Vorige week was ik op uitnodiging van Alex-directeur Spanje&Portugal en voorzitter van de Marbella Dutch Business Club, Kaspar Huijsman, gastspreker op een seminar in het Sheraton Hotel Tenerife.Ik was nog nooit op het eiland geweest, maar Kaspar mag me vaker uitnodigen. Het is er rustig en schoon in de fraaie accommodaties, een uitstekende keuken met prima wijnen voor een eerlijke prijs en vriendelijke mensen. Een kachel is overbodig met een gemiddelde temperatuur van 20-25 graden in de winter. Zoals altijd 'een volle bak' met opvallend veel Belgen. Geïnteresseerd luisterden ze naar onze uitleg van het gebruik van opties voor rendement en zekerheid. Kaspar (een geboren Amsterdammer die mede aan de wieg stond van Alex) en ik treden al jaren samen op. We spelen elkaar met humor de bal toe en maken de niet eenvoudige materie in 'gewone jongenstaal' begrijpelijk. Tijdens de afsluitende borrel toonde de zaal zich zeer tevreden en werden goede kontakten gelegd. Tevreden konden we huiswaarts keren. Op de terugvlucht naar Schiphol voldoende tijd om de kranten te lezen. Met daarin het bericht dat de 20 belangrijkste industrielanden hun economieën tot 2018 willen laten groeien met ten minste 2,1% door een investeringsprogramma van 2.000 miljard dollar. Ik schreef de 2 plus 12 nullen op een papiertje en keek er peinzend naar. Wie kan deze bedragen nog overzien? Mijn economieleraar op de Hogere Burgerschool in de Kruisstraat te Utrecht heeft zijn klassen, begin zestiger jaren, hier niet op voorbereid. Schuld was toen een schande.

 
Poetin

Ik kwam in gesprek met mijn buurman in de vliegtuigstoel naast me. Poetin kwam aan de orde. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes de machtigste man op aarde. Europa is geen partij voor hem als we niet terugkeren naar het klassieke machtsdenken, spraken we uit. Amerika zou daarin een voorbeeld moeten zijn, maar het zwakke buitenlandbeleid van Obama is alles behalve dat. Hij gedraagt zich in de wereld als een trouweloze vriend en een zwakke vijand. Zijn beleid wordt gekenmerkt door strategische schuchterheid. Mede daardoor verloren de Democraten de meerderheid in de Senaat. Mevrouw Clinton moet snel haar linkse draai afbreken, want anders zit er over 2 jaar een Republikein in het Witte Huis. Yankees houden van kracht naar buiten en willen binnen voor zichzelf zorgen.

 
SBM Offshore

Home, sweet home in de dealingroom woensdag voorbeurs het bericht dat HAL Investments zijn belang in SBM Offshore heeft uitgebreid van ruim 13 naar 15%. We hebben groot respect voor deze Rotterdamse baronnen. De totale waarde van hun beleggingen zijn in Q3 toegenomen van 7,1 miljard euro naar 7,6. Opgebouwd met 'een fijne neus'. De 'waterportefeuille' bestaat nu, buiten SBM, uit 48% in Vopak en 34,5% in Boskalis. Onze baggeraar heeft Fugro gered door een belang van 15% te nemen en de markt verwacht dat het daarbij niet zal blijven. Begin 2015 brengt HAL een vijfde tot een kwart van zijn optieketen GrandVision naar de beurs. Met de door analisten geschatte opbrengst van 1 miljard euro kan het belang in SBMmen worden uitgebreid. "Hallen, SBMmen, Vopakken, Bossen en Fugroos niet 'in de wind' manne", riep huisdobbelaar Guus. En dat was niet tegen dovemansoren gezegd.

