“Bij zulke vijanden heb je geen vrienden nodig!”, zeiden we tegen elkaar toen we het gespartel van de oppositie in de Tweede Kamer volgden. Allemaal partijen en personen die in het korte verleden de kans hadden een rol van betekenis te spelen, daartoe niet in staat bleken en nu, met slecht rekenwerk en goedkope oneliners, elkaar voor de microfoon verdrongen om het kabinet af te breken.

Rutte&Co nam het glimlachend voor kennisgeving aan, zei goed overleg belangrijk te vinden en doet de komende dagen ‘tussen de gordijnen’ een beetje water in de wijn. Klaar is Kees en ondernemend Nederland in de Kliko. In Duitsland behaalde Frau Merkel met haar unie van CDU/CSU een monsteroverwinning met 41,5 procent van de stemmen. Maar de liberale FDP waarmee zij de afgelopen vier jaar regeerde, moet de Bondsdag verlaten. Om te regeren kan de machtigste vrouw ter wereld niet om links heen. Davon wird ‘Mittelstand Deutschland’ nicht froh. Sam$om wel. “Deze film hebben we al een keer gezien”, zei voormalig minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton over de weer oplaaiende politieke discussie over het Amerikaanse ‘schuldenplafond’. Ook weinig verheffend.

 

Ajax

Naast de ergernis over de politiek in onze dealingroom ook ergernis over ‘ons aller Ajax’. Boekhouder Slop zal tevreden zijn over de nettowinst van 18,2 miljoen in boekjaar 2012/2013. Maar de supporters worden geconfronteerd met het ‘waarom’ en dat is de verkoop van bepalende spelers. Inmiddels is het spel niet meer om aan te zien en hebben we al moeite met Volendam. Keeper Kenneth is tot Jonas benoemd, maar volgens een wijsheid van Johan wordt de wedstrijd gewonnen door één keer meer te scoren dan de tegenstander. Ajax stapt naar de rechter om de crisisheffing op inkomens van meer dan EUR 150.000 aan te vechten. Vechten voor de vreugde van de modale Arena-bezoekers zou onze prioriteit zijn.

Dealingroom SEM

“Mokum driezevenenzeventig!”, roept de dealingroom. Dat is slechts 9 punten onder de 12-maands hoog van 19 september. Jaarperformance staat op geluksgetal 13%. We gaan tevreden kwartaal vier in.

Fugro

“Fugroos vijfenveertigvijfenveertig!”, roept de dealingroom. Daar kan roerganger Paul van Riel niet tevreden over zijn. En de aandeelhouders al evenmin met een negatieve jaarperformance van 12%.

Maar regeren is vooruitzien en beleggers kunnen wel regeren over hun eigen portefeuille. Kansen benutten door goed huiswerk te verrichten. Onze bodemonderzoeker is zo’n kans. Investeert de komende jaren jaarlijks tussen de e400-450 miljoen (meloenen in beurstermen) in technologische ontwikkeling en in de vernieuwing van de vloot. Wil bovendien de omzet opvoeren van e2,2mrd in 2012 naar tussen de 3,3-3,7mrd in 2016; oftewel 10% groei per jaar. De grootschalige investeringen zijn onderdeel van een nieuwe strategie, die de omzet en winstgevendheid de komende jaren flink moet doen verbeteren. Bij de divisies geotechniek en survey, waar Fugro al wereldmarktleider is, wordt de capaciteit fors uitgebreid. Streeft ernaar in 2016 een operationele marge te behalen van 15% tegen 12 vorig jaar. Winst per aandeel moet jaarlijks met 10% stijgen. Komende jaren de nadruk op organische groei en in mindere mate op acquisities.

SEM heeft besloten gestaffeld posities te gaan opbouwen en is begonnen om gisteren bij SEMSadvies in Beheer met de aankoop van calls met een looptijd tot maart 2014 en uitoefenprijs 45,47. Bij de huidige koers kosten die 3,40. Geluksgetal 13 keer de kooprechten op 100 aandelen voor de prijs van 100 aandelen.

 

Imtech

“Wat doet Imtekkencertificaat bandbreedte 1,40-3,15 en wat is het rendement?”, vraagt Marjan voor een klant. “Tweevijfentwintig brengt veertig procent en de koers mag zestig cent dalen, dat is maar liefst 30%!”, krijgt ze als antwoord terug. “Een overgangsjaar”, noemt de gerenommeerde analist Muller van Gilissen het loodzware 2013 voor de technische dienstverlener. Na dit overgangsjaar zal de  winstgevendheid zich herstellen, verwacht hij. En ziet geen problemen met de financiering in 2014. “Koop met koersdoel 3”.

“Google bestaat vijftien jaar”, meldt Thomas. “Dat moeten we vieren”, zegt Semjr en pakt geld uit de kas om kroketten te gaan halen bij de Steiger. De zoekmachine is onmisbaar geworden voor de internetgebruiker en de jaaromzet bedraagt inmiddels meer dan 50.000.000.000 buck. Dat is anderhalf keer Flippen en vijfendertig keer TomTommen.


Afspraak maken?