"Mokum vierdrieentachtigachttien opening", roept de dealingroom. De momentopname is 5,4% onder de 12-maands hoog van 27 april, MAAR 13,8% boven de ultimo. We kunnen dus zeer tevreden zijn. Gek genoeg zijn tevreden geluiden schaars op dit moment. Was de halve wereld er kortgeleden nog van overtuigd dat we zouden doorstomen naar 550, is dat plaatje gekieperd naar angstig naar beneden kijken.

'Winstnemen', wordt er geroepen. Daar is iets voor te zeggen bij Altice met 125% plus en Galapagos met bijna het dubbele. Maar er zijn zat noteringen waar ik bij deze koers niet vanaf wil, eerder bijkopen.

Boodschappenlijstje

(prijzen op basis slot 11/6)


  • Aegon, +5,4% 12maands totaalrendement, dividendrendement 3,5% en koerswinst 9,4
  • Boskalis met +7,2%, dr 3,6% en kw 13,9
  • Delta Lloyd met -10%, dr 6,7 en kw 7,3
  • DSM met +6,1% en dr 3,1
  • Philips met +8% en dr 3,2%
  • Royal Dutch met -4,8%, dr 5,8% en kw 15,1
  • Arcadis met -0,2%, dr 2,4% en kw 13,5
  • BAM met -9,1% en kw 12,5
  • BinckBank met +3,1%, dr 4,8% en kw 11,7
  • Brunel met -23,4% en dr 4,1%

BoerenBuffettDenken

Kort geleden schreef de door mij zeer gewaarde beursveteraan en oud-collega bij Kempen in de 'Gouden Tijd', Willem Burgers (Mister Orange), dat hij het winstperspectief van ondernemingen o.a. beoordeelt op basis van het verdienmodel voor de komende drie jaar. Wijze woorden. Wie denkt dat je met 'ijsschotsenspringen' aan de beurs geld kunt verdienen, loopt een nat pak op. Het gaat 1 keer goed, dan nog een keer, en bij de derde fout voor de eerste twee erbij. Beleggen is visie met kleine stappen. Al het andere is speculatie. Dat kan goed lopen, zoals vaak bij onze contraire-huisdobbelaar Guus die nu calletjes Deltaas sprokkelt voor een herstelrit. Maar SEM.nl zit liever in klasse-aandelen met opties voor rendement en zekerheid en tevens rendement certificaten die een prima rendement brengen bij een relatief laag risico. Prima hoor, de AEX als sentimentsmeter, maar we weten uit langjarige ervaring dat 'buy&hold' in aandelen in combi met 'de dans der derivaten' (die de waan van de dag bespelen) over een langere periode gemeten winnaar is.


Griekse marathon en Amerikaanse rente

Het zijn de twee onderwerpen die de beurzen dagelijks bezighouden. Twee vrouwen bepalen de afloop: Frau Merkel en Miss Yellen. Beiden zijn krachtig en slim.


Hollandse spurt

De Nederlandse economie groeit sneller dan eerder voorspeld. De groei trekt dit jaar aan naar 2% en komt volgend jaar uit op 2,1%, voorspelde het Centraal Planbureau afgelopen woensdag. Het CPB ging in maart nog uit van een groei van 1,7% dit jaar.
Goed nieuws dus. De Nederlandse auto- en motorbranche heeft de omzet in het eerste kwartaal weer zien stijgen, na drie kwartalen van krimp. Vergeleken met een jaar eerder werd 2% meer omgezet. Maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend. Op de oude beursvloer leerden we als 'broekies', dat als het goed gaat met de auto-industrie het goed gaat met de beurs. Bijna 26.000 bij het UWV ingeschreven werklozen van vijftig jaar en ouder hebben in de eerste vier maanden van dit jaar een baan gevonden. Dat is ruim een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.


POSTNL

"Post vierelf", roept de dealingroom. Ze zijn bereid een deel van hun zelfstandige pakketbezorgers (totaal 1.150) in vaste dienst te nemen. Ook willen ze kijken hoe de situatie van bezorgers die wel als zzp'er blijven werken, kan worden verbeterd. De vakbonden maken al geruime tijd bezwaar tegen wat zij een schijnconstructie noemen, bedoeld om te besparen op loonkosten. Veel van de zelfstandige koeriers werken in de praktijk alleen voor PostNL, dat volgens de bonden te lage tarieven betaalt om te kunnen rondkomen. Morgan Stanley verhoogde afgelopen woensdag het koersdoel naar 5,20. Vanwege de op handen zijnde overname van TNT Express door FedEx. Als de verkoop doorgaat, kan PostNL e640mln tegemoet zien voor zijn 15% belang.


Laatste duel Hiddink?

Bij een bakkie bespreken we de pot tegen Letland vanavond. Normaal gesproken kun je volstaan met het sturen van het tweede elftal van Zwaluwen Vooruit. Nu moeten we 'bangen'. Hiddink mag niet opnieuw steken laten vallen, anders hebben we straks ook nog een “GHexit”.
Afspraak maken?