Kort geleden speelde ik met een vooraanstaande fiscale jurist en een textieltycoon een rondje op de prachtige baan van Lage Vuursche. Mijn golfcapaciteiten zijn niet geheel in lijn met de kracht van mijn optiesommen, maar met 'hcp 19' loop ik niemand in de weg.


Op hole vier gebeurde een wonder. Mijn afslag was goed en het balletje zeilde laag in de lengte iets links van de pin uit zicht. Ik ging ervan uit dat hij in de grasbunker lag. Onvindbaar, ook met zes ogen. Tot een van mijn medespelers in de hole keek. HIJ LAG ERIN, EEN HOLE-IN-ONE! Groter geluk is moeilijk denkbaar en het geluksgevoel is in het kwadraat. De knikker moet op het bergje gestuiterd zijn en vervolgens in het gaatje gerold. Bij terugkomst gaf ik het gebeuren door en de Vuursche meldde de hole-in-one vervolgens aan bij de Bols Hole-in-one Club. De mare ging rond op de club en de mevrouw van het restaurant kwam aansnellen om te vragen of de champagne open kon. Dat is namelijk gebruikelijk, je fêteert de aanwezigen. Maar ik dacht aan mijn zuinige vader die ‘slechts’ twee bruine ribfluwelen pakken had. Eén om te dragen en één voor in de stomerij. Dus ik vond drie glazen Spaanse prik een mooie bestelling. Dat was maar goed ook, want inmiddels ben ik erachter dat een 'hole-in-one' alleen geregistreerd wordt, als hij in een officiële wedstrijd geslagen wordt. Dit is de tweede keer dat ik er naast grijp. Eerder sloeg ik er één op de Goyer, maar ook die telde niet omdat het een wintertee was met een hole zo groot als een emmer.


Wat een rit!

Beursplein 5 sloeg in het eerste kwartaal ook een 'hole-in-one'. Ik loop als derde generatie handelaar/beheerder (Sem jr. is nummer vier) op de beursvloer mee vanaf 1978. Zelden zo'n rit meegemaakt in zo'n korte tijd. We bespraken de ontwikkelingen tijdens het Alex webinar afgelopen maandagavond. Beleggerstrainer Peter Siks had in een artikel op de site al de vraag gesteld: "De AEX-index op 500...en nu?"

Hij schetste drie mogelijkheden :

  • 'TINA' (There Is No Alternative) voor de bulls
  • 'Doe de helft' voor de voorzichtige beleggers
  • 'Kleren voor de keizer' voor de bears.


Tijdens het webinar stelde hij mij de vraag "En jij Sem, waar sta jij?" Ik koos voor TINA en bij de poll bleken de meeste bezoekers mijn mening te delen.


Deels winst nemen

Peter is ook een beursveteraan en samen kwamen we wel tot de conclusie dat hier en daar winst nemen niet onverstandig is. "Van winstnemen wordt je niet armer, de rest is voor een ander", zeiden we vroeger op de vloer. De AEX is inmiddels net zo duur als Wall Street met 17,5 keer de koerswinst. En o.a. Poetin, ISIS, Griekenland en een Amerikaanse economie die maar niet echt op stoom komt, staan als 'beren tussen de gordijnen'. Misschien gaat de rente in Amerika wel helemaal niet omhoog. Goldman Sachs verwacht het niet eerder dan begin 2016. Trekt de euro dan aan en daarmee het voordeel voor de Europese handel? We behandelden het verkopen van de helft van je aandelen en daarbij het verkopen van een strangle (verkoop call- en putoptie met dezelfde looptijd en verschillende uitoefenprijzen...uitoefenprijs call boven de koers en de put eronder). De voordelen zijn dat een deel van de koerswinst in je zak zit, je mee blijft doen bij voortgaande koersstijging of bij daling de aandelen op een fors lager niveau weer terugkoopt. Noteringen die daarvoor in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld Reed Elsevier met een 12-maands performance van plus 53%, Wolters Kluwer met 52%, Heineken met 43% en ASML met 38%.

