Google vierde afgelopen dinsdag zijn tiende verjaardag als beursfonds. Beleggers die in 2004 instapten, hebben hun zakken uitpuilend gevuld. De scepsis was destijds groot. Van alle kanten kwamen waarschuwingen voor een nieuwe internetzeepbel. “Ik koop geen aandelen”, zei een van de oprichters van Apple, Stephen Wozniak, een week voor de beursgang.  In zijn boek ‘One Up On Wall Street’ uit 1989 schreef de bewonderde Amerikaanse beleggingsgoeroe Peter Lynch 3 criteria op voor het MIJDEN van bepaalde aandelen:

  • Extreme populariteit
  • Ronkende taal rond ‘the next big thing’
  • Technologiebedrijven die groeien via overnames

Google voldoet aan alle 3. De beursintroductie, 6 jaar na de oprichting, ging met veel maatschappelijke opwinding gepaard. Google moest de bandbreedte voor de introductieprijs flink verlagen. Uiteindelijk gingen ze voor 85 dollar de beurs op. We noteren nu 592 voor de A plus 583 voor de C-stukken en de grafiek laat zien dat Google de index van schermenbeurs Nasdaq, waar het genoteerd staat, met gemak verslaat. Inmiddels werken er 52.000 mensen voor het bedrijf en hoeft het qua beurswaarde alleen Apple en ExxonMobil voor zich te dulden. De hoog gespannen verwachtingen van 2004 zijn minder geworden. Dat is goed te zien aan de koers-winstverhouding. Tien jaar geleden betaalden beleggers 80x de verwachte toekomstige winst, nu 18x.  Ik herinner me de beursintro als de dag van gisteren. In die tijd had ik een drukbezocht beurscafé in Marbella, waar de NederSpanjaarden in gezamenlijk overleg posities innamen. Liefst zo speculatief mogelijk. Liefst in internetfondsen. En dat kostte natuurlijk bakken met geld. Voor Google was geen geld en moed meer en zo misten we de enorme klapper.

 

BAM

Bambestuurder Nico de Vries maakt ook geen klapper aan het einde van zijn langjarige loopbaan bij onze bouwboeren. Na nieuwe negatieve berichten en koerskledder gaf hij 'de pijp aan Maarten'. Een nieuwe bezem moet de bouwkeet vegen. Huisdobbelaar Guus heeft zijn strop genomen in de callen. In de portefeuilles zijn de stukken verzekerd op 1,80. Daar hebben we nog de tijd om te kijken of het tij keert. Aankopen doen we (voorlopig?) niet meer.

 

Dealingroom SEM

"Mokum vierhonderdzes",roept de dealingroom. Iets boven het 40daags. Het herstel tot boven de 400 is bemoedigend, 399 of 401, het zijn maar 2 punten verschil, maar bij de laatste voel je je rijker. Hoeveel ruimte is er? Bij welke noteringen moeten we onze posities uitbreiden?

 

Royal Dutch

Olies hebben we zat en dat heeft ons geen windeieren gelegd. De andere onderdelen van het energiemandje Fugroos, SBMmen en Vopakken hebben met respectievelijk -34%, -27% en -7,5% in de 12-maands performance slecht geacteerd. Naar onze mening is het zeer nu wel in de koersen verwerkt en kunnen ze, gestaffeld en met put/call-bescherming, opgepakt worden. We zagen na de cijfers bij Vopak al een opleving en de koers van SBM lijkt ook gedraaid.

 

Gemaltoos?

In een snel groeiende digitale wereld is digitale beveiliging bittere noodzaak. Met een -12% performance (t.o.v. de AEX met +10%) moet hier toch 'een onsje bij kunnen' en waarom geen pond? Het probleem is dat de opties heel moeilijk verhandelbaar zijn. Je moet ‘middenprik’-limieten inleggen.

 

Flippen?

Een procentje plus in 12 maanden houdt niet bepaald over. Ze hebben van de Amerikaanse Food and Drug Administration toestemming gekregen om haar 3D-operatietechniek op de markt te brengen voor gebruik bij hartoperaties. De zogeheten TAVI-techniek verlaagt de kans dat een patiënt op de operatietafel overlijdt met 60%. Vanwege het toenemende aantal ouderen wordt de techniek steeds populairder omdat het mogelijkheden biedt voor mensen waarvoor een traditionele hartoperatie te risicovol wordt geacht. De VS is op het gebied van medische apparatuur de grootste markt ter wereld. We bespraken het bericht bij een bakkie en zeiden als veteranen dat Philips al zo lang als we meelopen al onderscheidende producten maakt. Het probleem blijkt altijd weer het omzetten van innovatie in harde munten onder de streep. Maar stukken met put moet horizon kunnen bieden bij overzichtelijk risico. Bij 23,05 in de notering kost put uitoefenprijs 22,00 en afloopdatum maart 2015 een euro. Koers + put = 24,05 en het risico beperkt tot max 2,05. Bij koersstijging houdt de put nog lang waarde en je kunt hem naar boven doorrollen waarmee je de koersstijging 'vastklikt'.

 

FED & ECB

Europa is vandaag in afwachting van de woorden van FED Janet en Mario ECB in Jackson Hole waar de centrale bankiers bijeen zijn voor de jaarlijkse vergadering. De S&P500 zette vooruitlopend een nieuwe recordstand neer: 1992,38. Niet verbazingwekkend bij de klinkende macro die uitkwam:

  • aantal ww-aanvragen vorige week gedaald
  • conjunctuurbarometer van onderzoeksbureau Conference Board in juli gestegen met 0,9%
  • in juli sterkste stijging verkoop van bestaande woningen in 10 maanden
  • bedrijvigheid industrie in augustus toegenomen tot het hoogste niveau sinds april 2010

The USA is booming. Maar ja, ze zitten ook wat verder weg van meneer Poetin.

 

"Ajax negennegentig", roept de dealingroom. Eto'o komt geen greep doen in de kas. Johan zal wel even gebeld hebben met "Zijn jullie gek geworden?" De richting die hij aangaf heeft de koers sinds september vorig jaar 2,70 opgeleverd!


Afspraak maken?