 
ASML

"Pa, je moet ook weer eens een optiesom in de column opnemen", zei Junior. Bij deze en ik kies voor ASML, 'Lithoos' in beurstaal. Onze chipmachinefabrikant uit Veldhoven zette 2 dagen geleden een 'all time high' neer op 85,24 nadat de Amerikaanse investeringsbank Evercore een koopadvies gaf met koersdoel 100,00. We hebben de stijging voorzien en onze portefeuilles profiteren. Als voorbeeld het kopen van de aandelen met daartegenover het verkopen van een strangle (call en put met verschillende uitoefenprijzen en dezelfde looptijd) De verkoop van de call brengt de plicht de aandelen op de uitoefenprijs te leveren en de verkoop van de put brengt de plicht de aandelen op de uitoefenprijs te kopen. Blijft de koers tussen de verkochte uitoefenprijzen zullen de kopers geen gebruik maken van hun rechten en steek je de ontvangen optiepremies in je zak. Bij koers 84,00 doende ontvangen je voor de call met looptijd 2017 uitoefenprijs 100.00 EUR 8,80 en voor de put met zelfde looptijd uitoefenprijs 50.00 EUR 2,80:

- De investering is dus EUR 84,00 minus (8,80+2,80) = EUR 72,40

- De callplicht is 100,00. De aandelen moeten dus geleverd worden op EUR100,00. Het maximale rendement is de uitoefenprijs minus de investering, oftewel; EUR 100,00 minus EUR 72,40 = EUR 27,60. Een procentueel rendement van maar liefst 38,1% (plus dividend)

- De putplicht is op 50,00, dat is ruim 40% lager dan de huidige koers van EUR 84,00. De aandelen moeten dus bijgekocht worden op een koers van EUR 50,00. Dit betekent een gemiddelde koers (van 200 aandelen) van (EUR 72,40 + EUR 50,00 gedeeld door 2) EUR 61,20.

Uiteraard hoef je niet te wachten tot het einde van de looptijd en kan winst elke beursdag op ieder moment worden genomen. "Als beleggers het niet snappen, kunnen ze de transactie wel door ons laten uitvoeren hoor", zegt Marjan bij een bakkie en we lachen.

 
Wereldburgers

"Het aantal superrijke wereldburgers is het afgelopen jaar gestegen met 6% tot 211.275. Zij vertegenwoordigen 0,004% van de wereldbevolking en bezitten samen $29.725mrd, oftewel 13% van het wereldwijde bezit", leest Thomas voor. "In die kas wil onze staatssecretaris van Financieën, Eric Wiebes, zijn neus wel steken", antwoord Pim.  We lachen zuur. De VVD'er draait iedere dag hardwerkende Nederlanders meer een poot uit.

Als tegenwoordig bij ons een positie ‘onder water’ staat, spreken we van een ‘Rutte Resultaat’. Op het mededelingenbord houden we de ,,kracht” van zijn kabinet bij.

Deze week o.a. de volgende berichten:

  • De Nederlandse inflatie is 2x zo hoog als het gemiddelde van de eurozone
  • De woningverkopen waren in juni gehalveerd t.o.v. juni 2012
  • De autoverkopen zijn de laagste van Europa
  • Het BKR meldde 720.000 landgenoten die amper aan hun verplichtingen kunnen voldoen
  • De werkloosheid is opgelopen naar 8,5% van de beroepsbevolking
  • Schoolklassen vergroot naar 33 leerlingen

 

De Nederlandse economie zal ook volgend jaar nauwelijks groeien, voorspelde het economisch bureau van ING gisteren. De bank verwacht voor 2014 een minieme economische groei van 0,1%. Volgens de economen raakt Nederland steeds verder achterop bij andere kernlanden van de eurozone als België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Daar is de economie sinds de recessie van 2009 met 4 tot 8% gegroeid. In Nederland met slechts 1%. De bank wijt dit vooral aan de problemen op de huizenmarkt. Terwijl de huizenprijzen in Nederland daalden, werden huizen in de andere kernlanden meer waard. De lagere huizenprijzen en groeiende restschulden zetten in Nederland een rem op de bestedingen. Het herstel van de economie wordt verder beperkt door de vele bezuinigingen die de groei afremmen. “Er wordt op het verkeerde moment te hard in de overheidsuitgaven gesneden.”

