Lithoos openden vanmorgen op 66,09. Een plus van 16 eurocenten t.o.v. slot gisteren. Op 3 oktober dit jaar tikten we nog 75,05 neer voor een aandeel van de Veldhovense chipmachinebouwer. Wie naar de 1-maands koersgrafiek kijkt, ziet een glijbaan. MAAR ook een kentering. In de beleggingsvergadering deze week bespraken we onze ASML-posities en kwamen unaniem tot de conclusie “uitbreiden”. Ook op basis van een interview met roerganger Peter Wennink kortgeleden in Elsevier. Als basis voor succes geeft hij de volgende lessen mee:

  • Wees paranoïde
  • Kies een stoutmoedig doel
  • Deel uw kennis
  • Zeur niet, doe iets
  • Heb lak aan korte termijn

 Mogelijkheden voor uitbreiden van de portefeuilles zijn o.a.:

  • aankoop aandelen en tegenover elke 100 aandelen de verkoop van een december 2017 call uitoefenprijs 100 EN de verkoop van een put met zelfde looptijd en uitoefenprijs 50. De ‘vette’ optieprijzen brengen of een hoog rendement of je middelt de aandelen op een fors lager niveau
  • aankoop $peculatieve call-opties maart 2014 met uitoefenprijzen 65, 70, 75. De favorieten van onze huisdobbelaar Guus
  • aankoop driepoot december 2014. Koop call uitoefenprijs 65, verkoop call uitoefenprijs 80, verkoop put uitoefenprijs 56. Met een kostprijs rond de anderhalve euro kun je 13,50 verdienen. En dat is 900% kassa

 

Mokum

“Mokum driehonderdvijfennegentig”, roept de dealingroom. Volgens ons is het doorbreken van de 400 een kwestie van tijd. De nieuwe baas van de FED, Janet Yellen, werkt in ieder geval niet tegen. Tijdens de hoorzitting in de Senaat verdedigde ze krachtig de pogingen van de Federal Reserve om de economische groei te stimuleren. Ze gaf geen inzage van de timing voor het afbouwen van het steunprogramma, maar algemeen leeft de overtuiging dat ze zal vasthouden aan monetaire verruiming totdat de werkloosheid flink is gedaald.

 

Boskalis

“Bossen zesendertig”, roept de dealingroom. Notering 1,28 hoger op hogere winstverwachting voor geheel 2013. Na een ‘uitzonderlijk goed’ Q3 verwacht onze baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis een ‘sterk’ hj2. Met uiteindelijk onder de streep e360mln in de knip. Semjr is onze call- en putposities naar boven aan het doorrollen tot voorlopig maart 2014.

Olies

Bij een bakkie zegt Thomas “Onze Meester heeft 40 miljoen aandelen Exxon gekocht”. Hij bedoelt Warren Buffett. “Mooie order”, roepen we in koor. Olies zijn er dertig cent beter op met 24,82.

 

SBMmen

“SBMmen vijftiendertig”, roept de dealingroom. Deze maritieme dienstverlener meldde in een tussentijds handelsbericht een record-orderboek van maar liefst 24,4 miljard dollar. We hebben stukken met putverzekeringen.  Want ‘de poet moet’, ook als je ‘vast’ bent. Het slaapt rustiger.

 

Fugroos

“Fugroos zesenveertigvijftig”, roept de dealingroom. De bodemonderzoeker maakt deel uit van ons energie-mandje: Fugro die opspoort, Royal Dutch die bovenhaalt, SBM voor de overslag op zee en Vopak voor de opslag op land. Het mandje is door de jaren heen een solide belegging gebleken.

Fugro wil de komende jaren nadrukkelijk groeien, onder meer door acquisities. Daarnaast is het bedrijf een aandeleninkoopprogramma gestart. Stukken met een put eronder en een call erop heeft als positie onze voorkeur.

 

Bammen

“Bammen ‘drievijfentachtig”, roept de dealingroom. We weten niet echt wat we met onze bouwer moeten. “BAM is bouwen. Beurs is bouwen. BAM is beurs”, zeiden we vroeger op de beursvloer. Ze houden aan e5mrd omzet een brutowinst van 23,6mln over. Opperman Nico de Vries zei kortgeleden “Nederland moet ambitie tonen”. Misschien had hij zelf bij het aannemen van grote projecten iets minder ambitie moeten hebben.

 

AH

“Albert twaalfnegentig”, roept de dealingroom. Onze grootgrutter staat onder druk na een lastig kwartaal. Ze verwachten de komende tijd gelijkblijvende marktomstandigheden. Maar bol.com en bezorgdienst albert.nl laten een flinke groei zijn. En ze stampen in hoog tempo pick-up points uit de grond, vooral in de VS. AH zit standaard in onze portefeuilles. Stukken met put en/of een callspread.

 

Deltaas

“Deltaas zestienvijfenveertig”, roept de dealingroom. Onze verzekeraar trekt op met NIBC. Ze werken aan een kredietfonds van e750mln voor middelgrote bedrijven. Dat vinden we een prima streven en we hebben ze. Wat we minder kunnen waarderen is het afbouwen van het belang in Imtekken. Nadat IM op 7 november zijn kwartaalrapport wereldkundig had gemaakt, besloot Delta Lloyd een groot deel van zijn aandelen Imtech te verkopen. “Op deze noodkoers ga je toch geen stukken aanlappen?”, zeiden we. Bij tweetwaalf doende, kan er geen tweevijftien meer vanaf. Beleggers delen onze mening. Ons beursgenoteerde Rendement Certificaat met looptijd tot september 2014 en bandbreedte 1,40 – 3,15 loopt ‘als de brandweer’.


Afspraak maken?