Gisteravond stapte ik om 7uur met Nico Langedijk, expert beursgenoteerde producten bij BNP, de imposante hal van de Telegraaf binnen aan de Basisweg te Amsterdam. Ik kom er graag en ben altijd weer onder de indruk van de dynamiek. Op de redacties nog volop mensen 'aan de bak' voor de krant van Wakker Nederland die vanmorgen in de bus viel. Als 3e generatie handelaar koos ik voor de beurs, maar het had ook de krant mogen zijn. Spanning en deadlines op de golven van het wereldnieuws. Ik sprak nog even met de altijd aanwezige Ronald Veerman, verantwoordelijk voor de financiële redactie, over onze index die maar niet van zijn plaats komt (na kleine 3 maanden acteren we slechts een handvol punten boven de ultimo) en de ontwikkelingen in Cyprus. Daar trapte Nico om 8 uur ook mee af en ik gaf als mijn mening dat het wel eens tijd wordt voor een inhaalslag t.o.v. de Dow en de Nikkei. En wat Cyprus betreft, daar betaalt de Europese belastingbetaler het gelag.

Ik bracht in dat verband ook de conclusies van jurist Emanuel van Praag, die werkt aan een proefschrift over grensoverschrijdende financiële dienstverlening, naar voren. "De afgelopen jaren is door beleidsmakers de indruk gewekt dat tegoeden van 'kleine' spaarders veilig zouden zijn. Dat gebeurde tegen de achtergrond van grote onzekerheid in de eurozone. Maar het depositogarantiestelsel geeft geen absolute garantie dat spaarders hun geld tot e100.000 ook daadwerkelijk terugkrijgen. Deze deposito's worden namelijk niet gegarandeerd door de overheid."

Na dat gezegd te hebben, keken Nico en ik elkaar aan en riepen in koor: "Koop aandelen en/of Rendement Certificaten!" Het CBS meldde kortgeleden een stand van e328.000.000.000 op spaarrekeningen tegen een rente onder de inflatie. Als een deel naar de aandelenmarkt komt, is de inhaalslag van de AEX snel een feit.

 

SEM Rendement Certificaat

Daarna begonnen we aan de uitleg, die we zo simpel mogelijk hielden. Het is ook simpel. SEM.nl, o.l.v. Sem van Berkel, bepaalt de keuze van het aandeel waarop het Certificaat wordt afgegeven en stelt de bandbreedtes vast. Als eersten hadden we gekozen voor ING en ArcelorMittal, gisteren kwam daar SBM Offshore bij. In de brochure bracht ik o.a. de mening van ING-analist Mulder naar voren: "Het lijkt erop dat SBM Offshore opschuift naar een 'goednieuwsverhaal' na de deal met Talisman, waardoor het Yme-verhaal voorbij is." En schreef zelf: In de portefeuilles van SEM.nl maken SBMmen (zoals de beursterm luidt) sinds jaar en dag onderdeel uit van het Energiemandje. Fugro die opspoort, Royal Dutch die bovenhaalt, SBM overslag op zee, Vopak overslag op land. En acteerden altijd tot volle tevredenheid. De narigheid met boorplatform Yme, in het Noorse deel van de Noordzee, maakte daar een einde aan. Maar we bleven vertrouwen houden en hielden de stukken aan. Die zich inmiddels herstellen van de 7,73 laag op 20 november 2012 en ook naar Sem's mening op weg zijn naar de 12-maands hoog 16,10 een jaar geleden.

Consensus advies van 20 door Thomson Financial geselecteerde analisten = BUY. De bodem is 'aangestampt', koersstijging te verwachten. Een ideaal scenario voor een SEM Rendement Certificaat. We berekenden 3 bandbreedtes.

Defensief 9,25 - 14,30 die dus 14,30 uitbetaalt als de koers van het aandeel NIET door de 9,25 zakt gedurende de looptijd tot 21 maart 2014.

Neutraal 10,25 - 15,00 die 15,00 uitbetaalt als de koers van het aandeel niet door de 10,25 zakt gedurende de looptijd.

Offensief 11,25 - 15,60 die 15,60 uitbetaalt als de koers van het aandeel niet door de 11,25 zakt. Zakt de koers WEL door de onderkant van de bandbreedte, wordt de koers in cash op de afloopdatum uitbetaald.

De Certificaten zijn beursgenoteerd en doorlopend verhandelbaar.  Er vinden geen dividendbetalingen plaats.

 

Aandeel of Rendement Certificaat?

Nico behandelde de vraag: Aandeel of Rendement Certificaat? Bij verwachtingen gematigd dalende markt, stabiele markt en gematigd stijgende markt hebben de Certificaten de voorkeur. Als de verwachting sterk stijgend is, kun je beter de aandelen kopen. En over de factoren die invloed hebben op de koers van een Rendement Certificaat zei hij:

1. Volatiliteit. Wanneer de volatiliteit op een aandeel daalt, zal de koers van het Certificaat stijgen omdat de zekerheid binnen de bandbreedte toeneemt. Het omgekeerde van de ontwikkelingen bij een optie dus. Wanneer de volatiliteit op een aandeel stijgt, zakt de koers van het Certificaat omdat de zekerheid binnen de bandbreedte afneemt.

2. Looptijd. Naarmate de looptijd van het Certificaat korter wordt, dan zal met een gelijkblijvende koers van het aandeel, de waarde van het Certificaat stijgen.

 

Royal Dutch

Aan het einde van het seminar behandelde ik een aantal fondsen waaronder onze Koninklijke Olie. Met de vaststelling dat de koersontwikkeling zeer teleurstellend genoemd mag worden. De 12-maands hoog 28,99 werd op 15 augustus 2012 neergezet. De 12-maands laag 24,30 dateert van 1 juni 2012. Slotprijs 25,33 zit daar dus maar 1 euro boven. Teleurstellend EN onbegrijpelijk. Maken beleggers geen huiswerk? Shell en het Japanse conglomeraat Mitsubishi beginnen in april met de productie van gas in het Irakese Basra. Ze tekenden in november 2011 een overeenkomst voor de productie van aardgas ter waarde van $17mrd, een van de grootste contracten met buitenlandse energiebedrijven ooit. In de woestijn van Qatar bouwde Shell voor $20mrd een fabriek die gas omzet in diesel en kerosine. Wat daar bijzonder aan is, is dat Shell daar (sinds de opening eind vorig jaar) niet zoals de concurrenten olie voor gebruikt als grondstof, maar gas. Want dat heeft Qatar sinds de exploitatie van het reusachtige 'noordelijke gasveld' begin jaren negentig in overvloed. De aangetoonde gasvoorraad in Qatar is 25.000 miljard kubieke meter, zo'n 15% van de wereldwijde reserves. Shell is zo overtuigd van de grootse toekomst van gas, dat het er een groot deel van zijn kaarten op zet. Het heeft recent het hoofdkantoor van de gasdivisie weggehaald uit Den Haag en naar Singapore verplaatst om dichter bij zijn afnemers te zitten.

 

UncleSEM

Om 9 uur sloten we af met "Tot de volgende keer". Dat is volgende maand waarin we beginnen met Certificaten op Amerikaanse aandelen, UncleSEM genoemd. Semjr, die deze biznizunit leidt, is daar op dit moment om nog meer expertise te vergaren. 'Recht zo die gaat'.


Afspraak maken?