 

“Samsom vindt verdergaande nivellering een prima zaak”, zei Hans n.a.v. een interview met de Telegraaf en vulde aan met: “Nog even en we zitten met z’n allen in de bijstand”. Thomas vervolgde met: “En de uitkeringen moeten dan worden betaald door de Grieken!” Toen konden we weer even lachen.

Nederland moet zijn rug rechten en een MASSA protest moet de neerwaartse spiraal doorbreken. Huisdobbelaar Guus heeft al een bord geschilderd: Rutte met pensioen. Nederland weer poen. En de VVD doet er goed aan Rita Verdonk terug te halen.

 “Mokum driezevenenzestig!”, roept de dealingroom. Nog 7 punten en de 12-maands hoog van 28 mei is doorbroken. We denken dat dat kan gaan gebeuren. Aan de beurs, leert onze ervaring, gebeuren alle goede dingen in 3 keer. Dus doorbraak, dan een ‘tikkietrug’ en vervolgens ‘vlam in de pijp’ voor een mooie zomerrally. Als je vroeger op de vloer zo’n uitspraak deed, zeiden de handelaren: “Je mond zal taartjes eten.”

 “Vopakken drieënveertigveertig!”, roept de dealingroom. Dat is 2,18 onder het slot van gisteren.Ons tankopslagbedrijf verlaagt vanmorgen, in een tussentijds handelsbericht, de Ebitda-verwachting voor 2013 naar e730-780mln. Geeft aan dat er over het algemeen een gezonde vraag is naar opslagdiensten in N-Amerika, Azië en M-O. Maar dat Nederland onder druk zal blijven staan. Een ‘Rutte-resultaat’?!. Meldde tevens 350 miljoen euro te willen ophalen met uitgifte nieuwe klasse preferente aandelen die worden aangeboden aan institutionele beleggers. Daarnaast kunnen bestaande aandeelhouders 10 normale aandelen Vopak inruilen tegen een nieuw preferent aandeel C, beursgenoteerd met een jaarlijks dividend van 1 euro. Op basis van de slotkoers was de 12-maands totaalperformance 13% negatief. Daar komt vanochtend dus 6% bij.  Zwaar overdreven natuurlijk, maar de beurs overdrijft altijd. We zitten speculatief in calletjes maart en staan voor de vraag ‘aanhouden of aanlappen’. Een Ebitda van ‘pak hem beet’ 755 meloen is geen kattenpies. En ze handhaven de ambitie om in 2016 een Ebita, exclusief bijzondere posten, te realiseren van 1 miljard euro.

 “Akzoos drieënveertigzeventig!”, roept de dealingroom. Kregen gisteren ‘een timmer’ van 3,80 op Q2 en hebben aangegeven besparingen verder op te voeren. Huisdobbelaar Guus kocht contraire ‘groeneverfcallen’, zoals hij ze noemde. Afloopdatum september en uitoefenprijs 43 kostte gisteren de helft van de koersdaling op 1 dag. “Dat wordt glans!”, riep hij opgewekt.

 “Lithoos zevenenzestigvijftig!”, roept de dealingroom. Wat een feest voor de beleggers is deze notering uit Veldhoven. Verhoogde bij de presentatie van Q2 de omzetverwachting voor 2013. Hielden onder de streep e239mln over van 1,3mrd omzet. We zijn wel voorzichtig bij deze koers met een 12-maands plus van 50%. Daar komt niet 1,2,3 nog eens 50% bij.

 “Als we onderweg zijn naar Den Haag voor het protest, moeten we over Leiden rijden”, zei Semjr vanochtend bij een bakkie. We keken hem vragend aan. “Dan gaan we langs bij de gebroeders Abdullah en Umut Tagi van vishandel Atlantic. Zijn net als verleden jaar eerste geworden in de AD-haringtest met eindcijfer 9,5.” Dat zien we wel zitten.


Afspraak maken?