De dealingroom is wel wat gewend wat betreft grote bedragen,maar toen Eurostat afgelopen woensdag de schuldpositie van Nederland bekendmaakte,werd het even stil. Uit het overzicht voor de EU-landen bleek dat onze staatsschuld,ondanks de aantrekkende economie en de eerste 'meevallers', vorig jaar met 16 miljard euro is gestegen. Eind 2013 stond de teller op 443.000.000.000. Van zuigeling tot opa en oma staan we voor 30.000 per inwoner in het krijt. Toen in 1966 in Slochteren gas werd gevonden, sprak mijn vader de gedenkwaardige woorden: "Het grote potverteren is begonnen". Dat zouden we visie kunnen noemen. Want voor alles en iedereen kwam er een loket. Loketten die nu de een na de ander worden gesloten,wat tot kreunen in de samenleving leidt. "Dit kan niet zo doorgaan",zegt Rutte&Co terecht. Maar bij hun politiek van 'afknijpen' en belastingverhogingen kunnen grote vraagtekens worden gezet. Voor oudjes is steeds minder zorg, defensie houdt nog een paar proppenschieters over, ziekenhuizen en scholen moeten fuseren tot onoverzichtelijke en onbestuurde grootte, werkzoekenden geven het op, enz. In alle gesprekken die we voeren komt naar voren dat het verbazingwekkend is dat Den Haag niet voor 'aanjagen' kiest. Dat zou een 'swingende' economie kunnen brengen en daarmee ook hogere belastinginkomsten voor de staat. Het zou goed zijn als het kabinet zich zou laten adviseren door leiders van het kaliber Ben van Beurden, roerganger van Shell. Die laat zien hoe je een tanker snel draait en de voorheen kwakkelende beurskoers is inmiddels, onder zijn beleid, gelijk aan de performance van de AEX: plus 12,5%. Gewoon maandelijks met 'benen op tafel', pot bier en een hamburger 'spijkers met koppen' slaan i.p.v. de nietszeggende, niets brengende kreten in de microfoon van de Tweede Kamer. ECB-baas Draghi wil meer openheid en transparantie over interne discussie in het bestuur van de centrale bank. Tegelijk vraagt hij zich af of de ECB wel elke maand een persconferentie moet houden, ook als er in feite niets is te melden. Prima tekst,maar we zitten meer te wachten op 'het opengooien van de sluizen' zoals de Amerikanen hebben gedaan. De euro MOET verzwakt worden, linksom of rechtsom. Bij elk uitkomend kwartaalbericht blijkt dat de sterke munt het Europese bedrijfsleven 'bakken met geld' kost.


SEM’s Advies

Huisdobbelaar Guus kwam vanmorgen met gebak binnen. Want we hebben wat te vieren. Semjr heeft een geheel nieuwe site voor SEM's Advies ontworpen in samenwerking met zijn maatje Lodewijk en die ging gisteren live. Dit speculatieve onderdeel van onze winkel is 'kaasie' voor Guus en hij heeft dan ook volop meegedacht. Met als resultaat een flitsende site voor beleggers met stalen zenuwen.

 

AEX DFT Oranje Index

"Mokum drievijfennegentig",roept de dealingroom. Bij het ochtendnieuws het bericht dat DFT zijn eigen beursindex start: DE AEX DFT ORANJE INDEX. Een mandje met zestien oer-Hollandse aandelen. Dwarsdoorsnede van ondernemingen van Nederlandse origine met een lange historie. Met de Oranje Index wordt ingespeeld op de blijvende interesse bij particuliere beleggers voor bekende Nederlandse bedrijven. Euronext en DFT zullen de index de komende tijd samen beheren. Daarbij zal ook worden gekeken of het Nederlandse karakter van de index nog verder kan worden versterkt. Uiteindelijk doel is om, eventueel via mutaties en andere kleine aanpassingen,tot een samenstelling van 20 tot 25 ondernemingen te komen. We zijn heel blij met het initiatief en maken plaats op onze schermen.

 

Dealingroom

Mokum op 395 schiet niet op. We zitten aan het eind van de vierde maand van het jaar en acteren 7 punten onder de ultimo. Op 15 januari tikten we even 408,93 aan, maar konden niet vasthouden. En onze kwartaalcijfers helpen niet. Vanaf vorige week woensdag met Lithoos en dagen erna met Akzoos, Flippen, Vopakken, Unies, Bieren koerskledders. KPN kwam vanmorgen met 3 miljoen nettowinst onder de streep. Ook geen 'dijenkletser', kwestie van de prullenbakken 2 keer tellen. In de toelichting zei roerganger Eelco Blok dat het KPN niet duidelijk is wat grootaandeelhouder America Movil van plan is met zijn belang nu de Mexicanen overeenstemming hebben bereikt over een overname van Telekom Austria. Wat denkt hij van wegwezen? Gelukkig werken we met puts en calls voor rendement en zekerheid. Bij koersdaling stijgt de gekochte put in waarde en de geschreven call kan met winst worden teruggekocht. De cash wordt vervolgens geherinvesteerd in het aandeel en dat brengt bij koersherstel een hefboom.

 

Koningsdag

"Semmie, laatste stand buy's SEM’s Advies?",roept Guus. "Callen Tencaten, Nutrecoos en Arcelors", krijgt hij terug. "Zal ik broodjes kroket bij de Steiger halen", vraagt Thomas. We vinden het een goed idee. Het leven is wat je ervan maakt. En we moeten ook een goede bodem leggen. Want morgen is het Koningsdag. We wensen iedereen veel plezier.


Afspraak maken?