De dealingroom strompelt vermoeid naar het weekend. We hebben ook wel wat voor onze kiezen gekregen. Na een hoog van 425,74 op 19 september een in kracht toenemende kledder naar 366,84 paniek op ‘zwarte woensdag’ 16 oktober. Vervolgens trokken we aan naar 395doende.

Alleen huisdobbelaar Guus oogt opgewekt. Hij had nog wat afgeschreven Nutreco-callen in zijn la liggen en die explodeerden na het 40,00 bod van de SHV op onze diervoederproducent. Inmiddels hebben TNTees zijn aandacht: “Jongens, let op. Roerganger Gunning zei dat het niet zeker is of TNT Express zelfstandig zal blijven. Tweedy, Browne Company heeft zijn belang vergroot naar 5%."

 

Ajax

De pot van Ajax tegen Barcelona bracht geen ontspanning. Als schoolkinderen weggespeeld. Ons vertrouwen in de visie van Johan ‘Bouwen vanuit de jeugd’ begint barsten te vertonen. Met honderd meloen in de kas van Overmars mag er toch ook wel gedacht worden aan de supporterspret en daar horen een paar kanjers bij waarvoor je naar de Arena komt. Inmiddels zie de halve beurs niet meer.

 

De put moet

De methodiek van ons huis is bij alle turbulentie goed overeind gebleven. Opties voor rendement en zekerheid. De gerealiseerde winsten (tegen de papieren verliezen in de aandelen) worden nu gestaffeld geherinvesteerd. Opwaartse doorbraak 400 zal die actie in een stroomversnelling brengen.

 

Royal Dutch

“Olies achtentwintig”, roept de dealingroom. Volgende week donderdag kwartaal drie en we zijn zeer gespannen. Onze zwaargewicht is behoorlijk onderuitgegaan door de krimpende wereldeconomie en in het kielzog ‘een barrel in vrije val’. Op 31 juli tikten we nog vrolijk 31,13 neer. ‘De prijzen van de meeste grondstoffen, met name olie, blijven tot eind 2015 zwak’, schrijft de Wereldbank in de laatste editie van de Commodity Markets Outlook. Maar beleggers gokken op prijsstijging. Fondsen die de olieprijs volgen, mogen zich de laatste weken op hun belangstelling verheugen. De vier grootste trackers op de olieprijs in de VS kregen samen 334 miljoen dollar binnen, blijkt uit data van Bloomberg. Dat is de grootste instroom in twee jaar. Tijdens alle ‘doemdenkretoriek’ van de laatste tijd meldde Maarten Metselaar, het hoofd van Shells wereldwijde gastak, dat de olieprojecten van Shell veilig zijn zolang de olieprijs boven de 70 buck blijft. “Als dat niveau bereikt wordt, hebben we Poetin op zijn knieën”, zei een bezoeker en dat zou een troost zijn.

 

Boskalis

“Bossen eenenveertignegentig”, roept de dealingroom. Op 14 november een trading update. De Suezkanaalautoriteit heeft een consortium met Boskalis, Van Oord, Belgische Jan de Mul en NMDC uit Abu Dhabi de grootste baggerklus van dit decennium toegewezen. Voor een totale contractwaarde van 1,2 miljard euro voor de aanleg van een extra Suezkanaal. Daar mogen we als Nederlanders toch wel heel erg trots op zijn. We hebben de stukken met een verzekering op maart uitoefenprijs 40.

 

ECB

“Hoe zie je de markt, Sem?”, is een dagelijks terugkerende vraag. Mijn antwoord luidt onveranderd “Er is geen alternatief voor de cash. De Nederlandse tienjaarsrente is voor het eerst gedaald tot onder de 1%. Pensioenfondsen raken weer in onderdekking. Pensioenen worden aangevreten. Beleggen is dwangmatig als extra voor ‘de oude dag’”. “Hoe moet dat nu met Europa ?”, een vraag in aansluiting. Ik denk dat Draghi is uitgespeeld. Hij wil alle eurosluizen opentrekken, maar heeft de Duitsers tegen. Die zijn het gedrag van de Italianen en Fransen zat. Frau Merkel heeft wel gelijk. De staatsschuld van Italië is inmiddels opgelopen tot 133,8% van het bbp (Nederland 69,6) terwijl de Brusselse afspraken max 60% toestaan. Aan de andere kant MOET de swing in Europa terugkomen vanuit de VRAAG naar krediet door kredietwaardige bedrijven. Anders laten de bankiers de gratis muntjes rustig bij de ECB liggen. Dus moeten de regeringen gaan aanjagen met infrastructurele projecten. In Nederland bijv. met het verbreden van asfalt, want de files groeien weer.

 

Imtech

Bij een bakkie zegt Thomas tegen Guus: "Voor tienduizend eurootjes kun je een meloen aandelen Imtekken kopen". Hoofdschuddend keren we terug bij de knoppen. Wat een teloorgang!

We zijn niet helemaal gerust over de ontwikkelingen. Roerganger Ton Büchner schrapt het omzetdoel van voorganger Hans Wijers van 20 miljard euro. "Groeihonger voorlopig gestild", kopte de media in. De koers kwam af en inmiddels is de 12-maands performance behoorlijk teruggelopen.

 

DSM

“DSMmen vierenveertigzestien!", roept de dealingroom. Ons speciaalchemiebedrijf hield in Q4 21 miljoen over aan 2,27 miljard omzet. Ook geen vetpot, maar de toelichting van roerganger Feike Sijbesma kwam veel positiever over. Niet het gebruikelijke gezeur over 'uitdagende omstandigheden' maar gewoon zeggen "vertrouwen te hebben in een substantiële verbetering van de resultaten".

 

Consumentenvertrouwen

Bij een bakkie bespreken we het toegenomen vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie. Aansluitend het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers en analisten die de ZEW-index in februari van 31,5 naar 48,2 lieten stijgen. Bij ons meldde het CBS van de week dat één op de drie Nederlandse bedrijven denkt dit jaar minder te investeren. En het consumentenvertrouwen is 'aan gort'. De vertrouwensindex viel in januari terug met 9 punten naar min 44 en bereikte het laagste niveau sinds de start van de reeks in 1986. "Het kabinet wil te veel en te snel veranderen, werkt slordig en voor bijna iedereen onnavolgbaar", zei Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Wat ons mateloos stoort, is de eeuwige lach op het gezicht van mijnheer Rutte. Op de foto, voor de camera, altijd die lach. Terwijl heel Nederland, als gevolg van de mokerslagen van zijn 'afknijpkabinet', moet huilen. Nee, dan Frau Merkel !!! Die zie je maar weinig lachen, is zelden uitbundig, is voorzichtig, kijkt peinzend, maar wat een kracht en visie bij de machtigste vrouw van de wereld. En de Duitse economie lacht.

 

Simac

"Koop nog een paar Simakken voor me!", roept Guus naar de dealingroom. "Jebse op tweezevenendertig!", hoort hij terug. Onze huisdobbelaar sprokkelt ze al sinds januari vorig jaar. In de verwachting dat het IT-bedrijf wordt verkocht of van de beurs gehaald. "Een beursgenoteerd familiebedrijf manne!", roept hij. "Dat kan Van Schagen niet vasthouden."  Hij kocht ook calletjes Unilever op de overname van voedingsconcern Heinz door meester Warren Buffett en 3G Capital. Ze betaalden 28 miljard dollar, de grootste overname in de sector ooit. Dus "the place to be", volgens Guus.


Afspraak maken?