Op het vliegveld van Malaga pakte ik een gratis ‘EuroweeklyNews’ van de stapel. Bij het nieuws las ik 'Costa gears up to break more records’ - After a record number of visitors last year, Costa del Sol tourism got off to a flying start in 2015,with this year looking even better.En pagina's verder 'Brits seeking the sun are buying once again' - British property buyers attracted by the warm, sunny climate and bargain deals are returning in numbers to purchase Spanish properties.

De teksten kloppen. Het is een druk 'komen en gaan' op het vliegveld en voor het eerst in jaren zijn overal bouwkranen te zien. Ik woonde jarenlang op La Cala Golf, halverwege Malaga en Marbella. Naast de driving range is, na jarenlange stilstand, de bouw gestart van nieuwe luxe appartementen met een ongelooflijk uitzicht tot (bij helder weer) Marokko en Gibraltar. Vorige week donderdag gaf Kaspar Huijsman, directeur Alex Spanje&Portugal in HET beleggerscentrum van de NederSpanjaarden, aan de Golden Mile van Marbella een lezing over 'De invloed van actuele ontwikkelingen op de economie, de beurs, uw beleggingen en uw spaargeld'. De dag erna 'Sommetjes maken met Sem' op de Club de Golf in Torrequebrad, Benalmadena. Na afloop, bij tapas en vino, sprak ik veel Nederlanders die zich unaniem positief uitlieten over de ontwikkelingen. "Misschien moeten de Grieken hier eens komen kijken, hoe je uit een dal kunt klimmen", zei een deelnemer. Bij mijn 'sommetjes' nam ik o.a. verzekerde aandelen Delta Lloyd (muurbloem met herstelpotentieel) en wereldmarktleider ASML met verkochte call en put (vette premies brengen hoog rendement of op fors lager niveau middelen) onder de aandacht. Er werd druk genoteerd, want hole 19 moet wel worden betaald.

Winst vastklikken

"Mokum vierdrieennegentig",roept de dealingroom. Draghi heeft een wonder verricht, voldoende voor de Nobelprijs voor Economie. Op 16 oktober 2014 was het 'bangen geblazen' met 366,84 in de notering. Poetin, Griekenland, IS en deflatie. Het doemdenken kon niet op. En zie, 5 maanden later ruiken we aan de 500. De eurobuck is aan gort, energieprijzen in de kliko, Europa the place to be. Beleggers die in Q3 en Q4 2014 zijn uitgestapt, trekken zich de haren uit het hoofd.

Beleggers die op 'vette winst' staan, vragen zich inmiddels af wat te doen. Beleggen betekent stress. Je doet altijd te weinig of te veel. Een ding is zeker. Het is eenvoudiger geld te verdienen a la Buffett vanuit de baisse  dan nu vanuit de hausse. Opties helpen bij de huidige standen. ASML heeft in de afgelopen 12 maanden een plus neergezet van 53%. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze dat de komende maanden nog een keer doen. 'Dikke' callopties schrijven is een goede gedachte. Unilever pluste 48% en vanaf de ultimo dik 21%. Met een put klik je de winst met weinig investering vast.

Woorden Klaas Knot

Bij een bakkie bespreken we de uitspraak van de DNB-baas inzake het gedrag van particuliere beleggers: "Ze stappen vaak te laat in en ook vaak te laat uit". We kunnen Klaas wel waarderen om zijn altijd duidelijke teksten. Hij gaf terecht de Fransen op hun broek over het voortdurende begrotingstekort. Ook over de markt ingrediënten 'angst&hebzucht' heeft hij gelijk. Het beïnvloedt 'schoon denken'. Zijn waarschuwing dat een neergang op de beurs onvermijdelijk is en nu instappen zeer riskant, had hij kunnen overslaan. Beleggen is ondernemen en dat brengt risico met zich mee, maar ook kansen.

De meloenen van Ben van Beurden

"Olies zevenentwintigvijfenveertig", roept de dealingroom. Shell en de Amerikaanse vakbond United Steelworkers hebben een voorlopige overeenkomst bereikt om de stakingen op de raffinaderijen te kunnen beëindigen. Voor de olieprijs had dat langer mogen duren. In het jaarverslag van het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern staat dat baas Ben vorig jaar dik 24 meloen heeft ontvangen voor zijn werkzaamheden. Dat is meer dan heel politiek Den Haag samen en die moeten de BV Nederland runnen, een heel wat zwaardere klus. "Buiten elke proportie", volgt uit een stemming.

Winkeldochters

"Moeten we nog een paar muurbloemen plukken?",vraagt huisdobbelaar Guus. "Arcelors, Deltaas, Fugroos, Gemaltoos, SBMmen, TNTees?" "Vandaag niet meer Guus", krijgt hij als antwoord. "We zetten de posities dicht voor het weekend en maandag zien we wel weer verder". Hij sluit zijn computer af en met "Que tengo un buen dia" (Prettige dag) verlaat hij het pand.


Afspraak maken?