"Mokum opent viertwintigzesenzestig", roept de dealingroom. Allemachtig, alweer een procent erbij en nog twaalf punten voor een nieuwe hoog. Gisteren de beste dag van het jaar met een plus van 3,2%. We zijn uitgewoond! Sinds Sinterklaas 430 bracht, heeft de index een dollemansrit gemaakt. Als je naar de wc ging en je kwam terug, stond er een ander scherm. De AEX acteerde als een olie-future. Barrel omlaag, hoppa kieperen, barrel omhoog, hoppa de lucht in. Wij vroegen ons af waar de wijsheid bij de beleggers was gebleven. Ook bij goede bedrijfsberichten ging de koers van de winkel omlaag. Terwijl een lage olieprijs toch gunstig is voor de wereldeconomie met als groot bijkomend voordeel dat vriend Poetin met een lege knip een toontje lager moet zingen. Inmiddels lijkt het tij gekeerd. Met name positieve berichten uit Duitsland en de zalvende woorden van FED-BO$ Janet Yellen (eerste rentestap op zijn vroegst in april 2015) brachten rust.

 

Philips

"Flippen drieentwintigdrieennegentig", roept de dealingroom. Een kwartje erbij. Bij het slot van gisteren op 23,68 was de 12-maands performance 4,9% negatief bij een positieve AEX van 9,3%. Wonderlijk, want Frans van Houten is goed bezig. Hij wil PHI uiterlijk voorjaar 2016 hebben opgesplitst. Met het bod van 1 miljard dollar op het Amerikaanse techbedrijf Volcano neemt Philips een voorschot op zijn dit najaar uitgesproken ambitie om te excelleren als een gezondheidstechnologieconcern. Voor de verzelfstandiging van Lumileds, onderdeel van de lichtdivisie, wordt een private-equitypartij gezocht. Die moet de resultaten opvijzelen en schaalgrootte winnen, zodat Philips een hogere prijs kan vragen als het zijn belang over enkele jaren definitief van de hand doet. Op het Volcano-bod reageerde de beurs met een koersdaling van 45 cent. "Duur en gewaagd", riepen de analisten. Maar na een dag nadenken, was het verstand terug en tikten we 90 cent meer neer. De koersdaling verbaasde ons zeer. Achttien buck per aandeel duur? In het eerste halfjaar acteerde de koers tussen de 20 en de 30! Frans dacht met visie en handelde à la Warren B. Wij hebben de stukken in de portefeuille met een maart verzekering eronder en/of stukken met geschreven strangles (call 30 en put 20 met afloopdatum 2017...de premie druppelt iedere dag binnen).

 

Olijfolie

Bij een bakkie zegt Thomas: "Binnenkort betaal je voor een liter olijfolie meer dan voor een barrel Brent. Slechte oogsten in Italië, Spanje en Frankrijk zorgen voor een oplopend tekort aan goede olijven voor olie". Marjan heeft ook een mooie: "De politiebureaus gaan massaal dicht. Binnenkort moet je met een email een inbraak melden. Liefst met een iPhone-foto van de inbreker erbij". Lachend gaan we verder met de laatste expiratie-vrijdag van het jaar 2014. Op de achtergrond 'de Gouden Uren' van Daniel Dekker. Het is de laatste uitzending. Hij stopt ermee na 16 jaar. Erg jammer, we zongen iedere ochtend mee.

 

Royal Dutch Shell

"Olies zevenentwintigtweeentwintig", roept de dealingroom. Op 16 december kon je ze oprapen voor 24,30. Wij zijn druk geweest met het rollen van putopties en hebben daar flink voor gevangen. Opties zijn financiële wondertjes. Ze moeten het verplicht maken bij het voortgezet onderwijs. 'Verzekerd beleggen voor later', want Rutte heeft in zijn zoveelste kabinet straks geen munten meer voor de Nederlandse oudedag. Oliebaas Ben van Beurden heeft zich een waardig roerganger getoond. Hij verkocht voor een slordige 13 miljard dollar van de erfenis van Voser. Zeer verstandig, blijkt nu. Hij heeft onderdelen verkocht toen de olieprijs hoog was en kan gaan investeren nu de prijs laag ligt. Shell gaat, volgens verwachtingen in de markt, de lage olieprijs aangrijpen om tegen gunstige prijzen strategische investeringen te doen en tegelijk de kostprijs van lopende projecten verder te verlagen. We hebben de op maart verzekerde stukken in portefeuille en wachten met het schrijven van callopties.

 

Kersttip: Beleggen is niet eng

De uitsmijter is voor een anekdote uit het ontzettend leuke en zeer informatieve boekje: 'Beleggen is niet eng' van Peter Siks, beleggerstrainer bij Binck, en Manno van den Berg, financieel journalist bij De Telegraaf. De anekdote is van Godfried Bomans, vele jaren de meest gelezen schrijver van Nederland: 'Een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier die gemiddeld 1 meter diep was. Hij verdronk.' Het boekje (mooi Kerstkadootje) is te verkrijgen via www.businesscontact.nl en kan worden betaald uit de winst van Janet Santa Claus.

 

SEM.nl wenst u prettige feestdagen en een gezond en voorspoedig 2015.


Afspraak maken?