In de zestiger jaren, na de eerste gasvondsten in Nederland, verkochten de Van Berkels het familiebedrijf dat handelde in brandstoffen. "Het grote potverteren is begonnen", zei mijn vader en dat was visie. De guldens werden verdeeld en wij vertrokken naar Zwitserland. In Menzingen, kanton Zug, handelde vader, in samenwerking met de Schweizerische Kreditanstalt dagelijks in aandelen Koninklijke Olie en verdiende een goede kaasfondue. Zelf studeerde ik in Zurich en als ik niet voor militaire dienst was opgeroepen in Nederland, had ik nu de Zwitserse nationaliteit. Het Alpenland, waar alles altijd klopt en de overheid in eerste instantie altijd bezig is voor zijn eigen burgers, heeft mijn liefde behouden en we bezoeken het land ieder jaar voor de wintersport.

Verleden week waren we in het centraal gelegen prachtige dorp Wengen met boven volop zon en sneeuw. De enige zorg die we tegenkwamen, waren de kosten. Opnieuw gestegen tot een inmiddels onbetaalbaar niveau. Omdat ik een opname had bij DFT-tv ging ik naar het kappertje op de hoek van de hoofdstraat. Met een keurig koppie weer naar buiten, maar ik betaalde (omgerekend) wel twee keer zoveel als bij mijn vaste kapper Andre in Laren.

Gisteren besloten de Zwitserse centrale bankiers, totaal onverwacht, de waarde van hun munt over te laten aan de markt. De topbankiers wisten wat er zou gaan gebeuren. De hoofdgraadmeter van de Zwitserse beurs beleefde het grootste dagverlies ooit met 10% min. 127.000.000.000 in de kliko. De stijging van de frank schaadt de concurrentiepositie van Zwitserse bedrijven. Die hun producten veel duurder zien worden op buitenlandse markten. Zwitserland wordt ook een minder aantrekkelijk vakantieland voor buitenlandse toeristen. De topman van de Zwitserse horlogemaker Swatch, Nick Hayek, vergeleek de actie met een 'tsunami' die de Zwitserse economie overspoelde. "Voor de export, voor het toerisme en uiteindelijk voor het hele land. Woorden schieten tekort." Na het besluit de wisselkoerspolitiek te laten varen, schoot de koers met een ongekende 30% omhoog. Om vervolgens weer enigszins tot rust te komen. In de middaghandel was de frank, met 1,02 per euro, echter nog altijd 20% meer waard dan voor het besluit. Valutadeskundigen schrijven de stap toe aan de verwachte verdere verruiming van het monetaire beleid van de ECB. Door de koppeling aan de euro los te laten, wil de SNB minder verbonden zijn aan het beleid van de ECB. Dat is een verontrustende gedachte. Kennelijk zien ze dat beleid niet zitten.

 

DSM

"DSMmen drieenveertig", roept de dealingroom. Huisdobbelaar Guus zit terneergeslagen achter zijn scherm. Vorig jaar was het bij zijn resultaten al tobben geblazen en dit jaar begint met een zware zeperd in ons fijnchemieconcern. Op 26 november 2014 verhoogde Goldman Sachs het advies op DSM naar buy van neutral en het koersdoel naar EUR 62,00 van 55,00. En het plaatste het aandeel op zijn 'Conviction List'. De analisten merkten op dat Nutrition na 2 jaar tegenwind kan terugkeren naar normale groei. Waarbij recente data van verkoop dieet-supplementen in de VS bemoedigend waren. Verwachtingen voor 2015 met 5% Ebitda-groei zijn laag. Verkoop verschillende activiteiten kan leiden tot speciaal dividend en herwaardering aandeel. Interne herstructureringen kunnen kasgeneratie realiseren, met name bij R&D. De koers was toen 53,16. N.a.v. het rapport begon Guus, zoals altijd, aan grondig huiswerk. Deze week, bij koers 46,93 stapte hij in en kocht de call looptijd juni 15 uitoefenprijs 45,00 op 3,60. Amper bijgeschreven in zijn boeken, lieten de Zwitsers de frank los. Gisteren was DSM DE grote verliezer van het Damrak. DSM produceert een belangrijk deel van zijn vitamines in Zwitserland. Waardoor de dure frank de winstgevendheid dreigt te raken. Volgens ING-analist Pauw zorgt een verandering van de wisselkoers met een eurocent voor een verandering van e5-6 miljoen in de Ebitda van DSM. Vanmorgen nam Guus, zoals het een professional betaamt, zijn strop en stapte op 1,85 uit. We proberen hem op te monteren met de tekst "Ach Guus, het is maar geld, de varkens willen het niet vreten". Het verbetert zijn stemming niet.


Afspraak maken?