Toen we vorige week vrijdag met stoploss-geweld door de 400 naar slot 394 tankten, waren de gezichten witjes en werd de borrel overgeslagen. Semjr maakte de opmerking dat je de koerslokaties kunt bekijken vanuit de laag of vanuit de hoog. Glas halfvol of halfleeg. En het slot was 63 punten = 19% boven de 12maands laag en 15 punten = 3,7% onder de 12maands hoog. Glas halfvol dus, maar zo voelde het niet. We hadden de ‘tussen de oren’ weerstand volgens goed beursgebruik in 3 stappen genomen. Erdoorheen, tikkietrug, erdoorheen, tikkietrug, erdoorheen en los. Bij 408,93 op 15 januari meenden we dat de bodem flink was aangestampt en we op rustige wijze konden doorplussen op goede macro en bedrijfsresultaten. Maar niets was minder waar en kwam een onverwachte ontwikkeling uit een onverwachte hoek. Plotseling schetterde angst voor de krimpende economie in China en valuta zorgen over de wereldbeurzen. Het verbaasde zeer. Immers, dat China de hoge groeicijfers van de laatste jaren niet kan volhouden is een gegeven. Ze groeien nog steeds fors. En dat het afbouwen van de FED-steunmaatregelen gevolgen heeft voor de valuta’s van opkomende economieën is ook niet moeilijk te bedenken. We hadden er half vorig jaar, toen Bernanke de komende afbouw aankondigde, al een kledder op gemaakt. En dan toch ‘boem’. Fidelity denkt als Buffett, erkent “dat het sentiment voor aandelen uit opkomende markten zich momenteel beneden het vriespunt bevindt”. Maar, zo zegt Alex Homan, hoofd aandelenbeleggingen opkomende markten, dat biedt juist kansen. Gelijk heeft hij. Lage valuta betekent export en minder import van onnodige zaken. Van ons mag de euro naar 1,00 t.o.v. de buck. En vanwaar die angst voor het terugvloeien van geld naar de VS bij een rente van 3xnul ?

 

AEX

“Mokum driezesentachtig”, roept de dealingroom. Negen punten onder het 40daags. De particulier is uit de markt gestapt en de handel regeert. En handel heeft maling aan koersniveaus. Er moet verdiend worden aan beweging, liefst zo groot en heftig mogelijk.

DSM

“DSMmen negenenveertigdertig”, roept de dealingroom. Wie heeft daar in godsnaam bedacht om volkomen onverwacht met de cijfers te komen? Die stonden gepland voor 26 februari. In een schrikachtige markt werden de uitstekende resultaten in moeilijk jaar 2013 genegeerd en was de voorzichtige outlook 2014 aanleiding voor analisten om met name Nutrition onder het vergrootglas te leggen. Plotseling kwamen ze tot de conclusie dat de glans van deze parel doffer wordt en hoppa ging de notering in de kliko naar 43,31 laag. Inmiddels lijkt het  verstand teruggekeerd en is koersherstel naar oude niveau’s een kwestie van tijd.

 

PHILIPS

“Flippen vijfentwintigzestig”, roept de dealingroom. Er zit flink de klad in de notering. En ook dat verbaasd. Omzet Q4 e6,8mrd was onderliggend, dus exclusief bijv. nadelige wisselkoerseffecten, 7% groei. Nettowinst 412mln netjes. Eigen financiële doelstellingen gehaald. Het zal de voorzichtige kijk op 2014 zijn geweest, die de ‘sell’ inluidde. Ook dit jaar verwacht ons electronicaconcern nog last te houden van economische onzekerheid en valutaschommelingen. En dat kan niemand verbazen. Op het bord staan de rendementen van onze beursgenoteerde certificaten. Bandbreedte 20 – 28,50 brengt dik 10% rendement indien de koers NIET door de 20 zakt gedurende de looptijd tot december van dit jaar. Een mooie plaklegger voor de ‘luie portefeuille’.

 

ROYAL DUTCH

“Olies vijfentwintignegentig”, roept de dealingroom. Hoewel vandaag wat lager, zijn we niet ontevreden over de koersontwikkeling sinds de winstwaarschuwing. De markt heeft blijkbaar vertrouwen in de maatregelen die Ben van Beurden aan het nemen is. “We maken moeilijke beslissingen in onze wereldwijde portefeuille om de kapitaalefficiëntie van Shell te  verbeteren”, zei de opvolger van Voser. Wonderlijk dat een Zwitser zo’n erfenis achterlaat. Die munten toch uit in degelijkheid en zuinigheid? Beleggers ontvangen in Q1 $0,47 dividend per aandeel. Een toename van 4%.

 

ALTICE

“Altice negenentwintig”, roept de dealingroom. ‘Grootste beursgang in Amsterdam sinds 2006’, kopte DFT vanmorgen in. Goede reclame, want het is ook nog de grootste ooit van een kabelaar in Europa. Koers 3 kwartjes boven de intro doet deugd.


Afspraak maken?