Voorbeurs bespreken we met een bakkie de media-aandacht voor Lance Armstrong. Die is aan ons niet besteed. Het stoort eerder. Een winnaar die een loser blijkt te zijn en jarenlang zorgde voor een vertekend beeld van de krachten in het peloton. Een oplichter hoort in de cel en niet voor de buis.Is er überhaupt nog ‘pure’ kracht onder wielrenners, vragen we ons af. De prachtige tijden met bikkels als Eddy Merckx en Joop Zoetemelk zijn voorbij. Ook de ontwikkelingen bij de familie Van der Vaart irriteren. Sylvie moet gewoon gaan presenteren en winkelen en Rafael voetballen.

 

We beginnen aan een drukke werkdag. Vandaag de grote januari-expiratie en maandag is Amerika gesloten vanwege Martin Luther King Day. De posities moeten dus worden dichtgezet.

 

ASML

“Lithoos drieënvijftigtwintig!”, roept de dealingroom. Onze chipmachinemaker dendert maar door. Gisterenmorgen zagen we tot onze verbazing 45,68 op het scherm verschijnen. Terwijl de verwachtingen voor omzet en nettowinst in Q4 werden overtroffen met de resultaten e1,02mrd en 298mln. Daarnaast een dividendverhoging naar 0,53 per aandeel. Tussen gisteren laag en koers doende zit 7,52! Je zal maar aangelapt hebben. Bank of America kwam met een koopadvies en daarna spoot de notering met ‘blokken omzet’. Het aandeel leent zich zeer voor combinaties met opties. Geschreven calls EN puts tegenover de stukken leveren enorme bedragen op. Vervolgens kan de straddle of strangle op de plank in de kast en druppelt er elke dag premie binnen. Call-timespreads zijn ook zeer interessant. Je koopt een 2017 met een uitoefenprijs onder de koers en verkoopt daar tegenover calls in 2013/2014/ 2015 en 2016 met uitoefenprijzen boven de koers. Met handig ‘doorrollen’ moet er uiteindelijk een ‘free lunch’ ontstaan.

SNS

“SNSsen negenentachtigcent!”, roept de dealingroom. Zijn in gesprek met Bank ten Cate over verkoop van de Private Banking. Binnenkort zullen we de notering niet meer hoeven te roepen. Ze zijn aan het ‘verdampen’.  De Brusselse baronnen hebben een hulpplan van de Staat, ING, ABN en Rabo geblokkeerd. Wie niet weg is, is gezien.

 

POST

“Post 1,81!”, roept de dealingroom. Ook hier wordt naar onze mening niet nagedacht.

De hele beurswaarde van PostNL is bij deze koers alleen al ruim onder de waarde van het 30% belang in TNT Express?! En als je dat belang uitrekent op de prijs die UPS wilde betalen (hoogste bod 9,50) rol je helemaal van je stoel. We hebben september-callen en de stukken speculatief in SemsAdvies en overwegen uit te breiden naar onze portefeuilles. Een ‘plukkie Post&TNT’ kon wel eens een pot goud onder de regenboog blijken te zijn. En dan heeft iedereen spijt. Analisten buitelen over elkaar heen met advies- en koersdoelverlagingen. Dat vinden we prima. Die zitten er sowieso meestal naast. De S&P500 sloot gisteren op het hoogste punt in 5 jaar. Van de 61 bedrijven die de boeken hebben geopend, overtrof 69% de omzetverwachting en 61% meldde een winst boven de prognose.

 

DELTA LLOYD

“Deltaas veertienvijfentwintig!”, roept de dealingroom. Een kwartje minder dan het slot. Dat mag, want onze verzekeraar is aan een opmerkelijke opmars bezig nadat Aviva afscheid nam. Roerganger Niek Hoek meldde ‘De Krant van Wakker Nederland’ geen interesse te hebben in overnames. “Onze  portefeuille groeit harder dan die van onze concurrenten op de levensverzekerings- en pensioenmarkt. Als het gaat om aantallen nieuw afgesloten producten, dan zijn we daar nummer één. Die groei zit dus al in de pijplijn, omdat we de afgelopen tien jaar stevig in distributie hebben geïnvesteerd.” Ze hebben wel hun belang in Value8 vergroot naar 13,53%. Daaruit blijkt vertrouwen in Peter Paul de Vries. Die tijdens zijn periode bij de VEB al indruk maakte.

 

UncleSEM

“Hoe gaat het bij UncleSEM?”, vragen de jongens aan Semjr. Hij heeft de leiding bij de Amerikaanse portefeuilles. “Uitstekend, veel nieuwe rekeningen. Te danken aan de Amerikaanse economie, die vooral in de tweede helft van het jaar zal aantrekken, zo verwacht de FED. Op jaarbasis zal de groei van de economie in de VS uitkomen op 2,3%. Dat staat in schril contrast met de eurozone, waar de ECB voor het komende jaar 0,3% krimp voorspelt”, antwoord Junior.  “Geen dollarrisico dus?”, vraag Thomas. “Verwachten we niet. Mocht de groei aantrekken, dan bestaat de kans dat de FED in de loop van het jaar op de rem zal trappen door de lange rente te verhogen, met een gang naar de buck tot gevolg.” “En het schuldenplafond?”, vervolgt Hans. “Dat is een lastige. Obama waarschuwde de Republikeinen dat het ‘absurd’ zou zijn niet akkoord te gaan met verhoging. Maar die willen verhoging koppelen aan vermindering van de overheidsuitgaven. En dat willen de Democraten weer niet. We moeten hopen dat de zaak niet op de spits wordt gedreven. Anders zijn we terug in augustus 2011 toen Amerikaanse wanbetaling ter nauwer nood kon worden voorkomen.”

 

Bij een bakkie bespreken we de schaatsplannen. Die heb ik niet. Morgen vertrekken de Van Berkels voor een week naar de Costa. Alwaar de markt voor eersteklas onroerend goed alweer behoorlijk aan het aantrekken is. Het is altijd hetzelfde. Geld verdienen doe je met contrair denken. No guts, No glory.


Afspraak maken?