn zak. Maar de teerling is geworpen en daarmee is het einde in zicht van de corruptie binnen de wereldvoetbalbond. Zinedine Zidane heeft voor een rechtbank in Frankrijk toegegeven dat hij miljoenen heeft gekregen in ruil voor steun van het bid voor het WK in Qatar in 2022. Toen we het afgelopen woensdag lazen, werden we stil.
Wat hebben we de voormalige sterspeler bewonderd in zijn tijd op de velden. En dan geld aannemen, terwijl je al rondom gevuld bent en een belangrijke plaats inneemt bij Real Madrid.
Een calletje dus op Michiel en een putje op Blatter.

AJAX
Een calletje op Ajax hebben we in de hold gezet. Afgelopen maandag zaten we, na de afgang tegen Feyenoord in de Arena, mistroostig aan een bakkie. Het was niet om aan te zien en als Rotterdam de kansen had benut, hadden ze met 0-3 de bus kunnen pakken. Waarom de huidige roergangers niet de ruim gevulde knip trekken om voor en achter ervaren klassespelers aan te trekken is ons een raadsel. Ja, de contracten van jonge spelers worden verlengd, maar het duurt nog jaren voordat die in een collectief constant op niveau acteren. Moeten de supporters tot die tijd knarsetandend naar huis? Moet Frank de Boer tot die tijd ieder seizoen opnieuw beginnen? Of hij wil blijven is trouwens de vraag.

ECB
"Mokum viertweeenvijftig", roept de dealingroom. Of dat blijft, is een veel belangrijker vraag.
De AEX 'gaat als de brandweer' en staat nu op het niveau van de gemiddelde verwachting van de professie voor de ultimo 2015. Met nog 11 maanden te gaan. Daarmee kan de waarde van dit soort uitspraken in de kliko. Maar ja, het hoort bij de folklore en dat koesteren we. De Draghi-bazooka heeft vooralsnog tot een goede stemming geleid en aangezien geld elders niet rendeert, zijn aandelen hot. De ECB meldde dat de kredietverlening in de eurozone weer op gang komt.
Per saldo hebben bedrijven in december 11 miljard euro opgehaald aan het bankloket. Dat is de eerste toename van de kredietgroei van niet financiële bedrijven sinds februari 2013. En de toename de sterkste stijging sinds september 2011. Goldman Sachs stelde dat de Europese beurzen de komende jaren flink zullen profiteren van de QE.

RDSA
"Olies zevenentwintigvijftien", roept de dealingroom. We zien alle hoeken van het veld. Op de dalende olieprijzen tankte de notering en kon je ze oprapen op 24,30 op 16 december 2014. Ultimo 27,66. Gisteren kwam Ben van Beurden met een winst over 2014 van 19.000.000.000 dollar tegen 16,7mrd in 2013. Goed gedaan, kun je stellen. Maar de lage olieprijs dwingt Shell voor 15 miljard aan investeringen te schrappen. "De dollars die we hebben, stoppen we alleen nog in de meest attractieve investeringen", zei Ben. Exane kwam vanmorgen met een koersdoelverlaging van 34,40 naar 32,60. Maar handhaaft advies 'outperform'. Bij ons zijn de aandelen op dit moment met puts vastgeklikt op 28,00 tot eind maart. We zijn altijd sterk overwogen geweest in het aandeel waar mijn vader al in handelde. En dat heeft geen windeieren gelegd.  Maar we gaan bestuderen of we dit gezien de huidige omstandigheden niet moeten herzien. Waar het geld naar toe moet, zijn we aan het bekijken. Zeker ook naar UncleSEM, de Amerikaanse beleggingen onder leiding van Semjr.

Thomas gaat rond met een bakkie. We heffen de bekers en proosten op een voortzetting van het beursklimaat.

Afspraak maken?