"Mokum drienegenentachtig", roept de dealingroom. We zijn 3 maanden terug in de tijd. Op 4 juli stond er nog een bemoedigende 419,94. Oorzaken; Oekraïne, Gaza, Argentinië, sancties, angst voor rentestijging in de VS, toestemming Obama voor gerichte luchtvaartaanvallen in Irak. Het is alles tesamen 'too much for a gentleman'. Er zitten geen kopers meer in de markt, nu particuliere beleggers aan het strand genieten van hun vakantie en volgens de ING Beleggersbarometer nauwelijks omkijken naar hun posities, laat staan handelen. Daarmee is de professie aan de bal en die spelen altijd de zwakke kant van de markt, nu dus de onderkant. Met de jongens besprak ik de ingrediënten van de beurssoep. Het inschatten van de ontwikkelingen in de Oekraïne is 'glazen bol kijken'. De daden van Poetin en zijn vazallen zijn voor ons (en voor wie wel?) niet te begrijpen. Waarom de woede van de wereld oproepen, direct nadat je zoveel goodwill hebt opgebouwd met de zeer geslaagde Olympische Spelen? De Westerse sancties gebruikt Poetin in eigen land om zijn populariteit nog meer te vergroten. Inmiddels zijn onze boeren, tuinders en transportbedrijven zwaar getroffen door het sluiten van de grenzen voor hun producten. Bij welk loket kunnen zij zich melden? Een dreigend vliegverbod boven Siberië kan dramatisch uitpakken voor de Europese luchtvaartmaatschappijen, die het financieel al erg moeilijk hebben.

 

Gaza

De dagelijkse beelden van de uitzichtloze situatie in de Gaza-strook met zoveel doden onder onschuldige mensen stemt droevig. Vanmorgen loopt de spanning weer op. De oplossing moet komen van leiders die in vrede willen streven naar een toekomst voor de inwoners. Acceptatie van Israël voor een Palestijnse staat zou helpen. Dat lijkt nog ver weg.

 

Renteverhoging VS

Wall Street staat onder druk door toenemende angst voor een eerder dan geplande renteverhoging nu de macrocijfers aantonen dat de economie steeds beter draait. Volgens ons moet dat een hausse-motief zijn. Immers, de FED heeft zijn doel bereikt en 'booming economy' is goed voor het bedrijfsleven en het consumentengedrag. Who care's about een licht hogere rente (want meer zal het niet zijn) die nu op een extreem laag niveau staat. En voor Europa is het aantrekken van de buck een zegen. We staan nu op het laagste niveau sinds eind 2013. Het creëert inflatie en maakt Europese producten aantrekkelijker.

 

BAM

"Bammen eennegentig", roept de dealingroom. In mijn laatste column van 27 juni j.l. schreef ik: “Buy Bammen”. Dat zou je 'bad timing' kunnen noemen, wat heet! Ik zat op vakantie in de vroege morgen achter mijn laptop op het terras te genieten van het prachtige uitzicht op de Middellandse Zee toen het bericht van de voorziening voor projectverliezen doorkwam. Het croissantje en de koffie smaakten niet meer. De kledder op de opening viel me tegen. Wat is 75 miljoen euro in het totale plaatje van de grootste bouwer van Nederland? Erger werd het toen een analist van STAATSbank ABN zo nodig moest zeggen: "kanttekeningen te zetten bij de solvabiliteit". Personeel van staatsbanken moeten hun mond houden en ik denk ook niet dat BAM bij ABN bankiert. Dan had Zalm die uitspraak wel teruggefloten. De onverantwoordelijke tekst bracht Imtech-angst en een verdere kledder. Veel portefeuilles zijn midscheeps geraakt door de koersontwikkeling bij de 'Groene techneut'. Het idee van een nieuwe aderlating deed iedereen naar de uitgang rennen. Wij waren net begonnen met de opbouw van posities, afgedekt met een 3,60 put. Daardoor bleven onze verliezen beperkt. In de afgelopen week hebben we de putwinst verzilverd met het doorrollen naar beneden van de uitoefenprijs. Vooralsnog wordt het niet geïnvesteerd in 'verse stukken'. De Rabo heeft het advies verhoogd naar buy met koersdoel 3,00.

 

DSM

"DSMmen achtenveertig", roept de dealingroom. Onze 'vitaminepillenmaker' meldde bij de kwartaalcijfers voor 2014 te streven naar verbetering onderliggende prestaties in een uitdagende macro-omgeving. Maar merkte op dat rekening wordt gehouden met een negatief valuta-effect van circa 70 miljoen euro en aanhoudende zwakte bij caprolactam-operaties. "Zeventig meloen in de valutakliko?",riepen we in koor. "Dat geloof je toch niet! Zijn er dan geen putopties en termijncontracten om de pot dicht te timmeren? Zou Goldman niet tegen vergoeding het risico willen overnemen? Kunnen afspraken niet in euro's worden gemaakt?” De VEB moet bij de jaarvergadering maar eens deze vraag stellen aan de bobo's achter de tafel. Waarschijnlijk is het gewoon onkunde.

 

SBM

"SBMmen negenvijftien", roept de dealingroom. Gisteren na de bekendmaking van hj1 een wonderlijke koersontwikkeling. Van 10,49hoog naar een 9,56slot. De 12-maands performance staat (basis slot) nu op min 33% tegen plus 7% in de AEX. Ze hebben een voorziening getroffen van 240 miljoen dollar om een eventuele schikking in de smeergeldaffaire op te kunnen vangen. De Rabo noemde in een reactie de reservering positief. Omdat daarmee een oplossing voor de zaak in zicht komt. Huisdobbelaar Guus, de laatste tijd veel eurootjes lichter geworden door de verliezen in zijn callopties, deelt die mening en staffelt, moedig als altijd, verse callen. "Een orderboek van eenentwintig miljard mannen!"

 

ECB

We bespraken de toelichting van Draghi op het onveranderde rentebesluit van de ECB. Hij moest erkennen dat de toenemende spanningen rond Rusland en het Midden-Oosten een bedreiging vormen voor het herstel van de Europese economie. Maar elke maand ad hoc reageren op veranderde omstandigheden wil hij terecht niet. In september komt eerste tranche van 400 miljard euro aan goedkoop geld beschikbaar voor banken. Ze krijgen dit geld alleen als ze het doorlenen aan burgers en bedrijven. Draghi verwacht veel vraag en denkt dat banken uiteindelijk wel 450-850mrd zullen willen opnemen. Dat zou een forse injectie voor de economie betekenen. En als dat allemaal nog niet genoeg is, heeft hij het opkopen van bedrijfsobligaties achter de hand. Of nog een stap verder: Volledige kwantitatieve verruiming zoals de FED dat al jaren heeft gedaan en nog steeds doet.

 

Buffett

Ook de oorlogskas van onze meester Warren Buffett kwam ter sprake. Voor een recordbedrag van 55.000.000.000 dollar heeft hij nog geen bestemming kunnen vinden. Met geduld wachtte hij op 'koopjes', want die gaan er komen. Dat is zeker.

Afspraak maken?