Gespannen liep ik naar de brievenbus om de eerste Telegraaf-tabloid op te halen. Het voelde meteen goed. Ik bladerde naar de financiële pagina met daarin de vooraankondiging van mijn column. Trots vervulde mij. Meegewerkt aan een mijlpaal van de krant van Wakker Nederland.

 

DNB

Poetin, ISIS, ebola, Amerikaanse rente, economische krimp Duitsland en de Franse slag voelt minder goed aan (sic). En vervolgens nog eens de waarschuwing van DNB-roerganger Knot bij de najaarseditie 'Overzicht Financiële stabiliteit' er over heen: "De lage rente en de ruime beschikbaarheid van liquiditeit heeft de aandelenmarkten tot te grote hoogte opgedreven. De koersen zijn 'losgezongen' van de economische realiteit. Vooral na een periode van relatief lage beweeglijkheid zoals nu is een correctie een reële zaak." De AEX heeft na een mooie afsluiting van kwartaal drie met een hoog van 425,74 op 19 september vooralsnog de moed verloren. We zijn onder de 400 doende op het gekantelde sentiment.

 

Beurssentiment

Beurssentiment is een slechte raadgever, weet ik uit ervaring. Wie het volgt, verliest zijn geld na kort of lang. Beleggen is kleine stappen maken binnen een lange termijn. Beleggen is vooruitzien. Bij de huidige politieke en economische spanningen schrijft de Rabo in een gisteren verschenen rapport: ‘Voor het eerst in jaren zullen alle sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven volgend jaar weer groei vertonen. Dat komt niet alleen door een aantrekkende export en stijgende investeringen, maar ook door een lichte groei van de consumentenbestedingen. Ook de branches die het de afgelopen jaren zwaar hadden, zoals de detailhandel, horeca en autobranche, profiteren in 2015 van de aantrekkende economie, met groeipercentages van tussen de 0,8 en 2,5 procent.’ Kijk, daar kan ik wat mee. Onze, altijd omhooggerichte, portefeuilles zijn met puts en calls beschermd tegen tussentijdse dalingen. We 'rollen' de opties in de beweging en herinvesteren de gerealiseerde winst in de onderliggende waarde. Daardoor ontstaat een hefboom bij koersstijging. Het gaat er dus om de koerskansen voor de langere termijn te vinden.

 

Philips

Philips is er zo een. De merknaam Philips is het afgelopen jaar 5 procent meer waard geworden, bleek gisteren bij de publicatie van de ranglijst van 's werelds meest waardevolle merknamen van onderzoeksbureau Interbrand. Met een waarde van ruim 10 miljard dollar is ons elektronicaconcern de nummer 42 op de lijst en de hoogst genoteerde Nederlandse onderneming. Het is voor het eerst dat een Nederlands merk meer dan 10 miljard dollar waard is. Theodoor Gilissen verhoogt het koersdoel voor Flippen, zoals de beursnaam luidt, van 27,50 naar 31,00 en handhaaft advies aanbevolen: "De opsplitsing van Philips is een sterke nieuwe stap in de diepgaande transformatie. Beide onderdelen, Health Tech en Lighting, ondergaan marktveranderingen en vergen veel managementaandacht." We noteren 23,33. Wat kan je gebeuren met een putje maart 2015 uitoefenprijs 22 eronder?

 

Q3 cijfers

Het kwartaalcijferseizoen is begonnen met een goede aftrap van Alcoa. Hogere omzet en winst. Onze aandacht zal vooral uitgaan naar de 'muurbloemen' van de AEX en AMX.

-          Ahold 12,31 / 12maands hoog 14,72 op 31 maart

-          ArcelorMittal 9,67 / 13,40 op 17 januari

-          DSM 47,90 / 60,19 op 19 november 2013: 
           
Heeft met investeerder Third Point, die een belang heeft van 3%, gesproken over zijn strategie. Third Point is een Amerikaans hedgefonds, o.l.v. de activistische belegger Daniel Loeb, dat in juli voor het eerst een belang meldde in DSM. Het liet destijds weten dat de beurskoers flink omhoog kan als het bedrijf zich meer specialiseert in de productie van voedingssupplementen.

-          Fugro 22,11 / 48,76 op 2 mei

-          Gemalto 66,86 / 91,15 op 24 januari

-          Randstad 33,91 / 49,85 op 9 januari

-          SBM 10,48 / 16,18 op 24 oktober 2013

-          BAM 1,76 / 4,50 op 6 maart

-          Nutreco 29,08 / 39,50 op 15 oktober 2013.

 

Barcelona

Afsluitend een culinaire tip als u zich wilt ontspannen van de beursstress. Ik was kortgeleden in Barcelona. Terwijl mijn vrouw winkelde op de Passeig de Gràcia las ik mijn krantje op een terras (koffie 1,30 en mineraalwatertje 1,70). s' Avonds dineerden we bij restaurante Botafumeiro op de Gran de Gracia 81. Prachtige wijn en spijs voor een zeer acceptabele prijs.


Afspraak maken?