Het liedje van Ilse en Waylon galmt de hele dag door de dealingroom. Toen ze het voor de eerst zongen, waren de meningen zeer verdeeld. Een dag voor de finale behoren ze tot de favorieten. Het kan snel gaan met sentiment.

 

DSM

Goede of slechte gevoelens bepalen ook vaak de uitslagen bij koersvorming. Zo zagen we bij DSM een overtrokken reactie op een behoudende outlook 2014. De notering maakte een kledder naar 45,62 op 27 februari j.l. Op 19 november 2013 tikten we nog vrolijk 60,19 neer. Inmiddels zijn we terug op 51,64 met steun van een prima eerste kwartaal. Angst is hier een slechte raadgever gebleken. Op Nasdaq heeft hebberigheid bij de 'momentum-aandelen' (benoeming van analisten voor aandelen die naar hun mening te hoog gewaardeerd staan) geleid tot druk op de index. Aangemoedigd door de hoge standen op de Amerikaanse beurzen haastten biotech- en techbedrijven zich naar de geldpotten. 'Rijp en groen' werd aangeprezen en beleggers struikelden over elkaar heen om stukken te bemachtigen. Inmiddels zit de klad in de 'Twitters' van deze wereld en moeten velen hun wonden likken.

 

ASML

Het negatieve sentiment bij 'tech' heeft een brede uitstraling waardoor bijv. ook ASML wordt getroffen. Slot 58,89 betekent een 12-maands performance van +1,5% tegen een AEX van +12,6%. Dat verschil klopt niet in een digitale wereld. ASML is wereldmarktleider en heeft klanten&aandeelhouders als Intel en Samsung. Op 3 oktober 2013 betaalden we 75,05 en de huidige prijs is volgens ons een 'Buffett-koopkans'. De Meester leerde ons contraire en zuinig te denken met oog voor kwaliteit. We pakken ze gestaffeld op en bouwen er optie-rendement en zekerheid omheen.


Energie Mandje

Ook een opmerkelijke ontwikkeling bij wat we ons 'Energie-mandje' noemen. Aandelen Fugro (die opspoort), Royal Dutch (die bovenhaalt), SBM (overslag op zee) en Vopak (overslag op land). In het korte verleden bracht het mandje prima rendementen, maar daar is de klad in gekomen. Olies doen het geweldig met (basis slot) een 12-maands plus van 15%. Maar Fugroos met +1,3%, SBMmen -2,3% en met name Vopakken met -20% drukken nu het resultaat. Fugro was aan een aardig koersherstel bezig, maar vanwege het slechte weer hebben ze in Q1 niet aan de verwachtingen kunnen voldoen en de koerswinst is weer verdampt. Vopak kwam met teleurstellende cijfers en outlook, echter, 35 in de notering is wel erg mager. SBM kwam vanmorgen met 4% daling in de omzet Q1 en blijft bij de verwachting dat de opbrengsten over het hele jaar eveneens zullen afnemen. Is daarnaast in afwachting van een boete voor 'bemiddelingskosten'.

 

AEX

"Mokum vierhonderdeen",roept de dealingroom. Draghi tilde gisteren de index door de 400-grens naar 403,17 hoog door 'een kaart uit zijn mouw te halen'. Hij hintte bij de toelichting op het rentebesluit er op dat hij mogelijk volgende maand actie onderneemt door de rente op nul te zetten, meer geld in de markt te pompen of een combinatie van maatregelen. "Inmiddels heeft Draghi er een tweede vijand bij gekregen. Ging het eerst nog om de hardnekkig lage inflatie die mogelijk in deflatie kan omslaan, nu is daar de spijkerharde euro bijgekomen. Met een niveau boven de $1,40 wordt die een serieuze bedreiging voor de Europese export en dus voor de groei", schrijft Ronald van Gessel in Finanscoop.

 

"Wat zijn Bammen?", vraagt Guus. "Drienegentig", wordt er geroepen. Onze huisdobbelaar staffelt kooprechten. "Beurs is bouwen, Bam is bouw, beurs is Bam", haalt hij als oude beursvloeruitspraak naar voren. "En het regent opdrachten naast positief rapport over de sector bij de ING".

 

"Arcelors elfachtenvijftig", roept de dealingroom. Een verlies van 33 cent tov. het slot. De staalgigant draaide 19,8 miljard dollar omzet in het eerste kwartaal. Onder de streep een verlies van 205mln. Volgens roerganger Lakshmi Mittal wijzen cijfers op herstel staalmarkten. We vragen ons af hoeveel omzet hij nodig heeft voor een echte winst.

 

Bij een bakkie is de uitsmijter voor Hans. "Het verdwijnen van de maandagbezorging verbeterde het resultaat bij PostNL. Misschien moeten ze alle postbezorging staken".


Afspraak maken?