De stemming was vanmorgen vroeg uitstekend in de dealingroom. We hebben een prima week gedraaid waarin de index op een solide wijze de ‘tussen de oren’ weerstand 400 doorbrak en er vervolgens een steun van maakte. Zwaargewicht Olies acteerde uitstekend, de eenmaandsgrafiek toonde een prima plaatje. Op de schermen volgden we het nieuws en om 8:00 verschijnt totaal onverwacht een update van Shell. ‘Foute boel’, wisten we meteen De details druppelen binnen en samengevat komt het erop neer dat het naar omzet gemeten grootste bedrijf ter wereld waarschuwt voor de winst in het vierde kwartaal vanwege hogere exploratiekosten, lagere volumes bij de upstream activiteiten en een zwakke markt voor downstream olieproducten. Verwachting nu op basis van geschatte actuele voorraadkosten 2,9 miljard dollar. In Q3 werd nog 4,6mrd bovengehaald en Q4/12 bracht 4,8mrd. Van een goede stemming was geen sprake meer. Huisdobbelaar Guus, die op basis van de slotprijzen op 28% winst stond in zijn calls Royal Dutch afloopdatum december uitoefenprijs 24, trok zwijgend de stekker uit het stopcontact en verdween. We denken dat hij al begonnen is aan de ‘vrijdagochtendborrel’.  Openingskoers 25,42 is 94 cent lager. Wat een start voor van Ben van Beurden die de belegger weer moest paaien, zoals de kop luidde in de Telegraaf van 4 januari. Analisten staan nu op het verkeerde been. Het regende de laatste tijd adviesverhogingen. Die kunnen allemaal weer terug naar neutraal. Wat te doen? Maar ‘effe niks’. De koers is, bij grote omzetten, inmiddels opgeveerd naar 25,60 na een 25,18 laag. Er zit dus blijkbaar een bodem in.

Donderdag 30 januari horen we het hele plaatje. Dan beslissen we.  Ook over het eventuele aankopen van Vopak. De oliebedrijven zitten o.a. in de knel door hun raffinaderijen. Overcapaciteit brengt sanering nabij. Overcapaciteit moet toch goed zijn voor opslagmarktleider Vopak die een bedroevende koersvorming kent! Analist Mulder van Kepler Cheuvreux ziet bemoedigende signalen: “Het bedrijf heeft een reeks van veelbelovende projecten lopen die mogelijk omvangrijker kunnen blijken dan eerder werd gedacht.”

Reed Elsevier

“Elzen vijftiennegentig”, roept de dealingroom. We nemen positie in het informatieconcern Reed Elsevier. Stukken met een vangnetje looptijd december 2014 uitoefenprijs 14 op 0,55 en kooprechten december 2014 uitoefenprijs 15 op 1,45. Los van het feit dat we ‘vast’ zijn op de activiteiten, hebben ze een goede greep gedaan met de aanstelling van Nick Luff als ‘opperboekhouder’. Analisten noemden hem in zijn tijd bij het Britse energiebedrijf Centrica één van de beste CFO’s in de energiesector en zijn vertrek een tegenvaller voor de grootste energieleverancier van Britse huishoudens. Deze mannetjesputter doet nu de debet en credit bij Reed en daar hebben we een goed gevoel bij.

 

Akzo Nobel

“Akzoos achtenvijftigtwintig”, roept de dealingroom. Daar stapt de ‘opperboekhouder’ Keith Nichols op. Hij vertrekt uit eigen beweging, wordt gezegd, en geeft daarmee enkele miljoenen aan bonussen op. Plus vertrekregeling en een jaarsalaris van e600.000. We werden zenuwachtig bij het bericht. Zo genereus zijn roergangers toch zelden? Zou die wat weten? Gaat Q4 en/of outlook tegenvallen?

 

Ahold

“Albert twaalfvierenzeventig”, roept de dealingroom. De markt is niet tevreden over de resultaten in de laatste maanden van 2013 en de koers kieperde door de 13. Maar als de effecten van wisselkoersen  worden meegenomen, was de omzet van e32,6mrd een stijging met 2%. En dat vinden wij netjes. De callspread afloopdatum december 2017 en uitoefenprijzen 12 gekocht en 15 verkocht, kost 1,10. Bij een koers boven de 15 in de komende jaren is de waarde van de spread 3,00. Dan maak je 1,90 = 173% met achteroverleunen.

 

“Sem, ik heb de Steiger aan de lijn. Guus vraagt of je komt lunchen?”, roept Marjan. “Kom eraan”, roep ik terug en houd het voor gezien.


Afspraak maken?