Mokum driedrieënzeventigvijftig!”, roept de dealingroom. Mooi hoor, een nieuwe 12-maands hoog. We acteren een dikke 17 punten boven het 40-daags en een kleine 31 boven de ultimo. In de DFT-poll luidt de stelling: ‘Met deze hitte ga ik niet beleggen’. Bij 891 stemmen drukt 45% op “Oneens, een campingrally ligt in het verschiet”. Volgens ons zitten we daar al middenin. Met de zomer buiten en op het scherm zou de stemming bij ons opgewekt moeten zijn. Maar dat is niet het geval. We zijn vanouds ‘grondstoffenboeren’ en de koersontwikkeling bij Olies ligt ons zwaar op de maag.

Voser en beleggers

Het begon gisteren al met de trage berichtgeving. Om even over 8 kwam het interim naar buiten. Om even voor 9 eindelijk de omzet. Het duurde bijna een uur voordat we alles op een rijtje hadden. Dat geloof je toch niet van het bedrijf met de grootste omzet ter wereld?! Die Voser moet er toch voor zorgen dat om klokslag 7 uur het totale plaatje de wereld ingaat! Met om half 8 een persoonlijke toelichting op video. Dan ben je met je beleggers bezig. We kreunden bij de openingskoers 24,80 en met een volume van 16.501.640 stukken (gemiddelde dagomzet 4.622.261) stond er op het slot 24,425. Dat is 4,56 ONDER het niveau van augustus 2012.

 

De weg kwijt

“Hogere kosten, exploratie afwaarderingen, negatieve valutaschommelingen en uitdagingen Nigeria hebben onze bottom line geraakt”, zei de Zwitserse roerganger in de toelichting. “Hij is de weg kwijt geraakt in de bergen!”, riepen wij. “Tien meloen vangen aan salaris en bonussen en dan het slechtste kwartaal sinds 2004 neerzetten.” Volgend jaar neemt de Nederlander Ben van Beurden het roer van de mammoettanker over. We hopen op een betere koersgrafiek. “Wat te doen met onze posities?”, luidt de grote vraag.

 

Olieprijs

Het plafond van de olieprijs komt in zicht. Op middellange termijn zullen de prijsstijgingen niet doorzetten. Deze verwachting spreekt het economische bureau van ABN Amro uit in de dinsdag gepubliceerde Energie Monitor. Het aanbod van olie zal volgend jaar sneller stijgen dan dat de vraag naar de grondstof aantrekt. De productie buiten het oliekartel OPEC, met name in Noord-Amerika, zal in het hoogste tempo in 20 jaar toenemen. Dat voorspelde het Internationale Energie Agentschap. Normaal roepen we bij Olies de beurskreet: ‘Hebbe houwe bijkope’, maar voorlopig houden we het maar op ‘hebbe en houwe’. Naar boven hebben we genoeg en naar beneden teveel. Het dividendrendement van 5,5% legt natuurlijk wel een bodem in de koersvorming.

Vopak

,,Vopakken drieënveertigvijfentwintig!”, roept de dealingroom. Ons tankopslagbedrijf heeft een  negatieve 12-maands performance van 14,4%. Dat lijkt toch overdreven bij deze olie- en gasstromen. Die moeten ook opgeslagen worden.

 

Arcadis & MT

“Arcadissen twintigvijfendertig!”, roept de dealingroom. Huisdobbelaar Guus kijkt verstoord op. Hij maakte een klapper in contraire-callen Akzoos en zag zijn winst bij Arcadis ‘wegpiesen’ met callen die nog ‘op de plank lagen’. Was de beurswijsheid vergeten dat je bij cijfers ‘glad’ moet zijn of afgedekt met gekochte puts en geschreven calls. Een dure vergissing. Rabo noemde de ebitda tegenvallend. Zelf vonden we 19,6mln winst uit 36,8mln omzet niet verkeerd.

,,Arcelors negenzevenenveertig!”, roept de dealingroom. Nog zo’n zeper. We waren op weg om van 10 de bodem te maken. Voorlopig is het weer het plafond. Mittal verwacht vanwege lagere vraag en grondstofprijzen nu Ebitda 2013 van $6,5mrd terwijl eerder op 7,1 werd gerekend. Twaalf maandsperformance basis slot 9,53 is 23,4% negatief. ,,Je zou aan de drank raken”, zei Semjr.

 

KPN en ING

“KPNnen tweenuldrie!”, roept de dealingroom. Dat doet wel deugd. Onze certificaten gaan ‘als de brandweer’. De verkoop van E-Plus bracht ‘de vlam in de pijp’. Het wachten is nu op Slim. Hij betaalde voor zijn pluk 8 euro per aandeel. Zodra de balans van América Móvil het toelaat, zal hij niet aarzelen, verwachten wij.

“INGees zevenzevenennegentig!”, roept de dealingroom. Analist Cor Kluis van de Rabo stelde dat onze bank het einde van de reorganisatie nadert. Hij spreekt van ‘een gezonde bank’ en berekende een waarde van 36 miljard euro, oftewel 9,50 per aandeel. ‘Zijn mond zal taartjes eten’, luidt dan ons spreekwoord.

 

Voetbalseizoen

Bij een bakkie bespreken we het voetbalseizoen dat vanavond begint. Ajax speelt thuis tegen Roda. “We worden met twee vingers in de neus weer kampioen”, zegt Thomas. En daar zijn we het natuurlijk mee eens. 

 “Mokum driedrieënzeventigvierendertig!”, roept de dealingroom. So far, so good. Het wachten is op de werkgelegenheidscijfers in de VS. Bernanke heeft zijn stimuleringsbeleid daarvan afhankelijk gemaakt. De S&P500 ging gisteren voor de eerste keer door de 1700 punten. Tijd om weg te wezen of gaat de campingrally door? Wie heeft de Telegraaf van 31 augustus 2013?


Afspraak maken?