Met de beste Schiedamse jenever hebben we in de dealingroom geproost op de prima prestatie van onze premier. Er kan geen discussie zijn. Tijdens de Nucleaire Top wandelde hij tussen de wereldleiders rond, alsof hij tussen de lokale bevolking van Coevorden liep. Totaal niet geïntimideerd en naar links en rechts teksten. Zijn eeuwige glimlach kwam nu goed van pas en deed niet onder die van Obama. Hoogtepunt natuurlijk met de Amerikaanse president voor de Nachtwacht van Rembrandt. De foto haalde de pers wereldwijd op de voorpagina's en alleen die opname al maakte de kosten en overlast meer dan goed. Nederland staat op de kaart en de organisatie verdient een groot compliment.

Ajax

De stemming onder de jongens is goed. Het is een mooie lentedag en ook voor het weekend zijn de vooruitzichten veelbelovend. De Dubbel lonkt voor 'ons aller Ajax'. In een knotsgekke halve finale gewonnen van AZ. Nu nog even in de Kuip winnen van PEC. Als we zondag winnen van FC Twente komt ook de landstitel in zicht. Aegon blijft een halfjaar langer hoofdsponsor. Tot eind van dit jaar heeft van der Sar nu de tijd om goede deal af te sluiten met telefoonfabrikant Huawei. Op jaarbasis praten we over een bedrag tussen de 10 en 12 miljoen. De notering is 8,30doende en aandeelhouders maakten de afgelopen 12 maanden 23%.

Fundamentele en technische analyse

Mokum opende vanmorgen nipt onder de 400. Als we vandaag erboven sluiten, is de vreugde compleet. Nog 9 punten en we zijn terug op de 12-maands hoog van 15 januari : 408,93. Tostrams maakt zich (terecht) druk over een wetenschappelijke publicatie waarin wordt getwijfeld aan het nut van technische analyse. Zijn T.A. voorspelde dat we ons zouden herstellen van de recente dip en dat we geen Poetin-put nodig hadden. Onder de leiding van Semjr combineren wij tegenwoordig fundamentele research met technische analyse. Het resultaat mag er zijn.

Dealingroom

"Vopakken veertignegentig", roept de dealingroom. Ons overslagbedrijf breidt zijn capaciteit in Canada fors uit. Heeft, via aanbesteding, Canterm Canadian Terminals gekocht. Met overname terminals in Quebec en Montreal stijgt capaciteit van VPK in Canada met 509.000 kubieke meter tot 712.000. Terminals gesitueerd aan oevers Saint Lawrence rivier.

Één van de grootste bevaarbare waterwegen ter wereld en belangrijkste vaarroute van en naar de Grote Meren. Montreal biedt beste locatie voor import geraffineerde producten door recente stijgingen raffinaderijen in regio. Quebec biedt toegang tot diep water. Basis slot 40,45 staat de notering op 12-maands 11,6% onder water bij een AEX van +15,1% en AMX +27,8%. In de beleggingsvergadering van volgende week zullen we beslissen of we deze 'muurbloem' opnieuw gaan opnemen in onze portefeuilles.

"Nutrecoos tweeëndertigzeventig", roept de dealingroom. De analisten van de Rabo zijn 'vast' op ons diervoederbedrijf. Ze verwachten een goed jaar 2014. Met verkoop vleesactiviteiten in Spanje en Portugal waar veel cash uit kan rollen. Onderzoeksbureau Kontali schetst een gunstig beeld van de zalmvoer verkopen in afgelopen maanden. "Dat bevestigt de verwachting voor een uitstekende start voor de visindustrie in 2014." Verder denkt Rabo niet dat nieuwe capaciteit die zich in visvoervolumes in Noorwegen aftekent, dit jaar tot overaanbod zal leiden. Het zal volgens de bank nog zeker 2 jaar duren voordat Marine Harvest zijn eerste fabriek op volle sterkte kan laten draaien en geeft BUY-advies. Dat is ook de consensus van 10 Thomson Financial analisten. Stukken met een vangnetje december 2014 uitoefenprijs 28 op 0,75 maken een goede kans op winst. En de call december 2014 uitoefenprijs 32 op 2,15 interessant voor onze huisdobbelaar Guus.

"SBMmen twaalfveertig", roept de dealingroom. Analist Versteeg van Gilissen noemt de zorgen om een hoge schikking van SBM Offshore 'overdreven'. Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat het onderzoek van het Braziliaanse Petrobras naar mogelijke omkoping door SBM iets oplevert. SBM vond in een eigen onderzoek immers ook al geen bewijzen. Meer onzeker is de uitkomst van het corruptieonderzoek in Afrika. Maar een forse schikking zit volgens Versteeg al in de koers verwerkt. Bovendien speelt mee dat roergangers SBM de zaak zelf heeft aangegeven. Hij schat het te betalen bedrag op 400 miljoen dollar. Met een grote kans dat het lager zal uitkomen. Raadt het aandeel aan met koersdoel 20,00. Ook deze tekst zullen we volgende week meenemen bij onze beslissingen.

Aandelensplitsing Ahold

Ahold heeft de omgekeerde aandelensplitsing afgerond. Bestond uit zogenoemde consolidatie van elke 13 aandelen met een nominale waarde van 0,30 per aandeel in 12 nieuwe aandelen met een nominale waarde van 0,01 per aandeel. Terugbetaling van 1,14 voor elk overblijvend aandeel zal op 3 april 2014 plaatsvinden. Gaat nu verder met tijdelijk uitgestelde restant van het inkoopprogramma van 2 miljard euro. Alle rumoer die in België is ontstaan over de prijsconcurrentie van de Albert Heijn-filialen in het land, lijkt tot nu toe gratis reclame te zijn. Zegt Marco Gulpers van ING. Onze 'Kruidenier' zit standaard in onze portefeuilles.


Afspraak maken?