De dealingroom zat voorbeurs tevreden bij elkaar. We hebben een goede week gedraaid. Hans las de vooraankondiging in de Telegraaf van mijn column voor: "NYSE Euronext zou er goed aan doen de jarige Amsterdamse barometer in een nieuw jasje te steken. De AEX en AMX samenvoegen in één index. De vastgoedfondsen verwijderen. De weging afschaffen. Dan krijgt de binnen- en buitenlandse belegger een helder Hollands plaatje." Ze knikten instemmend. De samenstelling van de AEX is ons sinds jaar en dag een 'doorn in het oog'. Een ‘Mickey Mouse-index’, noemen we het. Door de wegingen bepalen slechts 5 van de 25 noteringen, te weten Unies, Olies, INGees, Flippen en Lithoos, met samen meer dan 50%, het resultaat. Dat geeft dagelijks een sterk vertekend beeld. Als Unies en Olies niet mee doen, heeft de rest niet voldoende power voor een net slot. Aandelen en vastgoed zijn appels en peren. En wat moet de buitenwacht wel niet denken van de promotie van Imtech naar de eredivisie. 'Royal' kunnen de roergangers uit de naam schrappen. Door mismanagement in Polen en Duitsland kregen de beleggers een koersval naar 7,91 laag voor hun kiezen en hun bezit verwatert door een claimemissie.

Doordat het handelsvolume explodeerde, maatstaf voor opname, komen ze nu vanaf 18 maart in de vitrine. En baggeraar Boskalis, een wereldmarktspeler, moet plaatsmaken. In de bestuurskamer zullen ze daar niet uitgekomen zijn met een doos asprobruis.

 

Fugro

Op de opening ging er een gejuich op. Fugroos 40,99. Op hoger dan verwachte nettowinst, gezonde outlook en verhoging dividend. En geen nieuwe narigheid. Huisdobbelaar Guus maakte het meeste lawaai. Hij nam 2 dagen geleden callen afloopdatum maart uitoefenprijs 37 mee op 1,95. Nu intrinsiek in waarde verdubbeld! No guts, no glory, staat er op een bordje op zijn bureau.

 

ING

"INGees zesnegenendertig!", roept de dealingroom. In een enquête van Corné van Zeijl kwam naar voren dat beursprofessionals verwachten dat het aandeel deze maand het beste presteert. In de media de tekst: 'ING houdt hoofd het best boven water in de crisis'. Ons beursgenoteerde SEM Rendement Certificaat met afloopdatum 20 december 2013 betaalt 8,75 uit als het aandeel gedurende de looptijd NIET onder de 5,75 zakt. Ze kosten bij de huidige koers 6,70. Dat zou dan een winst van 2,05 = 31% betekenen. Het SEM Rendement Certificaat met bandbreedte 5,25 - 8,30 en looptijd 21 maart 2014 noteert 6,72.

Cloud computing

"We moeten in de cloud", zegt Thomas bij een vers bakkie en leest een kop van Elsevier voor. "De revolutie in cloud computing biedt consumenten, beleidmakers en ondernemers veel kansen. De wereld wordt er sneller en efficiënter van." "Ik zeg het toch, koop Simakke", antwoordt Guus. Maar in dat aandeel kunnen we niet uit de voeten vanwege het ontbreken van de opties.

 

CBOE

Semjr gaat volgende week voor UncleSEM naar Chicago en belooft rond te snuffelen binnen de Amerikaanse aandelen in deze sector. Mocht hij tegen Buffett aanlopen, zal hij vragen met hoeveel de Meester zijn belangen in American Express, Coca-Cola, IBM en Wells Fargo gaat verhogen. Dat meldde hij kort geleden met de woorden: "Mae West had gelijk. Te veel van iets goeds kan fantastisch zijn".

 

DSM

"DSMmen vijfenveertigvijfenvijftig!", roept de dealingroom. Goldman heeft een koopadvies gegeven.

Noemt het 'één van de interessantste bedrijven in de sector'. De analisten roemen de transformatie naar hoogwaardiger en winstgevender activiteiten van de inmiddels grootste producent van vitamines ter wereld. Aandelen met geschreven call en put, uitoefenprijzen 45, en afloopdatum december 2017 bieden een uitstekende mogelijkheid op een prettig rendement. Optieconstructies zijn een zegen voor de 'luie portefeuille'.

 

Sparen of beleggen?

'Spaarders in zwaar weer', lezen we bij 'OverGeld'. 'Spaarders beleven moeilijke tijden. Terwijl de inflatie is gestegen naar 3 procent, daalde de hoogste rente op vrij opneembare spaarrekeningen vorige maand tot beneden de 2,3 procent. De verwachting is dat de spaarrente tot eind dit jaar onder de inflatie blijft, waardoor consumenten momenteel in feite geld inleveren als ze sparen'. Het CBS meldde dat er eind januari 328.400.000.000 euro's op spaarrekeningen gestald zijn. We vinden het onbegrijpelijk. Waarom kopen de mensen bijvoorbeeld geen aandelen Koninklijke Olie MET een putverzekering, betaald uit de dividendstroom?

 

Unilever

"Unies 31rond!", roept de dealingroom. Analist Zuanic van Liberum Capital wil dat ze de divisie Foods verkopen om zo nieuw kapitaal te genereren, waarmee in andere activiteiten geïnvesteerd kan worden. Volgens hem heeft de verkoop van Heinz aan Berkshire Hathaway en 3G Capital de voedseldivisie van UN ook in de schijnwerpers gezet. Onze conversies acteren inmiddels aan de bovenkant van de bandbreedte en we overwegen puts en calls door te rollen naar hogere niveaus.

 

"Je kunt de afsluitende Wintercupwedstrijd op de Goyer Golf op zondagmorgen wel vergeten, Sem", zegt Marjan. "Met sneeuwval en invallende vorst komen we vanaf morgen in een nieuwe winterse periode terecht." "Ach", zeg ik. "Dan kunnen we eerder aan de lunch en kan ik de kroon die ik vorig jaar kreeg voor het meeste aantal strepen (teveel slagen per hole op basis van mijn handicap) op het hoofd van een ander drukken.”


Afspraak maken?