"Brandstofkosten bij Klemmen met 890 meloen gestegen naar 7,33 miljard", leest Semjr van het scherm voor. "Hoe hoog zijn de brandstofkosten bij Ajax?", vraagt Thomas. "Misschien moeten ze naar een hoger octaan?"  Tja, ons aller Ajax kreeg de strafschoppen er niet meer in na de uitputtingsslag tegen het stormende Steaua in Boekarest.  Winnen in de Europa League had de donderdag goed moeten maken. Want de 2% in de beurskliko hakte erin. Dat de Dow in het zicht van de all time high 14.164,53 op de FED-twijfels over het doorzetten van het stimuleringsprogramma 'effe een tikkie trug' moest, begrijpen we. Maar Mokum acteert nog niet op de helft van de 703 die er op 5 september 2000 stond.

En elke windvlaag buiten, trekt bij ons aan tot stormwind.  Slot 336,38 is 6p33 onder de ultimo. Tel uit je winst na 8 weken hard werken.

 

Air France - KLM

"Klemmen achttweeënveertig opening!", roept de dealingroom. Een plus van een dup bij een nettoverlies van 1,19 miljard euro in 2012 en nog 2 miljard aan kostenbesparingen te gaan om uit de verliezen te komen. Maar de koers vloog met 77% omhoog in de afgelopen 12 maanden. In diezelfde tijd daalde onze Koninklijke Olie met 6% terwijl ze miljardenwinsten behalen en als Dagobert Duck genoeg geld hebben om dit jaar de investeringen te kunnen laten stijgen tot een kolossale 33 miljard. Plus 77 met verlies en geen dividend tegen min 6 met winst en een dividendrendement van 5,3%. Wie dat snapt, kan bij ons komen werken.

 

AKZO

"Akzoos achtenveertigzestig! "roept de dealingroom. Het grootste verfbedrijf ter wereld rapporteerde 59 miljoen verlies bij een omzet van 3,7 miljard in Q4. "Dan kun je beter de kwast in de kast houden", zei een bezoeker.

We zijn niet helemaal gerust over de ontwikkelingen. Roerganger Ton Büchner schrapt het omzetdoel van voorganger Hans Wijers van 20 miljard euro. "Groeihonger voorlopig gestild", kopte de media in. De koers kwam af en inmiddels is de 12-maands performance behoorlijk teruggelopen.

 

DSM

“DSMmen vierenveertigzestien!", roept de dealingroom. Ons speciaalchemiebedrijf hield in Q4 21 miljoen over aan 2,27 miljard omzet. Ook geen vetpot, maar de toelichting van roerganger Feike Sijbesma kwam veel positiever over. Niet het gebruikelijke gezeur over 'uitdagende omstandigheden' maar gewoon zeggen "vertrouwen te hebben in een substantiële verbetering van de resultaten".

 

Consumentenvertrouwen

Bij een bakkie bespreken we het toegenomen vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie. Aansluitend het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers en analisten die de ZEW-index in februari van 31,5 naar 48,2 lieten stijgen. Bij ons meldde het CBS van de week dat één op de drie Nederlandse bedrijven denkt dit jaar minder te investeren. En het consumentenvertrouwen is 'aan gort'. De vertrouwensindex viel in januari terug met 9 punten naar min 44 en bereikte het laagste niveau sinds de start van de reeks in 1986. "Het kabinet wil te veel en te snel veranderen, werkt slordig en voor bijna iedereen onnavolgbaar", zei Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Wat ons mateloos stoort, is de eeuwige lach op het gezicht van mijnheer Rutte. Op de foto, voor de camera, altijd die lach. Terwijl heel Nederland, als gevolg van de mokerslagen van zijn 'afknijpkabinet', moet huilen. Nee, dan Frau Merkel !!! Die zie je maar weinig lachen, is zelden uitbundig, is voorzichtig, kijkt peinzend, maar wat een kracht en visie bij de machtigste vrouw van de wereld. En de Duitse economie lacht.

 

Simac

"Koop nog een paar Simakken voor me!", roept Guus naar de dealingroom. "Jebse op tweezevenendertig!", hoort hij terug. Onze huisdobbelaar sprokkelt ze al sinds januari vorig jaar. In de verwachting dat het IT-bedrijf wordt verkocht of van de beurs gehaald. "Een beursgenoteerd familiebedrijf manne!", roept hij. "Dat kan Van Schagen niet vasthouden."  Hij kocht ook calletjes Unilever op de overname van voedingsconcern Heinz door meester Warren Buffett en 3G Capital. Ze betaalden 28 miljard dollar, de grootste overname in de sector ooit. Dus "the place to be", volgens Guus.


Afspraak maken?