Na de overwinning op Chili hadden de jongens mijn stoel op een Oranje-versierde verhoging gezet. "Het komt je toe Sem. Als een van de weinigen vooraf 'vast' op de prestaties van Loewietje&Company plus alle winst/verlies-uitslagen van Oranje goed voorspeld!"

Huisdobbelaar Guus haalde de hele dag koffie voor me. Hij liep mee in mijn mening en vulde zijn zakken bij de bookmakers. Ik vond de voorspelling niet zo moeilijk. Aan de beurs leerde ik dat wat de massa denkt, zelden uitkomt en je beter niets kan doen of contraire op het algemeen denken kan handelen. Louis van Gaal heeft een moeilijke periode achter de rug. De kenners (azijnzeikers van VI voorop) maakten zijn aanpak belachelijk. Maar ik constateerde bij zijn mannen een groot respect voor hem en de wil om samen tot het uiterste te gaan. De gekozen 5-3-2 taktiek mag dan geen oogstrelend voetbal brengen en vaak 'billen knijpen', maar er worden nagenoeg geen kansen weggegeven en voor elke meter wordt geknokt. Met de wereldspelers Robben en Van Persie voor de snelle uitbraak geef ik ons dus weer een 'vette' kans tegen Mexico, waarvan we nog nooit verloren hebben. Om vervolgens in de kwart- en halve finale los te gaan. Op 13 juli zit ik bij vrienden in Z-Frankrijk en hoop op een finale Duitsland - Nederland. In de laatste minuut van de verlenging moet Wesley dan de winnende treffer in de linkerbenedenhoek schuiven. Waarna het leven in Nederland een week stilligt.

...BAM, BEURS = BOUWEN, BAMMEN = BOUWEN, BEURS = BAM...luidt het beursspreekwoord

Nico de Vries werd in 2010 roerganger bij de Bataafse Aanneming Maatschappij. Hij werkt er al 37 jaar. De huizencrisis woedde en vastgoed kelderde in waarde. Een belangrijke zet van hem was destijds het afwaarderen van het vastgoed. "Ik heb me er hard voor gemaakt om dat meteen en snel te doen. We hadden vlak voor de crisis enorm geïnvesteerd in vastgoed. Daarvan kun je een hoop zeggen ,maar terugkijkend heeft ons dat behoorlijk opgebroken", zei hij in een interview met Elsevier. Over de trots van de 23.500 medewerkers van het grootste bouwbedrijf van Nederland (omzet 2013:7 miljard euro) zei hij: "Iedereen die bij BAM werkt, vereenzelvigt zich met wat er wordt gebouwd. Je kunt die werken elke dag weer zien, je kunt er foto's van maken en als je er met je gezin langsrijdt, kun je zeggen ‘Daar heeft papa of mama aan meegewerkt’". Over het herstel van de bouwmarkt is hij duidelijk. "Het zal minder snel gaan dan we allemaal denken en het gaat nog jaren duren voordat we in Nederland weer een beetje gezonde economische groei hebben". Omdat in Nederland echte groei nog uitblijft, zet BAM in op het buitenland, waar het bedrijf al meer dan de helft van zijn omzet vandaan haalt. Het is groot in Belgie, Duitsland, Groot-Brittannië en Ierland. BAM International ,de werkmaatschappij die wereldwijd projecten doet, is de parel. Vorige week waren Bammen (zoals de beursterm luidt) 55 jaar beursgenoteerd. Dus al ruim voor de tijd dat ik als 'broekie' in 1978 de beursvloer betrad. Ik hoor het roepen van de arbitrage nog over de vloer galmen. "Wat zijn Bammen?", en de prijs galmde terug. SNS Securities-analist De Jong stelt dat BAM en Heijmans de komende jaren zichtbaarder worden, door hun deelname aan twee grote publiek-private projecten. Heijmans zal waarschijnlijk meewerken aan nieuwe gebouwen voor het RIVM en het College ter beoordeling van Geneesmiddelen. Eerder deze maand werd bekend dat BAM deel uitmaakt van een consortium dat het oude Vrom-gebouw in Den Haag gaat vernieuwen. Volgens De Jong is de pijplijn met publiek-private projecten goed gevuld. "Positief voor Nederlandse bouwers", aldus de analist, die het bij grote projecten niet hoeven op te nemen tegen lokale prijsvechters. SNS zet BAM op 'kopen' en Heijmans op 'houden'. Wij hebben de notering BAM al een tijd niet meer groot in de boeken. Maar hebben besloten onze posities rustig en gestaffeld uit te bouwen. Het gemiddelde van de 12-maands performance van AEX en AMX is plus 24,65%. Bammen blijven met plus 2,4% daarbij ver achter. "Maar deze muurbloem gaat bloeien", roept de dealingroom, "Put your money where your mouth is!"

WK 2014

Door het WK-voetbal kunnen we de hele dag ouwehoeren over het strijdgewoel in Brazilië, want  over de beurs valt op dit moment weinig te zeggen. Op 20 juni zetten we een hoog neer van 419,57. Maar konden niet vasthouden en 'piesten' zonder volume weer weg. Het wachten is op de kwartaal twee-rapportage die binnenkort losbarst. Dan moet blijken of de wereldwijde bemoedigende macro heeft doorgewerkt in de resultaten. Zo ja, kunnen we een zomerrally verwachten. Maar nu eerst wereldkampioen worden.


Afspraak maken?