De foto staat ingelijst pontificaal midden op mijn bureau. En op de homepage van mijn beeldschermen. Met daarop o.a. Nico Langedijk - Head of Distribution Sales BNP Paribas, Guido van Aubel - Directeur Alex Vermogensbank, Rob Staalstra - Directeur Active Hedge Group, Ulf Doornbos - Voormalig Directeur Optiebeurs, Pim van Berkel - Financieel Directeur SEM.nl, Maurits van Boetzelaer - Voormalig werknemer SEM.

Mijn eerste stappen daar dateren van 35 jaar geleden, toen ik de eerste kneepjes leerde bij de NMB. De tijd stond even stil. Ik herinnerde me als de dag van gisteren de hectiek van de beursvloer. Ik zag de handelaren weer met snelle tred rondstappen, beursboekje in de hand. Ik zag de hoekmannen weer staan. Ik hoorde de arbitrageanten, hangende uit hun nissen, telefoons om hun nek, weer roepen. En het antwoord vanuit de hoek door de fantastische akoestiek door de hoge ruimte galmen. Wat een prachtige tijd.

 

Ramses

Bij een slechte beurs zongen de jongens als ik voorbij liep het liedje van Ramses Shaffy: "Hoog Semmie, kijk omhoog Semmie." Als er een mooie bezoekster op de galerij stond, stootten we elkaar aan en schuifelden tot bij de plaats waar ze stond. “Een, twee, drie!”, riepen we dan en keken allemaal omhoog onder het zingen van: "Zo een mooie hebben we nog niet gehad." De dame deinsde dan rood aangelopen terug, want dames waren toen nog bleu. Bij nieuwe handelaren werd de pas aangekochte stropdas afgeknipt en als je daar met humor op reageerde ging de pet rond en kon je tien nieuwe dassen kopen. Anno januari 2013 is de akoestiek gedempt door hangend tentdoek om de rust niet te verstoren voor de handelaren die nu in stilte achter hun computers aan het werk zijn. Het lijkt wel een strandpaviljoen als je naar RTL kijkt.Maar goed, niets is voor alle tijden en de automatisering heeft  ervoor gezorgd dat er op NYSE wereldwijd per dag dik veertig keer de jaaromzet van eBay omgaat.

SEM Rendement Certificaten

De eer van de beursgong was mij gegund vanwege de beursnoteringen in SEM Rendement Certificaten. We zijn er op de Dag van de Belegger mee begonnen. De Telegraaf had er aandacht aan besteed en zo deelden Nico Paribas en ik kranten uit met de verwijzing naar de pagina van het artikel. Gratis kranten vinden gretig aftrek.Dat hopen we met de certificaten ook te bereiken. Het is een eenvoudig kant-en-klaar product, opgebouwd met opties, de specialiteit van ons huis. SEM.nl bepaalt de keuze voor het aandeel, nu nog noteringen binnen AEX en AMX, maar we gaan dit jaar nog over de grens. De koper hoeft zich alleen maar af te vragen hoe groot het risico is dat het aandeel door een vastgestelde ondergrens zakt. Gebeurt dat niet, dan ontvangt hij op de einddatum een vooraf gegarandeerde prijs.

Nemen we als voorbeeld de afgelopen woensdag geïntroduceerde certificaten ArcelorMittal met  looptijd tot 21 maart 2014. Bij koers 12,80 doende, noteert bandbreedte 10 - 16 : 13,13 bieden 13,19 laten voor 10.000. Als de koers gedurende de looptijd niet door de 10 zakt, ontvang je op de einddatum 16. Dit betekent t.o.v. de koopprijs een winst van 16 minus 13,19 = 2,81 = dik 21%. Als de koers wel door de 10 zakt, wordt op de einddatum de koers van het aandeel van dat moment in cash uitbetaald. De certificaten worden iedere beursdag doorlopend verhandeld (NYSE Euronext Amsterdam) en zijn met name geschikt voor beleggers die vertrouwen hebben in het beursklimaat, de kwaliteit van het aandeel en geloven in een stabiele, rustige koersontwikkeling. Wie gelooft in 'een uitslaande brand' kan beter de aandelen kopen. Daarnaast betalen de certificaten geen dividend uit. Gisteravond een presentatie van Nico en mij in een online DFT-seminar bij goede opkomst waarvan we de aandacht tot het eind vast konden houden. Er zullen er nog vele volgen, naast presentaties in het land. Recht zo die gaat.

 

SNS Reaal

Op een vraag van een seminarbezoeker afgelopen donderdag: "Wat gebeurt er met SNS?", antwoordde ik: "Wie niet weg is, is gezien!" Vanochtend (helaas) de bevestiging. Dijsselbloem vertelde de Nederlandse belastingbetalers dat ze naar 3.700.000.000 euroos kunnen fluiten. Wat dat met zich meebrengt, horen we nog. Slot gisteren 0,84 ook weg. Maar goed, die strop had je jezelf kunnen besparen. De notering was al heel lang een speelbal voor speculerende daghandel. Met de nationalisatie verdwijnt er weer een notering van Beursplein 5. Goede aandelen worden schaars en daarom is het goed dat mijn zoon zaken opbouwt met Amerikaanse aandelen en opties.

 

Ik eindig met een beurswijsheid van 'over de plas': ‘As January goes, so goes the year’. Met per saldo een plus van 3,3% in de AEX, kunnen we, gebaseerd op de uitspraak, dus een positief beursjaar verwachten.


Afspraak maken?