Om me te ontspannen rijd ik in de namiddag vaak langs de Goyer Golf & Country club in Eemnes. Op de drivingrange sla ik dan een paar balletjes de lucht in. Aansluitend schuif ik even aan op hole 19 waar altijd wel een paar makkers genieten van een biertje en een bitterbal.

"Je verveelt je niet met Fugro, Sem?!" Ik bestelde een rondje en deed verslag. Bij het ochtendnieuws het bericht dat de roergangers aandelen hebben gekocht. Daar openden we 10,60 op. Een plus van 52 cent. Vervolgens het bericht dat Goldman het bedrijf op zijn favorietenlijst zet. De bank meent dat de beleggers te bevreesd zijn voor een aandelenemissie en ze vinden het herstructureringsprogramma geloofwaardig. Zien de wpa verbeteren van een bescheiden 0,52 in 2015 tot 1,08 in 2016 en geven een 12-maands koersdoel van 15,50. Op deze uitspraken treinden we door naar 13,98hoog, mede doordat shortsellers in aller ijl hun posities moesten sluiten. Twee dagen eerder kon je ze kopen op 8,67. Een verschil van 5,31 oftewel 61% ! Chaos dus in de koersvorming. De redenen zijn bekend. Allereerst de berichten over de aandelenverkopen van Mister Fugro, Gert-Jan Kramer, die alarmbellen lieten rinkelen. Nadat onze bodemomderzoeker in de trading update Q3 bekendmaakte dat het marktklimaat snel verslechtert en dat om die reden het dividend 2014 wordt geschrapt en uitbreidings- en vervangingsinvesteringen worden teruggeschroefd, was het hek van de dam. Kramer werd van voorwetenschap beschuldigd op de digitale platforms. Later bleek dat hij op last van de bank moest verkopen, omdat de aandelen als onderpand voor een lening in waarde waren gedaald.

 

Betere regulering

Er kwam nog een rondje pils plus de vraag hoe we dit soort calamiteiten kunnen voorkomen. Ik stelde dat na Imtech nu bij Fugro weer eens is gebleken dat ingenieurs geen boekhouders zijn. Aan de top zijn het vriendenkluppies die zich maar op 1 ding focussen: techniek. Links en rechts worden in hoog tempo bedrijven overgenomen, maar de controle over de groei wordt door hetzelfde aantal mensen gedaan. Met een Mister Imtech en een Mister Fugro on top. Ze regeren zonder tegenspraak. De buitenwacht, de belegger, ziet alleen de chocoladekant en het worden beurslievelingen. Analisten helpen mee met koopadviezen en adviesverhogingen. Dezelfde analisten die nu hun Fugro-koersdoelen bijstellen tot onder de 10,00. Naar mijn mening moet DNB en AFM ingrijpen, en bepalen dat leiding en financiën moeten worden gescheiden. Naast de baas twee opperboekhouders die buiten de deur, onder een eigen dak, bovenop de cijfers zitten. En over elke paperclip die er wordt gebruikt het bestuur informeren, die met die informatie de leiding aanstuurt. Geen vriendenkluppies meer, maar alle zorg transparant op tafel en elke 'scheet' de media in. Bij SEM.nl is de schade beperkt gebleven doordat we puts onder de stukken hadden. Eergisteren rolden we voor de derde keer door naar een lagere uitoefenprijs: de december 2014/12. Achteraf een gelukkige greep. We spraken af dat het de laatste 'rol' was. Als we doortanken, lappen we onze posities aan.

 

Obama

"Obama kan de komende twee jaar zijn golfhandicap gaan verlagen", merkte iemand op. We lachten, want hij heeft gelijk. De Republikeinen kunnen hem nu, met hun meerderheid in Huis van Afgevaardigden en Senaat, op elk front afschieten. Daar kan de wereld niet blij mee zijn en het is te hopen dat alsnog samenwerking wordt bereikt op die gebieden waar de partijen raakvlakken hebben en daarmee de economie verder helpen. Want de geldkraan is dicht. De power moet nu uit het bedrijfsleven komen.

  

Draghi

"Zou frau Merkel een foto van Draghi op haar bureau hebben staan?", bracht een ander naar voren. Gevat komt het antwoord. "Nee, misschien wel een foto aan de muur om pijltjes naar te gooien." We lachten opnieuw, want het is duidelijk dat de Duitsers de krachtige Italiaan niet kunnen waarderen. Ze zijn panisch voor zijn eurostroom en niet gewend aan tegenspraak. Daarbij gaan ze voorbij aan het feit dat de bankier voor een schier onmogelijke taak is gesteld: het economische overeind houden van Europa. Onder de zweep van Brussel laten de regeringen hem in de steek. Zij zouden, met massieve infrastructurele projecten, de economie moeten aanjagen.

 

DFT TV

Vanmorgen was ik in aller vroegte bij de krant van Wakker Nederland voor de opname van DFT TV. De opname is om 9:00, maar ik zit altijd een uur eerder in de hal met gratis koffie en de verse krant. Ik geniet van de sfeer en de dynamiek. In navolging van mijn vader ben ik in 1978 op de beurs terecht gekomen. Het had ook de financiële redactie van een krant mogen zijn. En dan liefst in Londen of New York.

 

Imtech

Bij terugkomst in de dealingroom staat er voor Imtekken EUR 3,56 op het scherm. Hoe dom kun je zijn ?! We waren afgestempeld naar een cent en iedereen likte zijn wonden. Je kon een miljoen aandelen kopen voor tienduizend eurootjes. Bij een cent verhoging stond je op twintigduizend en dat was een aardige gedachte. Maar dan bundelen ze 500 oude aandelen naar een nieuwe. Om er een ‘nette notering’ van EUR 5,00 van te maken. Ze gingen voorbij aan het feit dat de professie nu weer kan stampen en daar zijn ze mee bezig. De vraag is hoelang de banken dit willen volhouden. Het bedrijf stond al dik in het krijt voor de emissie. Die vervolgens mislukte en de banken kregen de helft op de plank erbij. Er moet wel licht komen in de tunnel anders pakken ze hun strop en doen ze het licht uit.


Afspraak maken?