“Mokum drieëenennegentig!”, roept de dealingroom. Als zwaargewicht Olies had meegewerkt, zou de AEX al ruim boven de 400 hebben gestaan. Naar onze mening gaan we de ‘tussen de oren’ horde, naar goed beursgebruik in drie keer nemen. Erdoorheen, tikkie terug, erdoorheen, tikkie terug, erdoorheen en los richting de 450 die er stond in april 2008 toen SEM.nl het levenslicht zag.

 

Royal Dutch

“Olies vierentwintigzestig!”, roept de dealingroom. We hadden geen wonder verwacht van Q3 maar de geschoonde gewone winst tegen geschatte actuele voorraadkosten viel met 4,46 miljard dollar wel erg tegen. Op 1 januari neemt Ben van Beurden het stokje over van Voser. Deze Shell-veteraan, omschreven als ‘de stille man’, was voor menigeen buiten het concern een grote onbekende. Hij saneerde de chemiedivisie en maakte daar een zeer winstgevende tak van. Ook was hij de medearchitect van enkele grote lng-projecten. Voordat hij de gasactiviteiten van Europa’s grootste oliemaatschappij verder kan opstuwen, moet hij eerst de rotzooi opruimen. Shell heeft twee urgente problemen. Dat zijn de enorme schade van de oliediefstal (100.000 vaten per dag) en vervuiling in Nigeria en de gevolgen van veel te duur aangekochte concessies voor de winning van olie en gas uit schaliegesteente in Amerika. Ben kan dus aan de bak. Totdat de eerste resultaten van zijn beleid uit de cijfers blijken, zetten wij binnen ons beheer de status van Koninklijke op neutraal.

 

ING

“INGees negenvijfenveertig!”, roept de dealingroom. Blackrock heeft zijn kapitaalbelang verhoogd naar 5%. Fitch handhaaft A-rating ING-Group. Minister Dijsselbloem heeft akkoord bereikt met ING over verkoop rommelhypotheken. Hij wil de portefeuille binnen een jaar verkopen tegen een geschatte marktwaarde van 6,4 miljard en pakt dan 400 miljoen winst voor de Staat. Door het ontbreken van dividend hebben lange callspreads onze voorkeur boven aandelen.

 

Deflatie

Bij een bakkie bespreken we de onverwachte snelle daling van de inflatie in de landen van de eurozone. Volgens de eerste schatting van Eurostat komt oktober uit op slechts 0,7%. In september was dat nog 1,1% en in juli verdampte 1,6%. Door het nieuwe cijfer komt de eurobuck af en dalen ook de  rentetarieven over een breed front. In de markt volop speculatie over een mogelijke verdere verruiming van het monetaire beleid van de ECB. Want we koersen richting spookbeeld deflatie. Consumenten gaan dan, in de verwachting dat de prijzen verder afkomen, aankopen uitstellen en dat zou de prille economische opleving in Europa de nek om kunnen draaien. Semjr gaat de aankopen in de UncleSEM certificaten-rekeningen verder opvoeren.

Bij Boeing zijn de bandbreedtes op dit moment niet interessant genoeg, maar de vliegtuigbouwer heeft zijn volle aandacht. Gaat de productie van de 737 met een kwart verhogen naar 47 toestellen per maand in 2017. Inmiddels heeft hij deelcertificaten Apple en Google en certificaten Alcoa, Bank of America, Caterpillar, Facebook, General Electric, Hewlett Packard en Intel beursgenoteerd.

 

Guus stapt in TNT

“Wat doe jij Guus?”, vragen we onze huisdobbelaar. Hij heeft dit jaar weer een onwaarschijnlijke hoge score met zijn speculaties. Behaald door ononderbroken, op basis van eigen huiswerk, contraire aan de markt te acteren. “Van Buffett geleerd jongens. Hebben jullie van de analisten een buy gehoord in PostNL, TNTees, KPNnen, Tomtommen en USGees toen ze op de bodem lagen ? Ik bedoel maar.” Hij meldt zijn belangen in TNTees verder uit te breiden. Omzet Q3 e1,6mrd bracht een nettowinst van 6mln. Niet de wereld, MAAR: “We hebben een geweldige vooruitgang geboekt in het realiseren van onze doelstellingen onder Deliver! Het programma wint aan momentum en zal bijdragen aan onze toekomstige prestaties”, zei roerganger Tex Gunning in het begeleidende persbericht.  In onze digitale wereld moeten de bestellingen bezorgd worden. In hj1 hebben 2,3 miljoen Nederlanders een online aankoop gedaan met een smartphone dan wel tablet. Dat is een toename met 53% ! t.o.v. hj2/12. In totaal werden op internet 12 miljoen bestellingen gedaan. TNT is ook nog steeds een overnamekandidaat. En dan denkt Guus minstens aan de 9,50-bieding van UPS die in januari afketste door bezwaren van de Europese Commissie. Vijf jaar geleden bood UPS nog 32, maar de toenmalige top wilde meer en overspeelde zijn hand.

 

KPN

“KPNnen tweezesendertig!”, roept de dealingroom. De notering heeft nauwelijks geleden onder het afhaken van Slim. Oud-roerganger, Ad Scheepbouwer, ziet bitter weinig in de overname. “De culturele verschillen zijn te groot. Synergie krijg je vooral met omliggende landen. Niet als je hoofdkantoor in Mexico staat. De kans is groot dat América Móvil, ze werken toch vooral in Latijns-Amerika, later moet ingrijpen en ervoor kiest niet meer in Nederland te investeren. Het is dan een zegen dat het is afgeblazen. KPN kan best alleen verder, absoluut. Ze hebben een paar ongelukkige zaken gehad, maar dat is opgelost door E-Plus te verkopen”, zei hij in een interview met De Telegraaf vorige week zaterdag. Wij denken dat KPN niet alleen doorgaat als een passende partij aan de deur klopt met een nette prijs en zekerheid voor klant, bedrijf en aandeelhouders. “AT&T wil volgend jaar Vodafone overnemen”, zegt Thomas. “Waarom pakken ze onze telecommer niet even mee?” 

 

Automobiel

“De automarkt trekt aan. Aantal kenteken afgiftes op personenauto’s is in oktober met 37% toegenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. En daar blijft het niet bij. Volgens diverse importeurs blijft de orderintake toenemen, zodat er goede hoop is op een positief verkoopresultaat in november en december”, leest Hans de DFT-tekst voor. Dat is goed nieuws, want een ‘vaste’ beurs gaat altijd samen met stijgende autoverkopen, leerden we al als beursbroekies.

 

AEX 400, here we come


Afspraak maken?