De dag voor de Kerst hesen we Guus op de schouders. Onze huisdobbelaar heeft de hele dealingroom qua rendement verslagen met zijn speculatieve optieposities. De laatste klapper maakte hij met de indexcall januari 2014 uitoefenprijs 400. Contraire aan het algemene denken kocht hij die voor 85 cent bij index 378,50. Ik vermeldde het in mijn laatste column met als kop: Vrijdag de dertiende index.

Het resultaat stond haaks op een ‘vrijdag de dertiende positie’. Op de ultimo 401,79 maakte je 5,60. Per saldo dus 4,75 = 560% in een paar beursdagen! We gunnen Guus zijn geluk, want hij heeft ook andere tijden beleefd. Hoewel we af en toe met hem meedoen in onze ‘SemsAdvies in Beheer’ afdeling, gaat onze voorkeur uit naar aandelen met puts en calls voor rendement en zekerheid. De beurs leert dat je het bij gokken vaak de eerste keer goed doet, de tweede keer ook en bij de derde ga je nat, voor de eerste twee erbij. Maar het is natuurlijk wel spannend en de spectaculaire successen kunnen breed worden uitgemeten aan de bar van de sportvereniging.

 

Bij de ochtenmeeting reikte Thomas samenvattingen uit van interviews met roergangers van onze favoriete bedrijven. Daar zijn we gek op, want we zijn fundamentele beleggers waarbij het momentum mede wordt bepaald door onze eigen technische analyse. ‘Beleggen met boerenverstand’, noemen we dat, in navolging van meester Buffett en zijn leermeester Benjamin Graham, de intellectuele vader van de beleggingsfilosofie die ‘waardebeleggen’ heet. Volgens Graham draait het bij beleggen om twee zaken: prijs en waarde.  Op basis van die gedachte in combinatie met vertrouwen in topman Berdowski is bijvoorbeeld Boskalis inmiddels onderdeel van onze portefeuilles.

De onderneming Boskalis is nog niet af, maar met de acquisitie van Dockwise en eerder al Smit Internationale zijn de fundamenten voor de toekomst wel gelegd. Topman Berdowski: "Wij hebben een centraal gestuurd model. We hebben ongeveer 11.000 medewerkers van wie 1200 op ons hoofdkantoor (Papendrecht). Die hebben we nodig om onze wereldwijde operatie aan te sturen. Ik kan door dit gebouw heen lopen en overal op de man af vragen hoe het gaat met dit project in Angola en dat project in Brazilië". Boskalis koos er niet voor om te investeren in een nieuwe vloot. "Het bouwen van nieuwe offshore-schepen was de voor de hand liggende keuze geweest - ijzer bouwen noemen we dat. Maar als je echt grote stappen wil maken in de offshore, dan heb je ook een organisatie, een netwerk en een naam nodig. Dat kost je twintig jaar om dat op te bouwen. In plaats daarvan kun je dat ook acquireren". Met de baggerschepen kan Boskalis de zeebodem bouwrijp maken. Met de in extreem zwaar transport gespecialiseerde schepen van Dockwise kunnen de onderdelen van olie-en gasinstallaties worden vervoerd. En samen met de gespecialiseerde schepen van Smit kan de installatie van deze platforms worden voltooid. Het nieuwe huis dat op die fundamenten verrijst, is niet langer dat van een baggeraar alleen, maar van een maritiem dienstverlener met een beurswaarde van ruim e4,5 miljard. Een mogelijke overname van het Rotterdamse Fairmont, waarmee Boskalis in gesprek is, sluit hier volgens Berdowski goed op aan. Fairmont beschikt over een handvol schepen die gespecialiseerd zijn in het verslepen en positioneren van olieproductie-en opslagschepen en heeft een geschatte waarde van $60 tot 80 miljoen. Ondertussen gaat het Boskalis voor de wind. Het stevent in het boekjaar 2013 af op een recordwinst van e360 miljoen. Het jaar werd in stijl afgesloten met een monsterorder voor Dockwise. Het bedrijf gaat meer dan honderd modules voor de verwerking van vloeibaar aardgas vanuit China naar Maleisië transporteren. Waarde van deze klus: meer dan e200 miljoen (Bron: Financiële Telegraaf 28-12-2013).

 

Bossen noteren 38,55.

Daar hoort natuurlijk een putje bij als verzekering, bijvoorbeeld de september 2014 uitoefenprijs 32 op 90 cent.

De callen zijn ook interessant:

  • december 2014 uitoefenprijs 36 kost 4,35
  • december 2014 uitoefenprijs 38 doet 3,20
  • december 2014 uitoefenprijs 40 voor 2,35.

 

Semjr berekende de rendementen op onze Certificaten in het afgelopen jaar. Bij de Amerikanen een plus van 10,55% en binnen de AEX en AMX kwamen we uit 14,49%. Daar zijn we zeer tevreden mee, want door het relatief lage risico kun je er lekker bij slapen.


Ik wens u nochmaals een gezond en voorspoedig 2014. Voor de ultimo heb ik AEX 456,95 voorspeld. Dat stond er donderdag 3 april 2008 toen de Financiële Telegraaf melding maakte van onze start. “Je mond zal taartjes eten”, riepen we vroeger op de beursvloer bij zo’n uitspraak.


Afspraak maken?