Royal Dutch Shell heeft vorig jaar in totaal 6,9 miljard euro aan belastingen en accijnzen afgedragen in Nederland. Wereldwijd betaalde Shell 105 miljard dollar aan overheden. Het merendeel daarvan (81mrd) bestond uit btw en accijnzen op brandstoffen en andere producten. Daarnaast betaalde het bedrijf 20 miljard dollar aan vennootschapsbelasting en 4 miljard dollar aan belastingen op de olieproductie. Toen de cijfers doorkwamen werd het even stil bij ons. Je rolt toch van je stoel?! 105.000.000.000?! 'Mag ik effe vange' . Wat een GROOTmacht! Aandelen Olies, zoals de beursnaam luidt, zullen in weinig portefeuilles ontbreken en dat heeft de laatste 12 maanden met een totaal performance van plus 14% geen windeieren gelegd. Er zijn ook mooie optiesommen mee te maken, waarbij de dividendstroom de kosten voor putverzekeringen betaalt en geschreven calls voor extra rendement zorgen. 'Dichte' posities die voor rust zorgen als tegenwicht voor het 'ijsschotsenspringen' van de wereldbeurzen.

Unilever

Unies, de beursnaam voor Unilever, is ook zo'n kanjer. Hoewel de koers de laatste maand is aangetrokken, kunnen we over de laatste 12 maanden niet tevreden zijn met het licht negatieve resultaat. Wij denken weer onderweg te zijn naar de 33,09 die er op 28 mei 2013 stond.

Mokum

"Mokum driezevenennegentig", roept de dealingroom. Vanmorgen zakten we door de 400. Als reactie op een 'pisflauw' Wall Street van gisteren waar massaal winst werd genomen voordat het cijferseizoen echt van start gaat en onverwachte tegenvallers kunnen opbreken. Terug onder de ultimo doet geen deugd, maar de Robeco voorspelt wereldwijde groei en Tostrams 'een zonnige zomer'.

Daarnaast verwachten de meeste economen dat de ECB binnen 2 maanden actie zal ondernemen om het mogelijke gevaar van deflatie in de eurozone te beteugelen. Bleek uit een rondgang door Bloomberg, waarin bijna twee derde van de 40 ondervraagden aangaf uiterlijk in juni een versoepeling van het monetaire beleid te voorzien. Het IMF voorspelde dat het begrotingstekort van Nederland de komende jaren aanzienlijk kleiner wordt. We zullen zien. Voor vandaag beperken we ons tot het onderhoud van de portefeuilles.

Delta Lloyd

"Deltaas achtiennegenenveertig", roept de dealingroom. Hier doet zich een wonderlijke koersvorming voor. De grafiek toont NA de opname in de AEX een glijbaan. Indexvolgers moeten de aandelen opnemen en dat heeft meestal een positief effect. Maar misschien hadden ze de stukken al en pakt 'het korte werk' de nog altijd 45% hogere 12-maands performance. "Delta Lloyd is volgens ons niet heel bekend, maar in 2014 zal de aandacht toenemen", schrijven analisten van het Duitse Berenberg in een analyse van de Europese verzekeringssector. De verzekeraar zal meer in de schijnwerpers komen, wanneer de verzekeringstak van ING naar de beurs komt. Berenberg vindt DL (advies kopen) aantrekkelijk geprijsd op acht keer de verwachte winst in 2015.

Imtech

"Imtekken eendrieënzestig", roept de dealingroom. De roergangers hebben een verlaging van de nominale waarde van de aandelen op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van 22 mei gezet. Dat bracht een kledder. De zoveelste. Bandbreedte 1,00-2,60 met looptijd tot 10 september 2014 van onze beursgenoteerde SEM Rendement Certificaten brengt 5,3% indien de koers niet onder de 1,00 zakt. Bandbreedte 1,20-2,85 heeft een potentieel van 19,3% en bandbreedte 1,40-3,15 kan 48,6% brengen.

Ajax

Bij een bakkie bespreken we het komende kampioenschap van ons aller Ajax. Zondag kunnen we na de overwinning op ADO gaan hossen. Dat vooruitzicht helpt ons door deze lastige vrijdag.


Afspraak maken?