Wie op 16 oktober 2014 bij AEX 366,84 had gezegd dat de april 2015 expiratie, die vandaag plaatsvindt, zou worden afgerekend boven de 500, was voor gek verklaard en opgesloten.  En zie, we noteren 503. Eens te meer het bewijs dat wat we met z'n allen denken, meestal niet uitkomt. We zijn samen bang en samen overmoedig, samen door de voordeur en samen door de achterdeur. We willen nu door de voordeur en daar is veel voor te zeggen. De geldsluizen van Draghi zijn een zegen gebleken voor beleggers. Pensioenen, spaarrekeningen en importeurs denken er anders over.


In de toelichting van afgelopen woensdag op het onveranderde rentebesluit zei de dirigent van de ECB: "Tot nu toe hebben we nog geen bewijs gezien voor het ontstaan van bubbels, maar we houden dat goed in de gaten". Ook ziet hij geen enkele reden eerder te stoppen met het stimulerende beleid van de opkoop van staatsobligaties. “Het heeft me verbaasd dat er nu al wordt gesproken over eerder stoppen. We zijn pas een maand bezig". Voorafgaand aan het opkoopprogramma stelden veel banken en andere financiële instellingen dat ze niet van plan waren staatsobligaties aan de ECB te verkopen. Draghi zei echter geen enkel bewijs te zien voor een schaarste aan staatspapier.


In de DFT-poll 'De ECB moet eerder stoppen met stimulering' van woensdag bleek dat de meerderheid van de deelnemers daar voor stemde. Dat verbaasde mij weer zeer. Hebben beleggers in hun denken meegenomen, dat snel stoppen betekent dat we met z'n allen door een te kleine achterdeur willen? Want de overheden zijn totaal niet in staat gebleken de economie in de eurozone uit het slop te trekken, en ze zijn het nog steeds niet.


Draghi had geen keus en we moeten hem zijn werk laten afmaken. Dan zullen de voorzichtig bemoedigende economische cijfers die nu naar buiten komen, aanhouden en het sentiment verder verbeteren waardoor 'de knip wordt getrokken'. Voorwaarde is wel dat de euro's met name het midden- en kleinbedrijf bereiken, want zij zijn de motor. De grootste obligatieboer van de wereld, Pimco, waarschuwt daarvoor. "Europa is geen Amerika waar banken soepeler in staat worden gesteld geld uit te lenen."


ASML

Op de eerste dag van de Q1-cijfers afgelopen woensdag een vreemde koersvorming. We openden op 91,68 en trokken na een 90,75 laag naar een 96,09 hoog om vervolgens op 91,40 te sluiten. Een achtbaan. Bij SEM.nl waren we zeer tevreden met de 404 miljoen euro die onze chipmachinefabrikant onder de streep overhield uit een omzet van 1,65 miljard. Die verhouding zie je bij andere noteringen maar zelden. Daarbij een verbetering van Q4/14 waarin 305 miljoen overbleef uit 1,5 miljard omzet.


In de toelichting noemde roerganger Peter Wennink de voortgang van de in ontwikkeling zijnde EUV-machines "bemoedigend". Cijfers en outlook plus uitstekende resultaten bij (aandeelhouder en klant) Intel en (klant) TSMC maken 'Lithoos', zo als de beursnaam luidt, voor ons een BUY. Citi is het daarmee eens en geeft een koersdoel van 105,00. JPMorgan Chase heeft zijn belang vergroot naar 5,35%, meldt de AFM vanmorgen. Bijna een jaar geleden bouwde de bank zijn belang bijna volledig af tot 0,01%. Huisdobbelaar Guus kocht een callspread afloop december 2015. "Manne, we noteren onder de ultimo. Je moet niet kopen om te kopen, maar denken en dan kopen!"


UNILEVER 

Meldde gisteren te profiteren van de gunstige ontwikkeling van de euro t.o.v. de dollar. Vorig jaar gingen ongunstige wisselkoersen nog ten koste van omzet. UN zette in Q1 voor 12,8 miljard euro aan opbrengsten in de boeken. Ruim 12% meer dan een jaar eerder. Onderliggende omzetgroei 2,8%. Roerganger Paul Polman sprak van een goed begin van het jaar en ziet in zijn markten "de wind in de rug" toenemen. Unies, zoals de beursnaam luidt, noteren 41,70 en dat is 9 euro boven de ultimo. Fantastisch natuurlijk en met zijn zware weging een aanjager van de AEX. Maar we vinden het wel even mooi geweest, gaan deel van de grote voorraad verkopen en investeren het geld in andere noteringen.


KONINKLIJKE OLIE

Ben van Beurden heeft zijn standbeeld in de hal van het hoofdkantoor neergezet met de grootste overname in de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis. Hij kocht BG voor 64mrd euro. Shell richtte zich al sterk op gas en dat gaat na de overname nog sterker worden. RD is straks in gas nog groter dan rivaal ExxonMobil. Van Beurden noemde de overname geen olieprijsgokje. Helemaal waar is dat niet. In de uitgebreide overnameovereenkomst legt Shell uit dat de schatting van BG's intrinsieke waarde is gebaseerd op een reeks lange termijn aannames voor de olieprijs. Daarbij gaat Shell uit van olieprijzen van 70 tot 110 dollar per vat. De verwachte licht positieve bijdrage van BG aan de winst per aandeel van Shell in 2017 bijvoorbeeld is gebaseerd op een olieprijs van $75 per vat. Met andere woorden: als de olieprijs de komende jaren niet sterk stijgen, maar blijft schommelen rond de huidige prijs, dan is BG een stuk minder waard. Op 16 december 2014 stond er voor Olies 24,30 op het scherm en in de dealingroom 'knepen we onze billen dicht'. Het bleek een koopkans en we herstelden naar 27,66 ultimo. We zijn nu 29,25 doende. Voor ons een gelukkig moment om de overwogen positie deels af te bouwen en bijvoorbeeld deels onder te brengen bij o.a. Delta Lloyd die het dividendrendement van Koninklijke zelfs overtreft.


LEGE BLIKJESBERG

Europese blikjesfabrikanten en drankbedrijven hebben vorig jaar voor het eerst meer fris dan bier geproduceerd. Er rolden afgerond 32.000.000.000 frisdrankblikjes van en de band en 31.000.000.000 bierblikjes. Wij vragen ons af waar die lege blikjes zijn gebleven.


Afspraak maken?