Rondje AEX 

We namen samen de AEX-noteringen door. Aegon investeert de komende jaren €100 miljoen in jonge bedrijven die nieuwe technologie voor de financiële sector ontwikkelen. Met een reeks minderheidsdeelnemingen hoopt de verzekeraar zich beter voor te bereiden op een snel veranderende omgeving. Ik adviseerde een lange callspread. 
Bij Altice 'knepen we onze billen dicht'. Het Franse kabel- en telefoniebedrijf gaat torenhoge schulden aan om overnames te financieren. De nettoschuld is met €24 miljard gelijk aan de hard opgelopen beurswaarde. In verhouding daarmee is het eigen vermogen van €5,2 miljard relatief klein. Bij de meeste Nederlandse beursfondsen is het eigen vermogen hoger dan de schuld.

Bij Boskalis zei ik dat 'bouwer en bulldozer' Peter Berdowski naar mijn mening gaat slagen in de overname van Fugro. Het 'spartelen' is een kwestie van tijd. Dus aandelen met een put eronder en een call erop en in de beweging de opties 'rollen'. 

Bij Fugro misschien een speculatieve overnamecall kopen. 

Bij Philips kwam naar voren dat de roerganger van Lighting, Eric Rondolat, graag hardop droomt van een betere wereld. De sleutel daartoe: licht. Bij voorkeur van Philips Lighting. Aandelen met een putverzekering dus. Goldman heeft het koersdoel verhoogd naar €34 rond en op de 'favorietenlijst' van de bank gezet. Huisdobbelaar Guus heeft inmiddels calls gekocht. 

Bij Delta Lloyd bracht ik naar voren dat 'de klad in de notering' kwam bij het aftreden van 'Mister Delta Lloyd', Niek Hoek. Hij struikelde over een discussie met DNB en AFM over mogelijk misbruik van informatie over een nieuwe rekenrente. Met zijn vertrek is de branie verdwenen en DL een heel normale verzekeraar gebleken die zijn buffer met e€00 miljoen heeft versterkt door het plaatsen van nieuwe aandelen bij vooral institutionele beleggers. Ik blijf 'vast' op het fonds en koop de stukken met hoog dividendrendement. Dat doet Daniel Tsai, de hoogste baas van het Taiwanese Fubon Financial, ook. "Ik ben geïnteresseerd in elk bedrijf dat geld oplevert". Inmiddels is zijn belang 5,23% groot. Hij zat er al er eerder in, en pakte toen zijn winst. 

Bij ArcelorMittal was ik gauw klaar. "Ik heb er niet 1 meer en ik wil ze ook niet meer. Jarenlang 'dood geld' meegesleept". Goldman heeft zijn verwachting voor de prijzen van grondstoffen fors naar beneden bijgesteld, met name voor ijzererts door zwakkere Chinese vraag. Inmiddels is de prijs onder de $50 per ton gezakt door het enorme overaanbod. "Absurd", zegt grondstoffeneconoom Burgering van ABN Amro. Dat kan zo zijn, maar de markt heeft gelijk, leerden we in ons beursleven. 
Toen het gesprek op Koninklijke Olie kwam, bracht ik naar voren dat de bedrijven in de mondiale olie- en gasindustrie zich de afgelopen jaren diep in de schulden hebben gestoken. Opgeteld staat de sector voor $2500 miljard 'rood'. Het is dus letterlijk 'pompen of verzuipen'. Als Iran en de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland het eens worden over een principeakkoord over het nucleaire programma van Iran (inmiddels een feit), heeft dat grote gevolgen voor de wereldoliemarkt. Las ik als stelling voor. Eerder afbouwen dan vergroten dus, het dollardividend blijft natuurlijk zeer aantrekkelijk. We kwamen met een enquêtevraag: Olieprijs (WTI) staat op 8 september 2015 (datum volgende webinar) op...

KPN en TNT werden onveranderd als overnamekandidaten gezien. Bij ons telecombedrijf kunnen de kostenbesparingen nog verder opgevoerd worden, stelt UBS. Roerganger Blok heeft blijkbaar geluisterd. Hij levert een extra bonus in.
Verleden week is SEM.nl verhuisd. Terug naar zijn roots, aan de kantorenpark-kant van de Prins Claus-brug op Papendorp Utrecht. Om de boel een beetje op te leuken werden er werden nieuwe plantjes neergezet. Na een week water geven, kwamen we er achter dat ze bedrieglijk echt ogen, maar het niet zijn. Dat was lachen.

Ik wens u Prettige Paasdagen.


Afspraak maken?